Зокрема, житомиряни 1125-ту річницю свого рідного міста святкували театралізованою ходою, фешн-показом модних колекцій від місцевих дизайнерів, балом молодят (в якому, до речі, брали участь «молодята» поважного віку, які вже встигли відзначити «срібні» і навіть «золоті» весілля). А ще тутешні пекарі встигли підготувати величезний кулінарний виріб, назвавши його «Ріг достатку». У Миколаєві День міста запам\'ятався різноманітними благочинними заходами: безкоштовний проїзд у таксі та дзвінки на мобільні телефони для ветеранів, малечі Миколаєва - морозиво та атракціони «на шару», благочинні розважальні програми та подарунки для малозабезпечених сімей, а також безкоштовні обіди для найнужденніших. А ще з нагоди ювілею міста монетний двір Нацбанку України випустив монету «220 років м. Миколаєву».

Вінниця ж у власний День народження забажала танців до схочу - і бажання справдилось на «усі сто»: протягом усього дня та до глибокого вечора мешканці міста, від мала до велика, мали можливість танцювати із найтитулованішими хореографами України - Григорієм Чапкісом, Владом Ямою та Олександром Бобиком. А фіналом святкового дня 12 вересня стало краще танцювальне шоу України - вінничани на найбільшому майдані міста (площі Василя Стуса) побачили номери у виконанні фіналістів телепроекту «Танцюють всі!».

День народження Вінниці (654 роки) 12 вересня 2009 року

Свято розпочалось із урочистої церемонії відкриття, яка вже традиційно відбулась на площі перед мерією. Міський голова Володимир Гройсман привітав вінничан із їхнім Днем народження: «Мені дуже приємно бачити багато молодих людей, дітей, людей похилого віку, які прийшли на головну площу міста, аби розділити із нами свято, частинка якого знаходиться у серці кожного з нас. Я хочу побажати кожній родині, щоб Ви були щасливі, жили у любові, достатку, мирі та злагоді!» Під час офіційної церемонії відкриття святкувань очільнику міста вручили символічний ключ від Вінниці - геральдичний знак, який у часи середньовіччя означав, що місто має Магдебурзьке право. Срібний із позолотою ключ став подарунком вінничанам від ювелірної фірми «Діадема». А губернатор Олександр Домбровський та голова обласної ради Григорій Заболотний подарували городянам старовинну ікону святого Миколая-Чудотворця та Біблію, які оберігатимуть Вінницю та її мешканців від будь-яких негараздів.

День народження Вінниці (654 роки) 12 вересня 2009 року - Карнавальна хода

Свято продовжилось карнавальною ходою центральною вулицею міста. Тисячі учасників ходи створювали настрій глядачам яскравими костюмами, незвичними декораціями, попурі у виконанні духових оркестрів, танцями та акробатичними трюками. Атмосферу підсилювали різнокольорові дими, «фонтани» серпантину та конфетті. Після чого Його Величність Танець зацарював на танцполах Майдану Незалежності, площі Театральній та Фонтанній площі у парку ім. Горького. Кращий хіп-хопер країни Олександр Бобик та його театр танцю «Myway» влаштовували батли із усіма прихильниками цього танцювального напрямку, Влада Яму на найромантичнішій площі міста (яку вінничани називають Парижем) його шанувальники та шанувальниці окрім майстер-класу фактично примусили влаштувати автограф-сесію, а непосидючий Григорій Чапкіс через свій талант педагога ледь не запізнився на головне вечірнє дійство - публіка вимагала від найповажнішого судді проекту «Танці з зірками» показувати усе нові і нові па. І, нарешті, головна подія доби: видовищне дійство від проекту «Танцюють усі!». Вінничани побачили усіх 12 фіналістів шоу, їхні фантастичні номери, які ставили кращі хореографи, неймовірні костюми та спецефекти. На анонсованому заході городяни, на жаль, не змогли танцювати разом з учасниками проекту - настільки щільно стояли глядачі на найбільшій міській площі. А завершилось усе грандіозним феєрверком під попурі з добре усім відомих музикальних творів, які були зміксовані спеціально для цієї події.

ВРАЖЕННЯ

«Насправді, я до цього не дуже багато бачив міських свят, але від того, що я сьогодні побачив - я був у захваті. - розповідає 34-річний лікар Костянтин. - перше, що вразило, був масштаб карнавальної ходи по кількості як учасників, так і глядачів. Побачити одночасно стільки людей із позитивними емоціями, у яких світяться очі, - в наш час є великою рідкістю. А ще - музичний феєрверк. Такі феєрверки зазвичай показують на карнавалах у Ріо, чи на відкритті Олімпійських ігор. Я не думав, що анонсований феєрверк на День міста буде виглядати так розкішно. Це було щось!». Історик за фахом, 30-річна Аліна, зізнається, що була великою шанувальницею проекту «Танцюють всі!», тому найбільше вона чекала на вечірнє шоу: «Це віртуози - хіба можна без слів, лише через музику і танець, передати стільки змісту?! А самі учасники проекту - у голові не вкладається: зовсім молоді люди, таких по інший бік сцени були тисячі. Наскільки ж вони талановиті, не зіпсовані шоу-бізнесом: звичайні хлопці та дівчата, які подарували нам стільки неймовірних емоцій! Коли я дивилась мій улюблений номер від Колі та Наталі про двох птахів під музику зі стрічки «Амелі» - в мене було відчуття, що заради того, щоб це побачити, я ладна віддати усе».

Сподобався цьогорічний День міста і його гостям, давнім знайомим, які торік також брали участь у святкуванні Дні народження Вінниці, - відомому документалісту та телеведучому Анатолію Борсюку і керівнику львівського театру «Воскресіння» Ярославу Федоришину. «Настрою додала ще й погода - торік, пам\'ятаю, було дуже холодно, нам навіть теплі светри тоді дали. Але, вочевидь, небесна канцелярія зрозуміла, що День міста у Вінниці проходитиме за будь-якої погоди, тому і вирішила цього року порадувати усіх теплом. - жартує Анатолій Борсюк. - Організатори та автори цьогорічного свята дуже старались. Вразило, що це була не просто «солянка» з різних виконавців. У Вінниці щороку вигадують нову ідею та концепцію проведення Дня міста. Це дуже і здорово, але вкрай складно. Цього року ідея про Вінницю, що танцює, мені видається надзвичайно класною. І взагалі, думаю, що Україна стає танцюючою країною, а, Вінниця, можливо, стане столицею танцюючої країни. Я, принаймні, на це розраховую». «Мені цьогорічне свято взагалі сподобалось усім, - підхоплює Ярослав Федоришин, - локальні танцмайданчики гарно спрацювали. Феєрверк був фантастичний - проста концепція, але дуже гарно і вишукано це виглядало. Найбільше мене вразили люди - вони прийшли на свято у неймовірній кількості і дуже веселились. Я помітив, що вінничани щороку дуже чекають цього свята. Наступного року, напевно, буде ще краще.»

Олександра Лещенка (який вийшов у фінал проекту «Танцюють усі» із Наталією Кротовою, Маріам Туркменбаєвою та переможцем проекту, одеситом Олександром Останіним) ідея свята «Місто, що танцює» приємно здивувала: «Мені видається, що в Україні до Вінниці ніхто не наважувався робити такий відкритий танцювальний марафон просто вулиці, фактично без вокалістів - тільки танці. На вуличній сцені набагато цікавіше працювати, аніж, скажімо, у закритому залі. Енергетика глядачів була дуже сильною.» Сьогодні Олександрові лише 20 років, три роки тому він заснував шоу-балет "Foresight": Примітно, що його партнеркою спочатку по танцях, а потім і по створенню шоу-балету стала вінничанка Ліна Верес. Тому у Вінниці Олександр бував не раз. У нього Вінниця асоціюється із атракціонами у парку - каже, це дуже нагадує йому рідне місто Олександрію (Кіровоградська область).

Фоторепортаж з дня міста - галерея 1 (105 фото, з 13:20 до 17:00)

Фоторепортаж з дня міста - галерея 2 (112 фото Олега Волощука, з 13:40 до 22:00)


Переглядів: 6645
Поширень: 0