За перші півроку роботи Верховної Ради можна відзначити декілька тенденцій: зростання на 15% загальної кількості зареєстрованих законопроектів народними депутатами порівняно з показниками Парламенту VII скликання, пріоритет проблематики національної безпеки і оборони, діяльності правоохоронних органів, податкової і митної політики серед прийнятих рішень та стабільна підтримка законодавчих ініціатив Президента - схвалено 74% його законодавчих ініціатив. Проте на порядку денному функціонування залишаються проблеми дисципліни відвідування пленарних засідань і комітетів, ігнорування процесу голосування окремими фракціями, а також потреба повноцінної системи оцінки якості законопроектів та планування законотворчої діяльності.

У Вінницькій області здійснюється моніторинг у трьох виборчих округах (№12, 14 та 18). Громадський консультант та його помічники моніторять діяльність народних депутатів-мажоритарників Олексія Порошенка, Івана Мельничука та Руслана Демчака.

Громада і мажоритарники Вінниччини: пошук взаємодії через призму округу


В рамках проекту аналізується парламентська діяльність депутатів, присутність народних депутатів на виборчому окрузі, робота громадських приймалень, наскільки активно народні обранці контактують з виборцями у соціальних мережах та чи звітують про свою роботу перед виборцями.

Народний депутат Іван МельничукНародний депутат Іван Мельничук: відвідуваність у ВР – 98%, виступів - 13.

Іван Мельничук є членом Комітету з питань запобігання та протидії корупції. Присутність на засіданнях комітету 96% (був присутній 24 рази, 1 раз –відсутній).

З часу набуття депутатських повноважень Іван Мельничук подав 20 депутатських запитів, законопроектів підготував 17. Запити Івана Мельничука до голови Верховної Ради та до Кабміну стосувалися надання дозволу Кабінетом Міністрів України на проведення перевірки порушення земельного та водного законодавства Товариством з обмеженою відповідальністю «Глинянкофф» (назване ТОВ діє в межах 14-го округу в Барському районі). Запити до МВС, Мінекології та Генпрокуратури стосувались перевірки законності використання бюджетних коштів та виконання проектів цільових екологічних інвестицій відповідно до Кіотського протоколу Рамкової Конвенції ООН з питань зміни клімату. Законопроектів, зокрема й у співавторстві, народним депутатом Іваном Мельничуком подано 12. Частина з них стосується мобілізації та соціального захисту учасників АТО, дві ініціативи пов’язані із забезпеченням життєдіяльністю територіальних громад. Також нардепом подані законопроекти в контексті його роботи в парламентському комітеті з протидії корупції.

Народний депутат Олексій ПорошенкоНародний депутат Олексій Порошенко: відвідуваність у ВР – 94%, виступів – 5.

Олексій Порошенко є членом Комітету з питань економічної політики. Присутність нардепа на засіданнях Комітету 60% (був присутній 9 разів, 6 разів –відсутній).

Нардеп Олексій Порошенко подав 1 депутатський запит та 7 законопроектів, які стосуються оборони, індивідуального захисту, підтримки громад і очищення влади та загалом відповідають його передвиборчій програмі. Одна з ініціатив стосувалася внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування продукції оборонного призначення, дві – внесення змін до Митного кодексу кодексу України щодо спеціальних засобів індивідуального захисту. Також одна з його ініціатив стосувалася звільнення від сплати митних платежів транспортних засобів, які надійшли у якості гуманітарної допомоги для забезпечення соціально-економічних потреб територіальних громад в Україні; інша – внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо недопущення до зайняття посади виконуючого обов\'язки та обрання на посаду керівника вищого навчального закладу окремих категорій осіб.

Народний депутат Руслан ДемчакНародний депутат Руслан Демчак: відвідуваність у ВР – 89%, виступів – 3.

Руслан Демчак є заступником голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності. Присутність на засіданнях комітету 88% (був присутній 15 разів, 2 рази – відсутній).

Руслан Демчак подав 10 депутатських запитів, підготував 13 законопроектів. Запити Руслана Демчака до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку – щодо змін в нормативну базу комісії з цінних паперів та фондового ринку; до Міністерства інформаційної політики України – щодо діяльності сумнівних інтернет-ресурсів України; до Національної комісії з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг – щодо встановлення «зеленого» тарифу на електроенергію; до Міністерства фінансів України – щодо повернення кредиторської заборгованості за ремонт доріг. Тематика двох з поданих запитів безпосередньо стосуються його округу та депутатської програми – щодо розвитку альтернативної енергетики на поліпшення стану доріг.

Депутати-мажоритарники від Вінниччини чинного скликання ВР загалом є досить відкритими, оскільки кожен зацікавлений громадянин може знайти контакти приймалень і помічників досліджуваних депутатів у вільному доступі – на сайтах депутатів, їхніх сторінках у соціальних мережах, у місцевій пресі тощо. Цікавим відкриттям стало те, що парламентарі є доволі просунутими інтернет-користувачами, мають сторінки в мережі Фейсбук, Руслан Демчак також має власний сайт і використовує його, зокрема, для звітування про пророблену роботу. Іван Мельничук налагодив свою роботу так, що спілкування з мешканцями округу відбувається переважно через соціальні мережі.

Слід також зазначити, що помічники народних депутатів у Вінницькій області працюють відкрито, завжди йдуть на контакт з представниками ОПОРИ, надають усю необхідну інформацію.

Усі три депутати відкрили громадські приймальні у своїх округах. Зокрема, приймальня Олексія Порошенка діє у Вінниці, приймальня Івана Мельничука – у Літині, а в Руслана Демчака працює 5 приймалень – у кожному райцентрі 18-го виборчого округу.

Громада і мажоритарники Вінниччини: пошук взаємодії через призму округу

Щодня до приймалень народних депутатів звертається в середньому 2-3 особи. Як повідомили помічники депутатів, найбільше громадяни звертаються за матеріальною допомогою, також серед звернень питання юридичного характеру, земельні суперечки, допомога бійцям АТО та їх сім’ям тощо.

Також для виборців, представників громадськості та ЗМІ може бути корисним сайт, розроблений ОПОРОЮ, який є своєрідним інструментом контролю за діяльністю народних обранців.

З аналізом ОПОРИ стосовно виборчих округів та мажоритарників Вінниччини можна знайомитись за посиланням.

Довідково.

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об\'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні



Переглядів: 4457
Поширень: 0