Сьогодні, 27 квітня, у Вінниці із робочим візитом перебував Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні пан Джеффрі Пайєтт. Він прибув до міста на відкриття Днів Америки у Вінниці. Разом із ним приїхали представники різних профільних представництв служб і відомств Сполучених Штатів в Україні, аби поспілкуватись із вінничанами та налагодити більш тісну співпрацю.

Робочий візит Посла розпочався із зустрічі із представниками влади міста та області. Потім він виступив із промовою перед студентами та викладачами вищих навчальних закладів міста. На обох зустрічах високоповажний гість говорив про позицію Сполучених Штатів Америки по відношенню до нашої держави, про розвиток місцевого самоврядування, війну із Російською Федерацією, в якій США однозначно засуджують дії агресора і підтримують Україну, про реформи в України та чому Дні Америки проходять саме у Вінниці.

Джеффрі Пайєтт: Місцеве самоврядування Вінниці є моделлю прозорої, ефективної й відповідальної структури, на яку заслуговують українці

Зокрема, однією з причин проведення цих заходів саме у подільській столиці стало те, що Вінниця стала прикладом того, наскільки успішно та ефективно можуть працювати муніципалітети: «Місцеве самоврядування Вінниці є моделлю прозорої, ефективної й відповідальної структури, на яку заслуговують українці. В той час, коли Президент Порошенко, прем\'єр-міністр Яценюк і голова Верховної Ради Гройсман продовжують реалізацію конституційної реформи, ми сподіваємося, що такі успішні міста, як Вінниця, й надалі подаватимуть приклад», - сказав Джеффрі Пайєтт.

Також Посол Сполучених Штатів Америки зупинився на тому, як він розуміє ситуацію в сьогоднішній Україні: «Країна бореться на трьох фронтах. Перший - це військовий бій проти сил на Сході, якими керує і які підтримує Росія. Він ведеться проти танків, артилерії та ракетних пускових установок, присланих з Росії. В результаті цієї війни, що є продуктом діяльності Росії, загинуло понад шість тисяч людей. Другий бій - це війна за правду, боротьба проти брехні та перекручень, що надходять від Кремля. Московська пропагандистська машина топить істину у вигаданих казках про смерть, тортури і фашизм. Мета Росії - заплутати, деморалізувати і відволікти не тільки Україну, але й Європу і Сполучені Штати. Третій бій - це війна за модернізацію політичної системи та економіки України і за викорінення корупції. Вести війну на трьох фронтах важко. І важко буде довго. Але ми Вас підтримаємо».

Джеффрі Пайєтт: Місцеве самоврядування Вінниці є моделлю прозорої, ефективної й відповідальної структури, на яку заслуговують українці

Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні пан Джеффрі Пайєтт неодноразово наголошував, що його країна є партнером України, який в тому числі підтримує нашу державу фінансово. Завдяки підтримці Америки та ЄС через МВФ буде профінансовано 17,5 млрд. доларів за чотирирічною програмою підтримки реформ в Україні. Він повідомив, що невдовзі має підписати другу угоду з кредитного гарантування на 1 млрд. доларів, яка дозволить Україні відновити свою фінансову основу. Америка збирається надати додатковий 1 млрд. за квотою 2015 року для забезпечення подальшого прогресу реформ. Разом з іншими партнерами з міжнародної спільноти надається також експертна та консультативна допомога.

Джеффрі Пайєтт: Місцеве самоврядування Вінниці є моделлю прозорої, ефективної й відповідальної структури, на яку заслуговують українці

Також пан Джеффрі Пайєтт говорив про реформи, які вже запущені в Україні. «Реальна реформа не відбудеться одразу і не рухатиметься тільки у напрямку згори донизу. Це тривалий процес, який вимагатиме наполегливості, терпіння з боку урядових лідерів і їхніх об\'єктивних оцінок того, що вони робля​​ть, скільки це коштує, і як довго цей процес триватиме. Він вимагає чесності від громадян з приводу того, чого вони очікують, і що вони готові зробити, щоб допомогти. І це потребуватиме підтримки з боку партнерів України в світі», - зазначив Джеффрі Пайєтт.

Говорив у промові пан Посол і про децентралізацію та реформу місцевого самоврядування: «Для скептиків, які кажуть, що децентралізація не працюватиме, і вважають, що вона не варта зусиль, я кажу: подивіться ось тут, у Вінниці. Приїдьте сюди і подивіться, наскільки ефективно працює місцевий уряд. Наприклад, Вінницька міська рада оприлюднює на сайті інформацію про закупівлі, які робить місто, про роботу ради і робить цю інформацію легко доступною для громадян. Вінниця – лідер у впровадженні системи електронного врядування для своїх громадян».

Завершив свою промову Джеффрі Пайєтт словами «Слава Україні!».



Переглядів: 5552
Поширень: 0