Сьогодні у мерії керуючий справами виконкому Вінницької міської ради Сергій Чорнолуцький та голова комітету виборців України у Вінницькій області Владислав Телень зустрічались із представниками ОБСЄ (Організації з безпеки та співробітництва в Європі) Максом Гоу та Сесілією Орестіс, які вже два тижні спостерігають за ходом передвиборчого процесу в місті. Працюватимуть вони і у день виборів. Вони говорили про хід підготовки до дня голосування та особливості законодавства, за якими буде проходити обрання міських та сільських голів а також депутатів місцевих рад.

Представники місії прибули до Вінниці для спостереження за процесом підготовки до місцевих виборів. Сергій Чорнолуцький розповів про особливості законодавства, за якими будуть відбуватись цьогорічні вибори. Він розповів, що головною зміною стали відкриті списки політичних партій. Ця новація ставить у рівні умови усіх кандидатів у депутати місцевих рад та значно зменшує ймовірність політичної корупції під час формування списків, оскільки запропонована система не дає жодних гарантій для проходження конкретних кандидатів по списку.

Також Сергій Чорнолуцький розповів, що місто поділено на 54 округи. У передвиборчих перегонах за посаду міського голови бере участь 12 кандидатів. До міської ради зареєструвалось 18 політичних партій.

Представників ОБСЄ цікавило, які труднощі наразі є в підготовці до голосування, як будуть голосувати переселенці, чи будуть переносні скриньки для волевиявлення хворих людей вдома, чи зможуть проголосувати військові тощо. Сергій Чорнолуцький та Владислав Телень розповіли, що підготовка до виборів дільниць триває в робочому порядку і питань по цьому процесу немає; переселенці, які мають реєстрацію постійного місця проживання голосуватимуть у Вінниці (але наявність реєстрації у службах соцзахисту не дає права для голосування в місцях тимчасового перебування); військові зможуть проголосувати лише ті, хто у день виборів знаходитиметься у Вінниці, а переносні скриньки будуть, як і раніше, на кожній дільниці.



Переглядів: 4051
Поширень: 0