у Вінниці стартує Європейський тиждень сталої енергетикиПротягом наступного тижня, з 15 по 19 червня, у центрі міста усі вінничани та гості міста зможуть взяти участь в екологічних квестах та майстер-класах, велопробігах, ознайомитись із енергоефективним обладнанням та матеріалами, посадити дерево в рамках акції «Родинний сад», побувати на екскурсіях до комунальних підприємств міста, цікаво та з користю провести час. Всі ці заходи відбуватимуться у місті в рамках Європейського тижня сталої енергетики, який у Вінниці проходитиме втретє.

Вже кілька років поспіль політика Вінницької міської ради орієнтована на підвищення енергоефективності обласного центру. Така позиція закріплена не лише рядом декларативних документів, а й чітким Планом дій зі сталого енергетичного розвитку, який став основною стратегічною програмою міста з впровадження заходів, які дозволять скоротити споживання енергоресурсів, і як наслідок, зменшити викиди CO2 у навколишнє середовище, поліпшити екологічний стан міста, впроваджувати альтернативні джерела енергії.

Разом з цим дуже важливо, щоб у самих людей змінилось ставлення до використання енергії та ресурсів. Українці в переважній своїй більшості не звикли економити, і лише події останніх років змушують людей змінювати свої підходи до використання енергії. Привернути увагу вінничан до енергоефективності та енергозбереження й покликані заходи, які будуть відбуватись у місті в рамках Європейського тижня сталої енергетики. «Енергоефективність для міста була і залишається одним із пріоритетних напрямків нашої роботи, і ми вже кілька років поспіль рухаємось цим шляхом. Сьогодні, я вважаю, вже всі розуміють, що енергоефективність – це передусім незалежність. Така політика вінницької влади, і виконуючий обов’язки міського голови Сергій Моргунов ставить відповідні завдання перед виконавчими органами міської ради», - розповів заступник Вінницького міського голови Ігор Корольчук.

В рамках Європейського тижня сталої енергетики у місті буде організовано різноманітні виставки, конференції, майстер-класи для дітей, велопробіги, екскурсії на підприємства комунальної сфери, квести та семінари.

Вперше офіційне відкриття Європейського тижня сталої енергетики відбудеться у Вінниці. Офіційна церемонія запланована на 10-ту годину 15 червня на майдані Незалежності. Одразу після неї стартує велопробіг, участь у якому можуть взяти всі бажаючі. В цілому впродовж тижня майдан Незалежності стане місцем зустрічі вінницьких велосипедистів та всіх, хто просто цікавиться двоколісними. Тут буде проходити виставка велосипедів від провідних магазинів, можна буде отримати консультації щодо користування велосипедом у повсякденному житті, провести технічний огляд та наладку своїх двоколісних транспортних засобів та багато іншого.

На Європейській площі у ці дні розгорнуться «Екомістечко» та «Енергомістечко», а комунальні підприємства міста прийматимуть на екскурсії усіх бажаючих. Для цього потрібно зареєструватись на офіційному сайті Вінницької міської ради.

«Екомістечко» буде цікавим для дітей. Тут заплановані різноманітні ігрові програми, дитячі та дорослі квести, майстер-класи, демонстрації фільмів та інші цікаві заходи. «Тут діти будуть отримувати інформацію під час різних інтерактивних заходів та ігор. Також будуть майстер-класи в ігровій формі, де діти будуть ознайомлюватись із принципами енергоефективного і за ощадного споживання енергоресурсів. Також будуть енергоестафети, квести та ще багато пізнавальних розваг для дітей», - розповів представник БФ «Подільська громада» Станіслав Данілов.

А в «Енергомістечку» знайдуть багато корисної інформації дорослі. Тут проходитиме виставка енергозберігаючого обладнання та матеріалів, також буде працювати консультаційний пункт «Будь енергоефективним».

Важливою для Вінниці подією під час Європейського тижня сталої енергетики стане вручення Європейської енергетичної відзнаки (ЄЕВ). Для цього до міста прибудуть представники Міжнародного офісу ЄЕВ та Швейцарського бюро співробітництва. Церемонія передачі відзнаки відбудеться 16 червня під час ІХ щорічної міжнародної конференції «З Угодою мерів до енергонезалежності: виклик прийнято», яку організовує Асоціація «Енергоефективні міста України». Участь у заході планує взяти Надзвичайний на Повноважний посол Швейцарії в Україні Крістіан Шененбергер.

Впродовж тижня сталої енергетики відбудеться ряд семінарів для представників ОСББ, на яких йтиме мова про існуючі шляхи та програми енергозаощадження, сучасне законодавство в галузі створення та розвитку об’єднань та залучення фінансових ресурсів для реалізації енергоефективних заходів.

Партнерами проведення Європейського тижня сталої енергетики виступили Представництво ЄС в Україні, Асоціація «Енергоефективні міста України», проект USAID. Також до організації заходів активно долучаються Благодійний фонд «Подільська громада» та вінницькі громадські організації «Територія мам», «Опора», «Ерамурус» та волонтаріат «Дружня Вінниця».

у Вінниці стартує Європейський тиждень сталої енергетики



Переглядів: 4157
Поширень: 0