21 липня у Вінниці відбувся семінар «Прозорість та соціальна відповідальність муніципалітетів». Під час навчальної зустрічі було представлено методичну працю, яка має стати посібником для міст України про те, як побудувати прозору і відкриту діяльність органів місцевого самоврядування. В посібнику в тому числі використано досвід Вінниці.

Організатором семінару є Центр «Розвиток КСВ/Корпоративної Соціальної Відповідальності», який є експертною громадською організацією з питань соціальної відповідальності, що об’єднує 40 компаній України. Фахівці Центру мали на меті більш широко розкрити тему відкритості та прозорості Вінницький досвід відкритості міської влади використано у методичному посібнику «Прозорість та соціальна відповідальність муніципалітетів»​муніципалітетів і продемонструвати приклади соціальної відповідальності, які є в Україні та за її межами, надати інструменти, які допоможуть запроваджувати цей досвід і у інших містах. На навчальній зустріч також мова йшла про створення не фінансової звітності, що в цьому році вперше будуть робити п’ять міст України: Вінниця, Львів, Ірпінь, Суми та Івано-Франківськ.

«Цей семінар перший. Але він унікальний тому, що ми презентуємо першу книгу «Прозорість та соціальна відповідальність муніципалітетів». Тут представлений досвід Вінниці, а також напрацювання Львову і Києва. Ми зібрали дуже цікаві практики, які є у світі і в Україні, для того, щоб показати, що таке соціальна відповідальність. Сьогодні дуже велике очікування від держави, від влади на національному та місцевих рівнях і ми як експерти з соціальної відповідальності хотіли б, щоб міста були взірцем прозорості та відкритості, адже від цього залежить розвиток міст», - зазначила керівник Центр «Розвиток КСВ» Марина Саприкіна.

Вінниця - місто, на прикладі якого можна показати практичні проекти, які допомагають робити міську владу більш прозорою, відкритою та доступною для громадян. Цей досвід включений в посібник, а на семінарі учасники мали можливість побачити всі механізми в дії.

Організатори семінару розділили зустріч на дві частини. Спочатку мова йшла про загальні принципи соціальної відповідальності та яким чином муніципалітети можуть запроваджувати їх у свою діяльність. Учасники семінару з Вінниці, Львову, Івано-Франківську, Сум та Луцьку ділились досвідом, а представники Центру «Розвиток КСВ/Корпоративної Соціальної Відповідальності» робили акценти на тих речах, які зазвичай випадають з поля зору органів місцевого самоврядування, але є досить Вінницький досвід відкритості міської влади використано у методичному посібнику «Прозорість та соціальна відповідальність муніципалітетів»​важливі для якісного формування прозорої системи управління.

В другій частині семінару працівники різних департаментів Вінницької міської ради представили досвід Вінниці на конкретних проектах. Серед іншого учасники семінару дізнались про електронні системи управління містом, реформування транспортної системи Вінниці, План дій зі сталого енергетичного розвитку, створення якісного міського середовища та просторовий розвиток міста тощо.

Додаткова інформація

Центр «Розвиток КСВ/Корпоративної Соціальної Відповідальності» є членом Правління Глобального договору ООН (2010-2013), національним партнером CSR Europe (Брюссель) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (WBCSD, Женева). Центр надає консультації з питань розробки стратегії, програм та комунікацій з КСВ, проведення моніторингу та оцінки ефективності проектів, підготовки і верифікації нефінансової звітності. Детальніше www.csr-ukraine.org

Проект «Прозорість і соціальна відповідальність муніципалітетів» спрямований на розвиток соціальної відповідальності державних компаній і муніципалітетів і підтримується Посольством Королівства Нідерландів.



Переглядів: 3312
Поширень: 0