Сьогодні у Вінниці на майдані Незалежності відбувся День доступності. Захід пройшов у рамках форуму «Включення людей з інвалідністю у процеси реформ». Тут можна було побачити транспорт, доступний для людей з інвалідністю, відвідати кінотеатр із тефлоперекладом, взяти участь у майстер-класах по переміщенні на інвалідному візку, дактильної мови, написання шрифтом Брайля тощо. А також – познайомитися з кращими практиками створення доступного середовища.

24-26 вересня у нашому місті проходить форум «Включення людей з інвалідністю у процеси реформ». Вчора його учасники долучилися до школи аудитора доступності, вивчаючи практику ефективної співпраці на місцевому рівні влади, громади і бізнесу у вирішенні питань доступності, побували на уроках особливого етикету, тощо. Сьогодні форум продовжився на майдані Незалежності Днем доступності, який розпочався з гімну України мовою жестів.

У Вінниці проходить перший в Україні форум «Включення людей з інвалідністю у процеси реформ»

«День доступності проходить в Україні вперше. Сьогодні ми тут зібралися, щоб не говорити про проблеми, а про те, як зробити наше життя комфортнішим та безпечнішим. Дуже важливо, щоб всі ми розуміли, що інвалідність – це не проблема, це просто призма, через яку можна дивитися на комфорт нашого життя . Якщо наше життя буде настільки комфортним та безпечним, щоб людина з інвалідністю не відчувала бар’єрів, то повірте, наше життя буде самим щасливим», – каже голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк. – Я пишаюся тим, що у Вінниці прогресивна громада, дуже важливо, що є розуміння влади, бажання втілювати новації, робити життя комфортним, доступним та безпечним».

У Вінниці проходить перший в Україні форум «Включення людей з інвалідністю у процеси реформ»

Учасників форуму привітали представники міської та обласної влади. «Форум проводиться у Вінниці перед стінами міської ради на цій символічній для міста площі. Це є підтвердження того, що Вінниця показує приклад європейськості у вирішенні проблем доступності, які сьогодні, на жаль, є досить актуальними для України», – каже голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

У Вінниці проходить перший в Україні форум «Включення людей з інвалідністю у процеси реформ»

«Такі заходи для міста дуже важливі, бо показують, що всі ми різні, але ми повинні мати однакові можливості і свободи. Нам є над чим працювати у сфері доступності, але завдяки Раїсі Панасюк, громадській організації «Гармонія» та всім небайдужим вінничанам нам вдається досить динамічно реалізовувати проекти та вже сьогодні мати певні успіхи, – сказав в.о. міського голови Сергій Моргунов. – Сьогодні ми враховуємо потреби людей на візках і облаштовуємо пандуси під час ремонту і реконструкцій вулиць та будівель. Частина громадського транспорту міста, автобуси і нові тролейбуси, теж адаптовані для людей з інвалідністю. В наступному році ми плануємо зробити трамвай, яким зможуть користуватись люди з обмеженими фізичними можливостями. Тож я переконаний, що Вінниця з кожним роком буде ставати все більш комфортною, толерантною та зручною для всіх».

У Вінниці проходить перший в Україні форум «Включення людей з інвалідністю у процеси реформ»

«Форум – це лише початок великої роботи, яку вже почали робити Раїса Панасюк з величезною командою однодумців. Це передусім створення консультативної ради по доступності інклюзії, яка буде напрацьовувати результати моніторингу або аудиту, що дуже важливо. Адже ми, пересічні громадяни, інколи навіть не задумуємося, які ж насправді є потреби у інших членів суспільства. А такі заходи показують їх», – каже представник Міжнародного фонду «Відродження» Тетяна Кухаренко.



Переглядів: 5256
Поширень: 0