23 квітня представники органів самоврядування з тринадцятьох регіонів України говорили у Вінниці про соціальний захист населення, надання субсидій та організацію роботи з переселенцями. Семінар під назвою «Досвід Вінницької міської ради щодо соціального захисту населення» організувала Асоціація міст України.

Для українців питання соціального захисту населення досить актуальне, адже в країні відбувається перебудова ряду систем та процесів, що на початковому етапі та в умовах економічного спаду потребує посиленого соціального захисту населення.

На сьогодні в багатьох містах України працює система соціального обслуговування громадян зі старими алгоритмами роботи, в якій оформлення субсидії – це складний і тривалий процес для людей. Вінничани, яким доводилось оформляти будь-яку державну допомогу 7-8 років тому, ще пам’ятають Заступник Міністра соцполітики Василь Шевченко: «Походження спрощеної системи субсидування має вінницькі корені»таку процедуру. Тоді на державному рівні не робились кроки, які б сприяли зміні ситуації та спрощенню процесу оформлення різних державних допомог. Тому на рівні міста було прийнято рішення в межах діючого законодавства самостійно налагодити якомога простіший і зручний механізм надання соціальних послуг мешканцям.

Одним із найскладніших процесів тоді було оформлення субсидії: люди для отримання цієї державної допомоги збирали чимало довідок та вистоювали багато черг у різних інстанціях, в тому числі і в управлінні соціального захисту. Перше, що було зроблено, це скорочено перелік довідок, які людина має принести. Ряд інформації працівники соціальних служб почали отримувати самостійно з автоматизованих баз даних (наприклад, довідку з Пенсійного фонду, чи про нарахування за комунальні послуги). А кілька років тому працівники управлінь соціального захисту почали працювати у відділеннях Центру адміністративних послуг Заступник Міністра соцполітики Василь Шевченко: «Походження спрощеної системи субсидування має вінницькі корені»«Прозорий офіс», що в свою чергу процедуру обслуговування вінничан вивело на зовсім інший рівень.

Сьогодні Вінниця має ряд напрацювань, досвід і розуміння тих законодавчих перетворень, які необхідно реалізувати для зміни цієї системи. Тому цей семінар організовано саме у Вінниці. Про це, зокрема, сказав перший заступник Міністра соціальної політики України Василь Шевченко, який теж взяв участь у навчальному семінарі. Він зазначив, що Вінниця вже зробила кроки до зміни системи соціального захисту, і тепер Міністерство соціальної політики хоче поширити цей досвід на всі міста України. «Ми з вами повинні забезпечити роботу, яка дасть можливість захистити людей, які найбільше потребують цього. Ми повинні змінити систему і спростити її, – звернувся до учасників семінару Василь Шевченко. – Я сьогодні прекрасно розумію, що походження цієї спрощеної системи субсидування має вінницькі корені. І я хотів би подякувати тим вінничанам, хто був учасником цього процесу і допомагав сформувати чітке бачення цього процесу в державі».

Учасники семінару під час навчального візиту познайомляться і з технічною стороною системи надання адміністративних і соціальних послуг вінничанам, обговорять питання, які виникають у зв’язку Заступник Міністра соцполітики Василь Шевченко: «Походження спрощеної системи субсидування має вінницькі корені»зі змінами, які відбуваються на законодавчому рівні в напрямку соціального захисту, та побачать на практиці, як відбувається процес оформлення субсидії та інших видів державних допомог у Вінниці.

Під час зустрічі із учасниками семінару в. о. міського голови Сергій Моргунов повідомив, що Вінницька міська влада зацікавлена у таких заходах з обміну досвідом, адже цікаві напрацювання є в кожному місті, і дуже важливо, щоб кращі практики поширювались і приносили користь громадянам. «Я вважаю, що навіть в умовах війни, складної економічної ситуації в нашій державі, в умовах тих викликів, які стоять перед нашою нацією, нам необхідно досить швидкими темпами проводити реформування і економіки, і всіх галузей держави. Керівництву країни доводиться приймати складні і часто непопулярні рішення. Але вони необхідні для запуску нових процесів. І якісний соціальний захист населення дозволить підтримати у цей складний час тих людей, які дійсно потребують такої допомоги від держави», - сказав в. о. міського голови Сергій Моргунов.

Семінар триватиме два дні, впродовж яких представники органів місцевого самоврядування з різних куточків України зможуть отримати максимум інформації про систему адміністративних і соціальних послуг, яка побудована у Вінниці, та обговорити один з одним різні питання, пов’язані із покращенням соціального захисту населення.



Переглядів: 4514
Поширень: 0