У День Європи у Вінниці на вінничан та гостей міста чекає насичена програма з благодійними акціями, концертами, фестивалями живих скульптур та вуличних музикантів, майстер-класами і багатьма іншими цікавинками. Про це представникам медіа 6 травня розповіли на прес-конференції організатори заходів.

16 травня Вінниця відзначатиме День Європи. Щороку десятки тисяч глядачів у цей день приходять у центр міста, який на декілька годин перетворюється на пішохідну зону, щоб взяти участь у різноманітних інтерактивних програмах, майстер-класах, фестивалях та концертах. Дні Європи у Вінниці відзначаються з 2008 року, об’єднуючи громаду у прагненні міста до європейського напрямку розвитку. І лише минулого року через трагічні події в країні День Європи пройшов у звуженому форматі із заходами благодійного характеру.

В цьому році День Європи пройде у традиційному форматі – заходи будуть зосереджені на п’яти майданчиках: майданах Незалежності та Небесної Сотні, Європейській площі, вулиці Соборній і площі біля Літнього театру в ЦПКіВ. «У ці дні багато вінничан виходять на вулиці, щоб відзначити День Європи, адже місто Вінниця є європейським містом і рухається в європейському напрямку так, як і наша держава, - зазначає в. о. міського голови Сергій Моргунов. - Тому ми намагалися зробити так, щоб по вподобанням були представлені різні формати цих майданчиків».

Отож, на майдані Незалежності буде звучати класика, на майдані Небесної Сотні близько 20 громадських організацій та благодійних фондів об’єднаються у проведенні соціальних благодійних проектів. Вулиця Соборна стане місцем для інтерактиву, фестивалів вуличних музикантів і живих скульптур. В рамках проекту «STREET ART’S MIX» по вулиці Соборній будуть проводитися майстер-класи і благодійні виставки. Поруч будуть знаходитись благодійні скриньки БФ «Подільська громада» і учасники майстер-класів за бажанням зможуть робити свої символічні внески, які потім будуть передані на потреби наших військових. А на Європейській площі буде молодіжний майданчик, де пройде фестиваль «Студентська весна». В цьому році він буде мати трохи інший формат, адже пройде він під відкритим небом на великій сцені. Поруч на цій же площі пройде виставка «Європейська освіта в Україні», де відбудеться офіційна презентація всіх навчальних закладів міста. Біля Літнього театру в парку протягом майже всього дня триватиме Всеукраїнський фестиваль здорового способу життя «Vinnytsia workout fest 2015. Сила міст» на який очікується багато спортсменів з інших міст. Окрім того, на вінничан та гостей міста чекає багато і інших різноманітних проектів, таких як «Мистецький сад», Орнаментальна Україна», Фестиваль кави та інші.

Колективи з інших країн, які братимуть участь у Дні Європи у Вінниці, приїжджатимуть до міста за грантові кошти різних європейських культурних інституцій. «Коли ми вирішували, які колективи запрошувати, то почали моніторити різні міжнародні фундації, які співпрацюють з тими чи іншими колективами. Наприклад, головний культурний фонд Естонії співпрацює з ансамблями, музикантами і художниками, які є брендами цієї країни. Таким чином ми знайшли гурт «TRAD.ATTACK» і подали офіційну заявку. Відтак, він братиме участь у фестивалі «Music Village Europe». Звернулися ми і до інших культурних інституцій – у Швейцарії та Румунії і отримали грантову підтримку щодо оплати авіаквитків, і якщо є гонорарні умови, то фундація виконала і їх. Іноземні колективи, які до нас приїдуть цього року, працюють переважно в стилі фольк, - розповідає радник міського голови з питань культури Ірина Френкель. - Що стосується класичного майданчику, то найцікавішим буде виконання «Реквієма» Карла Дженкінса. Структура цього твору є стандартною, як у «Реквієма» Моцарта, Верді і інших світових імен, але основа є сучасною, і вперше наш муніципальний хор «Вінниця» опанував таку техніку. Реквієм – це насамперед звернення до душі, і ми присвячуємо його всім, хто боровся та бореться за європейські цінності, і тим, хто захищає зараз нашу країну на Сході».

День Європи у Вінниці будуть різні колективи України та Європи, а ввечері для вінничан співатиме кримчанка Джамала

По вулиці Соборній вже традиційно пройде фестиваль живих скульптур «Жива Європа». За словами начальника відділу молоді та туризму Юлії Мончак, цьогоріч професіоналами та аматорами у ньому буде представлено біля сотні скульптур зі Львову, Одеси, Миколаєва та Вінниці. Чверть з них – це аматорські роботи вінничан.

На майдані Небесної Сотні о 14 годині стартує проект «Європа починається з мене!», який ініціювала громадська організація «Розвиток.Розвиток». «Ми вважаємо, що Європа починається з думки, слова і дій кожного з нас. Ініціювали цей проект через соціальну мережу, і до нас долучилося дуже багато громадських організацій, благодійних фондів, творчих колективів, - розповідає голова ГО «Розвиток.Розвиток» Ірина Борзова. – З 14 до 18-ї години на майдані Небесної Сотні у режимі нон-стоп кожний учасник буде реалізовувати свій соціальний або благодійний проект. Проекти будуть спрямовані на підтримку потреб онкохворих діток, дітей з дитбудинків, тих, які постраждали внаслідок воєнних дій, також будемо збирати кошти для наших захисників. Роботи, створені під час проектів, будуть передані в благодійну крамницю, в яку вже пожертвували вінницькі бізнесмени та творчі колективи різні сувеніри і подарунки. Всі виручені кошти з їх продажу будуть передані на благодійність». О 18 годині на цьому ж майданчику пройде флеш-моб «Я пишаюсь тим, що я вінничанин!». На сьогоднішній день взяти участь у ньому виявили бажання біля 300 чоловік, але в день проведення до учасників може долучитися будь-хто.

Початок всіх заходів планується о 14:00. А завершиться цей день концертом Джамали, який розпочнеться о 20-й годині на Майдані Незалежності. «Враховуючи, що Джамала з Криму, її участь у Днях Європи у Вінниці є символічною. Ми хотіли закцентувати увагу на тому, що Крим – це Україна, тому запросили людину, яка виросла в Криму, вболіває за нього, яка є справжньою українкою і патріоткою своєї держави», - каже Сергій Моргунов.

Також в. о. міського голови підкреслив, що і на 8-9 травня, і у день Європи у Вінниці будуть посилені заходи безпеки. До охорони громадського порядку будуть залучені міліція, Нацгвардія та усі громадські формування міста. Багато правоохоронців будуть у цивільному. І будь-які спроби провокацій будуть присікатись миттєво та жорстко. Однак, враховуючи ситуацію в країні, пильними варто бути і самим вінничанам та в разі виявлення підозрілих осіб, предметів або залишених без нагляду речей – негайно повідомляти органи міліції, СБУ або на «Цілодобову варту» за тел. 15-60.



Переглядів: 6333
Поширень: 0