Депутати міської ради підтримали ініціативу Деснянської селищної ради щодо приєднання селища до Вінниці. Це перший населений пункт, який забажав приєднатись до обласного центру в рамках добров​​ільного об’єднання територіальних громад. Також на сесії було прийнято рішення щодо розробки містобудівної документації детального планування кварталів, обмежених вулицями Некрасова, Фрунзе, Кірова, Червоних курсантів, а також Сабарівським шосе, шосе на село Шкуринці і проектною об’їзною дорогою.

Нещодавно до Вінницької міської ради звернулася сусідня Деснянська селищна рада, яка виявила ініціативу об’єднатися з містом в єдину вінницьку громаду з центром у Вінниці. Таке рішення селищною радою було прийнято відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». При об’єднанні території обох громад отримають ряд переваг щодо подальшого соціально-економічного розвитку, адже держава стимулює розвиток таких громад і дає їм додатковий фінансовий стимул. Попередньо, як вимагає того законодавство, було проведено громадські слухання за участі представників обох населених пунктів.

«Це перша територіальна громада, яка виявила бажання об’єднатися з Вінницею. Вони звернулися до нас ще весною. Провели в себе громадські слухання, - каже в.о. міського голови Сергій Моргунов. – Ми всі знаємо, що зараз йдуть процеси децентралізації та реформування місцевого самоврядування. І, крім того, що нещодавно було прийнято рішення Верховною Радою про розширення меж міста, ми працюємо і по об’єднанню територіальних громад. Я думаю, що це буде на користь і місту Вінниці, і Десні, тому що і розвиток інфраструктури, і забезпеченість соціальними стандартами позитивно можна вирішити спільно. Крім того, в Десні працює кілька виробничих підприємств, а це теж додаткові надходження до спільного бюджету. Я думаю, що доцільно підтримати ініціативу і далі рухатися в цьому напрямку». В результаті депутати одноголосно підтримали це рішення.

На розгляд депутатів також було винесено два рішення щодо розробки містобудівної документації двох кварталів міста. Перше рішення стосується розробки детального плану території, обмеженої вулицями Некрасова, Фрунзе, Кірова, Червоних курсантів. Це квартал, де розміщено, зокрема, парк «Хімік» - колись гарне місце для відпочинку вінничан, а зараз занедбана територія, яка довгий час знаходилася у власності однієї з релігійних громад. В кінці травня міською радою було прийнято рішення про згоду на прийняття у комунальну власність окремих споруд та обладнання, розташованих на території парку. «На сьогодні є багато пропозицій по цій території, але, я думаю, що вона має бути благоустроєна. Там не повинно бути якихось житлових мікрорайонів, можуть бути об’єкти соціальної інфраструктури, але в першу чергу – повинна бути зона відпочинку. На цій території є і об’єкти приватної власності, але цей детальний план передбачає саме закріплення статусу приватних територій і їх цільового призначення, ну і в тому числі розвитку тих територій, які сьогодні передані у комунальну власність», - каже Сергій Моргунов.

Друге рішення передбачає розробку детального плану території кварталу, обмеженого Сабарівським шосе, шосе на село Шкуринці та проектною об’їзною дорогою. Це територія, де знаходиться санітарна зона очисних споруд «Вінницяоблводоканалу». Сергій Моргунов підкреслив, що очисні споруди є одним зі стратегічних об’єктів для міста, бо через них проходять всі міські стоки. «Більше того, враховуючи, що кожного року в нас все більше приватних будинків підключаються до централізованої каналізації, я думаю, що з часом обов’язково постане питання щодо розширення потужностей очисних споруд. Звичайно, що це проект Водоканалу, на балансі якого вони перебувають, але я впевнений, що цей процес неминучий. Якщо ви пам’ятаєте, земля в санітарній зоні очисних свого часу була частково роздана у приватну власність. Сьогодні, коли є рішення Верховної Ради про розширення меж міста Вінниці, нам потрібно робити детальний план цієї території. І шукати правильне рішення, як збалансувати інтереси всіх сторін, але, безперечно, інтереси територіальної громади міста Вінниці – це наш пріоритет», - зауважив в. о. міського голови. ​



Переглядів: 4325
Поширень: 0