Німецький фонд, який керується принципом «допомога для самодопомоги» та здійснює діяльність за трьома основними сферами - державне управління, розвиток громадянського суспільства і внутрішня безпека, - співпрацює з Вінниччиною з 2000 року. За цей період Фондом спільно з Вінницьким центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та місцевого самоврядування реалізовано декілька тематичних програм. А з лютого поточного року за підтримки Фонду триває довгостроковий проект «Сталий розвиток малих міст та селищ Вінницької області» для керівників територіальних громад регіону.

Спілкуючись з керівником Фонду Ганса Зайделя по програмах в Україні, Румунії і Молдові паном Даніелем Зайберлінгом, очільник ОДА Валерій Коровій інформував про проведення на Вінниччині Міжнародного інвестиційного форуму. «Для нас це дуже важливий захід. Якщо ми хочемо збудувати сучасну, європейську, креативну державу, ми повинні розвивати регіон, залучати інвестиції, створювати певні умови для того, щоб розвивалась економіка, створювались нові робочі місця. Тому ми маємо великі сподівання на цей форум», - відзначив Валерій Коровій.

Керівник Фонду Ганса Зайделя перебуваючи у Вінниці

Керівник Вінниччини зауважив, що попри наявні в державі макроекономічні проблеми, чимало залежить сьогодні й місцевої влади. «Проблема України – це не тільки питання коштів. Це проблема у зміні підходів, навиків, прийнятті певних управлінських рішень. І незважаючи на всі дискусії, які тривають, я вважаю, що ми на історичному етапі розвитку в контексті внесення змін до Конституції в частині децентралізації», - підкреслив голова ОДА.

За словами Валерія Коровія, Вінницька область тут є знаковою, адже має найбільшу кількість сільських та селищних рад. І сьогодні вже можна простежити перші результати початкового етапу цього процесу –децентралізації бюджетної.

Керівник області висловив переконання, що фінансовий ресурс, який із внесенням змін до Податкового та Бюджетного кодексів надходить нині на базовий рівень, стимулюватиме ініціативних людей приходити на керівні посади та розвивати власні громади.

Водночас особливої гостроти набуває питання підготовки таких активних громадян, які, на жаль, часто не мають базових знань та навиків, необхідних для такої управлінської діяльності. І в цьому напрямку, зауважив Валерій Коровій, необхідно ще попрацювати.

Керівник Фонду Ганса Зайделя, у свою чергу, відзначив, що цілком погоджується з необхідністю децентралізації владних повноважень в Україні. «Центральна влада - це добре, але в конкретних рамках і для конкретних задач. А все інше має вирішуватися на місцевому рівні. Наш принциповий підхід: люди на місці краще всього знають, які проблеми в них є, якого розвитку вони прагнуть, яким чином хочуть сформувати свої громади, своє життя, своє спілкування», - підкреслив Даніель Зайберлінг.

Він також зауважив, що проекти Фонду не дають готових відповідей на усі запитання, але на прикладі інших європейських держав можуть пропонувати різні варіанти й шляхи реалізації необхідних реформ. «Рецептів і рішень ні в кого з нас немає, але поділитися досвідом ми завжди готові», - запевнив керівник Фонду.



Переглядів: 3444
Поширень: 0