На Вінниччину з метою спостереження за процесом підготовки до місцевих виборів прибула група довгострокових спостерігачів місії ОБСЄ/БДІПЛ (Організації з безпеки та співробітництва в Європі/ Бюро з демократичних інститутів і прав людини).

Голова ОДА Валерій Коровій ознайомив міжнародних експертів із законодавчими особливостями нинішньої виборчої кампанії в Україні, акцентувавши увагу на перевагах процесу децентралізації, на який спрямовані нинішні вибори до місцевих рад. Як приклад, очільник області навів ситуацію із впровадженням бюджетної децентралізації, перші результати якої в області є доволі втішними:

«Це класична реформа, яка спочатку мала негативне сприйняття на місцях, але несе безсумнівний позитив для громад. Як результат – півмільярда гривень додаткового фінансового ресурсу до бюджетів базового рівня» - зазначив Валерій Коровій.  

За процесом підготовки до виборів на Вінниччині спостерігатиме місія ОБСЄ

Голова облдержадміністрації підкреслив, що на Вінниччині зараз налічується 701 рада базового рівня. Це – найбільша кількість в державі, порівняно з іншими областями. Однак, на виконання Закону України про добровільне об’єднання громад, у Вінницькій області на добровільних засадах буде утворено 106 об’єднаних громад. Та й до обласної Ради нової каденції буде обрано не 132 депутата, як це є зараз, а всього 84 – за кількістю виборчих округів.

За процесом підготовки до виборів на Вінниччині спостерігатиме місія ОБСЄ

«В Україні ще ніколи не обирали депутатів за такою системою,- зазначив Валерій Коровій,- Тож не лише вам, але й нам усім буде цікаво спостерігати за виборчим процесом, що по суті, є процесом становлення української демократії. Сьогодні помітно зменшились явища політичної корупції при формуванні списків виборців, оскільки партійні списки - відкриті і не дають жодних гарантій для проходження конкретних кандидатів».

За процесом підготовки до виборів на Вінниччині спостерігатиме місія ОБСЄ

Голова облдержадміністрації також відповів на запитання представників місії ОБСЄ, що стосувались участі держслужбовців, зокрема високого рангу, у виборчому процесі, використання адміністративного ресурсу під час виборів, наявності чи відсутності мовної дискримінації в регіоні, тощо. А також висловив сподівання зустрітися у такому ж форматі вже після виборів – для підведення підсумків.



Переглядів: 4093
Поширень: 0