Цього року під час відкриття п’ятого сезону неповторний вінницький фонтан об’єднав понад 50 тисяч небайдужих до долі Україні.

Уся програма була пронизана патріотизмом та вдячністю воїнам, які боронять нашу державу на сході Україні. Окремі з них, будучи на перепочинку вдома, були присутні під час заходу. Переглянути програму відкриття були запрошені й поранені бійці, які зараз проходять лікування у вінницькому медичному госпіталі.

Городяни та гості міста, прийшли привітати бійців у вишиванках та з українською символікою.

Під час вітання дружина Президента й голова «Фонду Порошенка» Марина Порошенко зазначила, що «сьогодні тут як захисники нашої вітчини, так і наше майбутнє – діти. Поруч й багато людей, які стали в ряди волонтерського руху для того щоб спільно захищати нашу країну і привести її до перемоги». «Зараз настав час, коли кожен українець зрозумів, що є господарем своєї землі і разом ми можемо втілити зміни й від голосу і дій кожного з нас залежить якою країна буде завтра, якою вона буде через рік, якою вона буде через 10 років. Ми пишаємось нашими героями і я впевнена, що кожен з нас на своєму місці є воїном світла, який приведе Україну до перемоги», - сказала М.Порошенко.

Найбільший в Європі світло-музичний фонтан ROSHEN відкрив п’ятий сезон із патріотами України

Також вона закликала усіх українців напередодні 8 та 9 травня пам’ятати історію й трагедію Другої світової війни. «Сьогодні напередодні 8 і 9 травня, коли ми згадуємо сумні дні минулого століття й Другу світову війну – ми переконані, що тільки в мирі ми можемо розбудовувати нашу державу і на згадку, як символ пам’яті людей, які віддали своє життя за свою рідну землю я ношу «квітку маку» й закликаю сьогодні усіх українців приєднатись. Я впевнена, що тільки коли ми пам’ятаємо – ми непереможні», - сказала дружина Президента.

Боєць АТО Вадим Левко, який є солдатом гранатометником 42 окремого мотопіхотного батальйону подякував волонтерам за те, що вони допомагають бійцям, як на передовій, так і в тилу. «Ми переможемо й перемога буде за нами», - сказав він.

Найбільший в Європі світло-музичний фонтан ROSHEN відкрив п’ятий сезон із патріотами України

Народний депутат України Олексій Порошенко сказав, що сьогоднішнє відкриття присвячено воїнам АТО та небайдужим людям України. «Сьогодні ми хочемо привернути додаткову увагу до наших героїв, до наших воїнів світла саме тому наша програма так і називається. Адже «Воїни світла» - це ті, хто на барикадах виборював майбутнє нашої держави, це ті, хто не злякались міліцейських кийків, водометів, снайперських куль й стояли до кінця. Воїни світла – це ті, хто вийшов на майдан й виборов для України право на європейське майбутнє. Після революції гідності такі слова, як свобода, воля, незалежність для кожного з нас має більш глибинне значення», - сказав він. Олексій Порошенко наголосив, що «ми є європейською нацією і нам потрібні європейські цінності, людські відносини за які й зараз триває боротьба». «В цей день й в цей час маємо бути єдиними, як ніколи, адже коли ми разом - ми переможемо. Наші воїни світла довели, що українська мужність, звитяга й сила є незламними», - сказав Олексій Порошенко й дякуючи вклонився воїнам, які були розміщені біля сцени.

Найбільший в Європі світло-музичний фонтан ROSHEN відкрив п’ятий сезон із патріотами України

Особливий внесок у підтримці бійців на сході та допомозі армії здійснють й військові медики та волонтери. Вітаючи усіх, відома вінницька волонтер Юлія Вотчер закликала не вагаючись долучатись до волонтерського руху аби матері не втрачали своїх синів, дружини не втрачали своїх чоловіків, діти – своїх батьків. «Сьогодні у Вінниці відкриття казки, якою мало хто з країн може потішитись, але в нас біда в домі і я хочу просити усіх вас, щоб в одному пориві, з одним биттям серця ми почали допомагати тим, хто зараз там (на сході України – авт.). Звичайно усі не можуть стояти в окопі, біля зброї, але в кожного з нас може бути своя межа оборони. Лише тільки уявить собі на мить очі мами, яка плаче бо немає сина, очі дружини, яка виплакала – бо в неї сироти, усіх дівчат, які не народять дитинки від надзвичайного українця. Благаю - ми маємо пам’ятати лише про тих, хто зараз боронить наші кордони. Ми на своїй землі і перемога буде за нами», - запевнила волонтер.

Найбільший в Європі світло-музичний фонтан ROSHEN відкрив п’ятий сезон із патріотами України

За словами в.о мера Вінниці Сергія Моргунова вінницький фонтан є унікальним, тому що вабить мільйони зі всього світу. «Сьогодні багато молоді, яка була рушійною силою Революції гідності, яка перемогла режим, який знущався над Україною й українським народом. Багато з цих молодих людей захищають й зараз нашу державу й сьогодні серед нас є воїни світла, велика шана й подяка їм за це. Ми довели усьому світу, що об’єднавшись Україна може дати відсіч ворогу й в цьому наша сила і перемога», - сказав він й впевнений, що навіть у часи війни мають бути позивні емоції.

Голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій зазначив, що ще багато вінничан хотіли б бути сьогодні тут, але вони боронять Україну на сході нашої держави. «Ми повинні усвідомлювати, що ми сильні, коли ми єдині. Ми можливо, як ніколи усвідомлюємо почуття патріотизму і навіть таке слово, як мобілізація – вінничани демонструють, що є гідними патріотами України», - сказав В.Коровій.

За його словами, сьогодні більше однієї тисячі бійців повернулись із зони АТО під час хвилі демобілізації. «Наше завдання полягає в тому, щоб створити усі умови для того, щоб вони могли якнайшвидше адаптуватись», - сказав керівник області.

Найбільший в Європі світло-музичний фонтан ROSHEN відкрив п’ятий сезон із патріотами України

Він також подякував Петра Порошенка за підтримку вінничан. «Він завжди був на цій сцені, але зараз він більше буває на сході», - зазначив керівник області й побажав Президенту здоров’я та підтримки усіх вінничан.

Під час заходу було продемонстровано й відеозвернення молоді до воїнів АТО в якому вінницькі студенти висловили їм свою вдячність, повагу та підтримку.

Після цього благодійний концерт дав гурт Brutto на чолі із екс-солістом групи «Ляпіс Трубецкой» Сергієм Міхалком. Під час виступу виконав гурт й відомий революційний хіт – «Воїни світла», який підхопили усі присутні на набережній.

Найбільший в Європі світло-музичний фонтан ROSHEN відкрив п’ятий сезон із патріотами України

По завершенню виступу на водяному екрані фонтану було представлено відео інсталяцію «Україна Переможе!», де показано усю трагедію, яку пережили українці під час Революції Гідності. Інсталяція супроводжувалась в тому числі й композицією «Пливе Кача». У кінці зворушливої демонстрації показано радість та мир в Україні, який обов’язково настане.

Кульмінацією вечора став запуск фонтану ROSHEN із патріотичною програмою «Хвилі рідної душі», яку створили найкращі як вітчизняні, так і закордонні фахівці, блискучі українські композитори та виконавці. Програма є культурною подією, яка гармонійно поєднала історію та сучасність, яскраво виражений український колорит із інноваційними технологіями.

На завершення вечора усі заспівали Гімн України, а у небо злетіли сотні вогняних ліхтариків.

Довідка про фонтан ROSHEN

Світло-музичний фонтанний комплекс ROSHEN - витвір сучасного інженерного мистецтва і архітектури - це подарунок Фонду Порошенка та Кондитерської Корпорації ROSHEN місту Вінниця та всій Україні. Свою роботу фонтан розпочав 4 вересня 2011 року. Розташований він в руслі річки Південний Буг, в районі острова Кемпа.

За сукупністю характеристик фонтан ROSHEN є найбільшим в Європі і входить до десятки найбільш видовищних фонтанів світу та є єдиним у світі із системою занурення під воду на зиму. Водограй має розліт струменів по довжині - 140 метрів і висоту струменя понад 60 м.

Фонтан нараховує шість програми тривалістю більше 20 хвилин та 8 коротких – тривалістю 5-6 хвилин. Для деяких програм спеціально створювалась оригінальна музика.



Переглядів: 9446
Поширень: 0