Сьогодні у Вінниці відбулася всеукраїнська конференція «Прозоре місто»: можливості та виклики для українських муніципалітетів». Це підсумковий захід дворічного проекту, який було реалізовано спільними зусиллями Вінницької міської ради та ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» за фі​​​нансової підтримки Європейської комісії. Під час конференції також було озвучено, що незабаром Вінниця увійде в програму “Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади” (EGAP), яка реалізовуватиметься за сприяння Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва.

Проект «Українське прозоре місто: Пілотна модель електронного управління для покращення надання адміністративних послуг» полягав у розробці власного алгоритму впровадження ряду сервісів, що дозволяють мешканцям брати участь у прийнятті рішень владою, слідкувати за процесами у місті та отримувати корисну інформацію on-line. Даний алгоритм розроблявся на основі досвіду словацького міста Мартін, яке в 2011 році отримало нагороду ООН за кращий проект в сфері боротьби з корупцією. В результаті впровадження даного проекту Вінниця тала першим «прозорим» містом в Україні. В подальшому досвід Вінниці було передано ще трьом містам-партнерам проекту – Івано-Франківську, Луцьку та Миколаєву.

Під час завершальної конференції по проекту, яка пройшла у приміщенні «Інтершику», представники українських муніципалітетів, громадських організацій та міжнародних інституцій обговорювали стан та перспективи впровадження стандартів прозорості в органах влади на місцевому і державному рівнях з урахуванням міжнародного досвіду, визначення можливостей для підвищення ефективності, відкритості і прозорості діяльності влади на основі застосування новітніх технологій. Зокрема, впровадження електронного врядування як механізму, який надає змогу вирішити багато суспільно-політичних проблем: боротьба з корупцією, закритість влади, залучення громадян до процесів управління, спрощення процедур надання послуг і т. ін.

Вінниця увійшла до переліку міст, де реалізовуватиметься програма з впровадження електронного врядування за підтримки Швейцарії

Досвід провідних країн світу у сфері електронного врядування є досить важливим для України, оскільки він дає змогу уникнути багатьох помилок, спростити процес модернізації, виокремити кращі практики. Безсумнівно, не всі практики можуть бути адаптовані до українських реалій через низку причин – відмінність у законодавстві, технічну спроможність, підготовку кадрів і т. ін. Однак є невеликі універсальні моделі, які можна використовувати і в Україні. Однією з них є досвід міста Мартін, який і було використано.

«Сьогодні електронні системи є невід’ємною частиною ефективного управління і електронна система управління чи то громадою, чи регіоном, чи країною – це невідворотне майбутнє. Тому ми мусимо тягнутися до передових країн, використати краще і впровадити його в практику, інакше ми не зможемо ефективно конкурувати в світі. Вінниця сьогодні в електронному врядуванні, а саме в муніципальних рішеннях, є одним з кращих прикладів, як це може впроваджуватися», - каже виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко.

Його позицію підтримує і директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко, який зазначає, що формування прозорої влади є наразі дуже актуальним питанням, тому міська рада постійно вдосконалює різні сервіси, застосовуючи міжнародний досвід. Враховуючи, що в інших країнах багато з цих питань вже якісно вирішено, - цей досвід можна акумулювати, вивчати і найефективніші приклади застосовувати у роботі.

Вінниця увійшла до переліку міст, де реалізовуватиметься програма з впровадження електронного врядування за підтримки Швейцарії

«Це дуже важливий захід, тому що проблема, яка десятиліттями була у влади та людей, яких повинна вона повинна обслуговувати, - це прозорість у наданні послуг, використанні бюджетних коштів і зрозумілість дій. Сьогодні велика увага надається децентралізації влади, у Вінниці ж реалізація реформ розпочалася вже давно, а саме в рамках проекту «Прозоре місто». Коли ми починали роботи по Центру адміністративних послуг, який був у Вінницькій міській раді, то отримували багато листів спротиву від органів державної влади стосовно того, що не можна садити усіх чиновників в один прозорий кабінет з аудіо та відеоспостереженням, зрозумілою для людей електронною системою керування чергою тощо. Але сьогодні ми бачимо, що цей проект має право на життя, і на сьогодні вже практично завершена розробка концепції, щоб ця система працювала системно з одними правилами гри в кожному обласному центрі чи місті», - каже народний депутат України, який раніше очолював департамент адміністративних послуг Вінницької міської ради, Сергій Кудлаєнко.

«Є символічним, що для проведення цієї конференції обрано саме Вінницю, оскільки за рейтингом електронного врядування минулого року Вінниця посіла одну з перших сходинок і за доступністю інформації про адміністративні послуги вона набрала 30 з 31 бала, що є дуже високим показником, - каже експерт з питань доброчесного врядування, представник Програми розвитку ООН в Україні Галина Кохан. - Вінниця є надзвичайно відкритим містом, багато даних є доступними через Інтернет, відповідно, рівень відкритості за міжнародними критеріями є високим. На сьогодні Вінниця є надійним партнером Агенції ООН і Програми розвитку ООН в Україні. А минулого року Вінниця була обрана одним з «розумних міст» в проекті економічної комісії ООН».

Експерт з електронного врядування Швейцарської агенції розвитку та співробітництва Йорданка Томкова, розповіла, що найближчим часом У Вінниці буде розпочато один з великих проектів із впровадження електронного врядування: «Ця програма буде поширена на чотири області, і одна з них - Вінницька. Сфери, на які буде впроваджено цю програму, – це покращення електронного самоврядування і сервісів та співпраця з громадянами. Причина, через яку ми почали працювати з регіонами, – це децентралізація, яка є дуже важливою для країни. Попередньо було проведено оцінку програми, яка зайняла майже рік, і визначено, що більшість інновацій зроблено саме на місцевому рівні».

Вінниця увійшла до переліку міст, де реалізовуватиметься програма з впровадження електронного врядування за підтримки Швейцарії

Програма “Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади” (EGAP), до якої увійде і Вінницький регіон, реалізовуватиметься протягом чотирьох років Державним агентством з питань електронного урядування спільно із Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва. Меморандум про співпрацю буде підписано вже наступного тижня. Сама ж програма с сприятиме покращеному доступу та вищій якості послуг, що надаються громадянам органами влади на обласному і районному рівні із використанням інструментів електронного урядування. Це допоможе скоротити час і вартість надання послуг, підвищить прозорість, мінімізує корупційні ризики. В рамках програми також буде проводитися навчання представників органів влади усіх рівнів та представників громадськості з використання інструментів електронного урядування та електронної демократії для забезпечення більш активної участі громадян у процесі прийняття рішень на місцевому і обласному рівні. Окрім цього, на національному рівні буде відбуватися розробка законів, прийняття рішень, які потім дозволять поширити систему по всій Україні.

Нагадаємо, за результатами дослідження українських міст, який було проведено у березні 2015 року на замовлення Міжнародного республіканського інституту, Вінниця підтвердила своє лідерство з ефективності роботи міської влади. Серед 22 обласних центрів вона отримала найвищу оцінку по якості надання послуг громадянам і доступності суспільних благ; діяльності міської ради та за рівнем взаємодії з установами місцевої влади​



Переглядів: 4877
Поширень: 0