20 серпня під час чергового засідання міської комісії по декомунізації було обговорено пропозиції щодо назв вулиць центральної частини міста, окресленої вулицями Першотравнева – Хмельницьке шосе – Блока – Пирог​ова – Р.Скалецього – Свердлова. До переліку на перейменування у Центрі увійшло 13 вулиць з провулками. Назви провулків буде пов’язано з основною назвою вулиць.

Під застосування Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» відповідно до попередніх обговорень комісії потрапили наступні вулиці центру Вінниці: Володарського, Едельштейна, Козицького, Михайличенка, Осипенко, Свердлова, Соколова, Червоних партизан, Чкалова, З. Космодемянської, Інтернаціональна, Першотравнева. Під питанням залишалась вулиця Визволення, адже члени комісії минулого засідання не визначилися щодо необхідності її перейменування.

Більшість пропозицій або повертають історичну назву, або ж присвоюють імена людей, які зробили значний вклад у розвиток міста та регіону. Вулиця Володарського, яка існує з 17 сторіччя, розташовується в самому серці міста. За словами заступника голови комісії, історика Олександра Федоришена пропозицій по назві цієї вулиці надходило багато, але найбільше відгуків серед вінничан отримала назва Монастирська – вона є в пропозиціях і як православної, так і католицької парафій міста, адже сучасна вулиця Володарського – це зона розташування історичного монастиря єзуїтів, домініканців і жіночого Благовіщенського православного монастиря. Комісія також підтримала цю назву.

Вулиця Едельштейна розташована у історичному районі «Єрусалимка», тому пропозиція комісії по перейменуванню – вулиця Єрусалимка, назва, яка репрезентує історичну назву самого мікрорайону. Вулицю Інтернаціональну вирішено перейменувати на Князів Коріатовичів. «Одна з історичних назв цієї вулиці – Князя Ростислава, онука Ярослава Мудрого. Тому вирішили зупинитися на назві, пов’язаної з іменами тих, хто є номінальними засновниками міста, або тими, завдяки кому Вінниця стала дуже потужно розвиватися і вийшла на рівень регіонального центру», - зауважив Олександр Федоришен. Чи не найбільше листів по пропозиціях на перейменування отримала вулиця Козицького. Вінничани пропонують її дати ім’я Оводова, Калиновського, Коренєва, Пилипа Козицького, Європейська, Небесної сотні. Найбільше пропозицій надійшло на два варіанта - Директорії УНР і Симона Петлюри. В цьому випадку зіграло розташування на цій вулиці готелю «Савой» – державницького центру Вінниці як тимчасової столиці українського уряду на початку 20 сторіччя. Історики, які входять до комісії, спочатку хотіли зупинитися на одній з цих двох назв, однак після обговорення та дискусії більшістю голосів комісія вирішила назвати вулицю Козицького ім’ям колишнього міського голови Вінниці Миколи Оводова. Відзначивши, що ця постать для розвитку міста зробила чи не найбільший внесок.

По решті центральних вулицях міста, які підпадають під норми Закону, комісією на розгляд депутатів буде подано наступні назви: вулицю Михайличенка пропонують перейменувати на Митрополита Петра Могили, П.Осіпенко на Мури, Соколова на Івана Шиповича, Червоних Партизан на Владислава Городецького, Чкалова на Семена Петлюри, З.Космодемянської на Валентина Отамановського.

Вулицю Першотравневу колегіальним рішенням комісії було вирішено не розділяти. Хоча географічно вона і ділиться на дві частини, такий поділ може викликати великі незручності для мешканців, адже окрім назви поміняється і нумерація будинків. Також більшістю голосів вирішено повернути цій вулиці історичну назву – Магістратська.

Минулого засідання члени комісії не дійшли спільної згоди, чи потрібно перейменовувати вулицю Визволення. На цьому засіданні вирішено все ж повернути їй історичну назву – Ринкова.

Серед центральних вулиць міста без остаточної пропозиції на назву залишилася тільки вулиця Свердлова. Тут після довготривалої дискусії комісія не дійшла спільної згоди. Частина членів комісії наполягала на назві Садкова, через те, що вулиця прямує до колишнього мікрорайону, який серед мешканців звався «Садки». Але більшість членів комісії не підтримали цю назву. Серед пропозицій мешканців також були назви: Шпитальна, Могилянська, Славетна, Майбороди, Південнобузька. Назву цієї вулиці було вирішено ще обговорити на наступному засіданні.



Переглядів: 4684
Поширень: 0