Мільярдер Річард Бренсон в інтерв’ю журналістам Громадського розповів про перспективи інвестицій в українську економіку, куди слід рухатися українському бізнесу, що він думає про Петра Порошенка та чому слід декриміналізувати легкі наркотики.

На вашу думку як інвестора, чи достатньо швидко змінюється Україна чи вдоволені ви тим, що відбувається?

Мені здається, ваш президент має найважчу роботу з усіх голів держав у світі, я точно йому не заздрю. Не знаю деталей того, що робить уряд, але з того, що бачу з боку, він дуже важко працює, намагаючись отримати фінансову підтримку для вашої країни, заохотити інвесторів, розібратися із ситуацією на сході України, а там технічно, все ж, війна. Я вважаю, він і його команда роблять усе, що можуть. Вибачте, просто дійсно не знаю деталей.

Чи плануєте ви інвестувати до української економіки у найближчому майбутньому, які економічні сектори це можуть бути? Чи маєте ви партнерів, які вже інвестували в Україну?

Ми маємо дискусію з декількома секторами щодо цього. Думаю, вашій країні необхідно більше західних компаній серед інвесторів, аби вони допомогли Україні вибратися з досить загрозливої рецесії. Не можу сьогодні нічого заявити, але сподіваюся, що Virgin почне займатися бізнесом в Україні. Можливо, під час мого наступного візиту я вже анонсуватиму входження власної компанії на український ринок, побачимо.

Мільярдер Річард Бренсон у Києві

Зараз у світі дуже мало відомих українських брендів. Що би ви могли порадити українським бізнесменам, які зараз розбудовують власні компанії з метою покращити сприйняття України у світі?

У бізнесі потрібно сприймати весь світ як одну велику країну, а не країну, де живеш — як увесь світ. Отже, якщо ви маєте продукт, який добре працює у вас, то він працюватиме і в світі. Virgin має представництва у 50 країнах, ми не робимо одне і те ж у кожній, але наш бренд поважають і він охоплює різні сектори економіки у різних країнах.

Українські підприємці повинні виходити на світовий ринок, займатися там бізнесом і намагатися залучати зароблені кошти до України. Знання англійської допомагає, узагалі зараз можна вивчати мови дуже легко за допомогою спеціальних мобільних додатків. Чим більше мов знаєш, тим краще.

Що відвертає іноземців від інвестування в Україну?

Часто, коли ситуація складна — це найкращий час для інвестицій. В Україні зараз дуже складно, а найкращі інвестори вкладають кошти у країни саме у такі моменти. Очевидно, розголос навколо подій, що тут відбуваються, не йде вам не користь.

Проте особисто я вважаю, що Україна — хороше місце для інвестування. Думаю, гірше, ніж сьогодні – уже не буде у сфері фінансів. Я би порекомендував моїм друзям інвестувати сюди.

Що ви можете зробити, так це десятирічний план щодо енергетики і, наприклад, написати там, що до 2025 року ви припинете імпротувати її з-за кордону, а вироблятимете всю необіхдну енергію всередині країни. Сонячна енергетика, до прикладу, зараз дуже дешева, тим більше Сонце буде з нами завжди. Уряд повинен просто сказати: за десять років ми проведемо революцію у сфері відновлюваної енергетики, і вся вона виготовлятиметься всередині країни. Так припиниться витік коштів до інших держав. Використовуйте вітер, сонце, залучайте людей, які розроблятимуть кращі способи зберігання енергії.

Пізніше сьогодні я братиму участь у конференції стосовно репресивної наркотичної політики в Україні. Тисячі молодих людей у вас притягаються до кримінальної відповідальности за вживання. Закони щодо наркотиків в Україні дуже жорсткі. Якщо ви запроторюєте молодь до в’язниці, це неймовірно ускладнює її життя. Я також член Глобальної комісії з наркополітики і ми намагаємося спонукати уряди по всьому світу розглядати наркозалежність як хворобу, а не злочин. Якби мої діти чи родичі мали таку проблему, я не хотів би, аби їх ув’язнювали, я бажав би, щоб їм допомогли. Упевнений, українські політики погодилися би зі мною, але, попри все, вони не чинять відповідно.

Цього вечора я презентуватиму фільм мого сина “Порушуючи табу” про роботу Глобальної комісії з наркополітики, про те, чому ми навчилися і чому, власне, Україна мусить змінити підхід до проблеми.

Який ваш рецепт щастя?

Мені пощастило, більшість свого життя я провів разом із дружиною, у нас чудові діти, гарні друзі і це створює почуття стабільности, але також я у позиції, коли можу щось змінити. Я отримую багато задоволення, коли можу комусь допомогти, це змушує посміхатися.

Отже, аби бути щасливим треба допомогати іншим?

Я так вважаю. Думаю, кожному з нас набагато приємніше дарувати подарунки, ніж отримувати їх.



Переглядів: 3823
Поширень: 0