21 жовтня у Вінниці відбувся круглий стіл на тему готовності Вінницької області до виборів.

На початку круглого столу представники ОПОРИ спільно з представниками УМВС області розповіли про загальну ситуацію на Вінниччині, що склалась за три дні до голосування, про основні порушення протягом виборчої кампанії, про потенційні ризики в день голосування, також про співпрацю громадськості та правоохоронців.

До участі у круглому столі, організованому представництвом ОПОРИ, були запрошені представники громадськості, правоохоронців, ЗМІ та політичних сил, також члени міжнародних спостережних місій, що моніторять виборчий процес на Вінниччині.

У Вінниці обговорили співпрацю для запобігання фальсифікації місцевих виборів

Метою розмови стало налагодження постійної комунікації між громадськими спостерігачами, суб’єктами виборчого процесу та правоохоронними органами з метою координації зусиль для недопущення порушень виборчого законодавства та фальсифікацій.

Про громадське спостереження і мапу порушень, розроблену ОПОРОЮ, також про основні зафіксовані наразі порушення розповіла координатор виборчих програм ОПОРИ у Вінницькій області Наталія Величко.

Регіональний координатор ОПОРИ Олег Левченко зазначив, що Вінницька область не є лідером з кількості порушень виборчого законодавства, також розповів про певні проблеми нинішніх виборів, притаманні всім регіонам України: низький рівень компетентності членів виборчих комісій, проблематичність документальної фіксації порушень виборчого законодавства (громадяни, які повідомляють ОПОРІ про порушення, часто не бажають давати з цього приводу офіційні свідчення правоохоронцям), необізнаність широких верств суспільства з новим законодавством про місцеві вибори, недобросовісне здійснення агітації певними кандидатами тощо.

У Вінниці обговорили співпрацю для запобігання фальсифікації місцевих виборів

Про заходи органів внутрішніх справ щодо забезпечення законності виборчого процесу (посилений режим роботи, навчання особового складу, створення груп швидкого реагування тощо) поінформував начальник управління громадської безпеки УМВС у Вінницькій області Ігор Слободянюк. За його словами, до охорони правопорядку в день виборів на Вінниччині буде залучено 4 тисячі правоохоронців та близько 3 тисяч представників громадських формувань.

Також заступник начальника слідчого управління УМВС області Олександр Солдатов розповів, що станом на час проведення круглого столу на Вінниччині відкрито одне кримінальне провадження за підозрою в здійсненні підкупу виборців (стаття 160 Кримінального кодексу України). Решта ж повідомлень про порушення виборчого законодавства або не підтверджувались, або підпадали під статті про адміністративні правопорушення (дрібне хуліганство тощо).

У Вінниці обговорили співпрацю для запобігання фальсифікації місцевих виборів

У ході круглого столу представники ОПОРИ, УМВС, ЗМІ, політсил та міжнародних місій мали нагоду обмінятись думками та запитаннями. Також прозвучав заклик ОПОРИ до співпраці та до активності у фіксації порушень та у запобіганні спотворення результатів волевиявлення.



Переглядів: 3348
Поширень: 0