З 20 по 30 серпня 2015 року у Вінниці працюватиме культурно-мистецька резиденція  «Над Богом»*. Ініціатива збере активну молодь, митців, інтелектуалів для публічного обговорення проблем, пов’язаних з реалізацією декомунізаційних законів та переосмисленням історичного минулого.  Головними інструментами для пошуку порозуміння стануть мистецтво і культура.

В Україні почалося активне впровадження декомунізаційних законів. Реалізація останніх не відзначається особливою компетентністю – об’єкти історичного минулого знищуються без урахування думки експертів та громади. Часто під кліше «радянське минуле» потрапляють не тільки символи пропаганди та радянської ідеології, а й твори мистецтва,  що посилює конфлікт у суспільстві. Діючи на випередження, ініціатори культурно-мистецької резиденції «Над Богом» створять простір у якому засобами мистецтва спробують подискутувати над проблемами, пов’язаними з реалізацією декомунізаційних законів та переосмисленням історичного минулого. Мета обговорення – спільний пошук рішень для адекватного застосування норм законів про декомунізацію, залежно від особливостей міста чи регіону. Підсумки дискусій будуть основою резолюції: комплексної дорожньої карти впровадження декомунізаційних законів через мистецтво. Яку за бажанням зможуть використовувати громада та представники влади під час впровадження декомунізаційних законів у своєму регіоні.

Для організації резиденції обрали Вінницю – місто, яке останнім часом зарекомендувало себе як найбільш прогресивне місто України, в якому громада і муніципальна влада знайшли шляхи для діалогу та співпраці. Основною локацією резиденції «Над Богом» обрали кінотеатр «Росія» як уособлення радянської спадщини. На сьогодні кінотеатр знаходиться у занедбаному стані й не використовується за призначенням. На 10 днів «Росія» перетвориться на відкритий публічний та мистецький простір, у якому молодь, вінничани, митці зустрінуться для дискусій, творчості та співпраці.

У Вінниці кінотеатр «Росія» на 10 днів перетвориться на відкритий мистецький простір

Початком роботи резиденції стане інсталяція «Музей тоталітаризму» на Європейській площі міста, яка наочно продемонструє як можна гуманно обходитися з об’єктами, що підпадають під знищення через декомунізацію, зокрема монументально-декоративними мозаїками, які є творами мистецтва.

Програма резиденції працюватиме за трьома напрямкамиДискусійна платформа резиденції «Над Богом»передбачає відкрите обговорення гострих питань, пов’язаних з актуальними декомунізаційними процесами в Україні.  У першу чергу варто звернути увагу на панельну дискусію «Етика й естетика української декомунізації». Разом з істориками, філософами, художниками, письменниками вінничани обговорять суспільно-важливі аспекти декомунізації, та спробують знайти способи запобігання травматичним для міста та його мешканців процесам. Окрім того, відбудуться дискусії на тему міських реформ в пострадянському місті, реформування музеїв, проблеми комплексу «меншовартості» регіонів, як перешкоди до самостійного розвитку. Серед учасників дискусійної платформи: представники провідних музеїв України Ігор Пошивайло(Музей Івана Гончара, Київ), Оксана Баршинова (Національний Художній Музей України, Київ), експерт із питань стратегій у культурі Микола Скиба (Програми-стратегія «Культура 2025»), відома українська літературознавиця Тамара Гундорова, швейцарський урбаніст Урс Томанн, який три роки пропрацював у Вінницькій міськраді й брав участь у плануванні міського простору.

Окрім того, відбудуться: круглий стіл за участі організаторів арт-резиденцій у різних регіонах України та представників Вінницької міської ради для визначення перспектив та можливостей арт-резиденцій для розвитку міста, а одна з ініціаторок створення «Скверу Небесної Сотні», кураторка Женя Кулеба розповість про свій досвід втілення проекту в Києві та долучиться до обговорення проекту по створенню арт-скверу Натана Альтмана у Вінниці.

Лекційна програма складатиметься з лекції-ретроспективи Олександра Нікітюка про незалежні мистецькі проекти Вінниці починаючи з 90-х років і до сьогодні; лекції-скрінінгу Яніни Пруденко про формування українського медіа-арту в пострадянський період. Лариса Венедиктова прочитає лекцію про документальний театр, де розкаже, як сучасне мистецтво може бути інструментом дослідження соціуму. Завдяки формату розмови Artist Talk усі бажаючі зможуть поспілкуватися із художниками-резидентами та дізнатися про їхні проекти.

Одним з найцікавіших заходів Інтерактивної програми резиденції сане архітектурний воркшоп «Сходи в кіно»  під керівництвом Дани Косімної, яка працює архітектором у французькому бюро HUCA architecture&urbanisme. Під час якого майстерні «Пилорама» та «УрбанЛаб» будуть розробляти з натуральної деревини спеціальні модулі за авторськими проектами, котрі перетворять занедбану територію навколо кінотеатру на зручний та комфортний спільний простір.  У новоствореному просторі буде представлена спеціальна програма кінознавиці Ольги Папаш про мутації міста та трансформаці пам’яті. Розпочне гру з простором художник VJ Reign. За допомогою 3D mapping медіа-художник візуалізує трансформацію кінотеатру, надасть йому нового сенсу, відштовхуючись від історії цього місця.

Також відбудуться покази документального театру. Свої постановки представлять Іван Орленко (Вінниця) та Тетяня Кіценко (Київ)Наталія Блок (група «Тотем», Херсон) й TanzLaboratorium (Київ). Музична програма резиденції складатиметься з тематичних вечірок майстерні «Ефір» з Києва та виступу вінницького гурту«Очеретяний Кіт».

Візуальна програма являє собою організацію художніх майстерень, у яких протягом 10-ти днів близько 20-ти художників з різних регіонів України вивчатимуть локальний контекст міста та візуалізують своє бачення актуальних питань. Створені арт-об’єкти будуть представлені на закритті події, а згодом – у Києві. Учасники: Якубенко Аліна (Київ), Катерина Ермолаева (Донецьк), Ларіон Лозовий (Київ), Олександр Курмаз (Київ), Волязловський Станіслав Васильович (Херсон), Мирослав Вайда (Львів), apl315 (Одеса), Віталий Кохан (Харків), Сергій Попов (Київ), Анастасія Живкова (Київ), Антон Лапов (Луганськ), Дмитро Чуріков (Берлін), Станіслав Сілантьев (Чернівці), Ксенія Гнилицька (Київ), Евгеній Нікіфоров (Київ), Ульяна Биченкова (Москва), Марійка Семененко (Москва), Олександр Єльцин (Луганськ), Ганна Щербина (Київ), Олександ Долгій  (Київ),  Добриня Іванов (Київ), Світлана Лібет (Київ), Олексій Салманов (Київ), Давід Чічкан (Київ), Володимир Воротньов (Київ),  Самборський Евген (Львів), Чайковська Євгенія (Київ).

Програму культурно – мистецької резиденції «Над Богом» можна переглянути тут.

Дата і місце: 20-30 серпня, Вінниця (Кінотеатр «Росія», вул. Соборна, 4)

Сторінка Культурно – мистецької резиденції  «Над Богом» у Facebook 

Вхід на всі події вільний

Організатор: Український кризовий медіа-центр у рамках програми «Культурна дипломатія між регіонами України»

Співорганізатор: Конгрес Активістів Культури

Партнери: Департамент культури Вінницької міської ради, Книгарня «Є», ГО «Спільнота “Історія Вінниці”», Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo»

* Назва «Над Богом» відсилає до автентичної назви річки Південний Буг



Переглядів: 4870
Поширень: 0