Жахливі події тих часів згадають і вінничани. 28 листопада біля скульптури дитини-янгола з білого вапняку, яка розташована на Хмельницькому шосе (поряд із «Книжкою»), зберуться перші особи міста та області, громадські та політичні діячі, учні шкіл. О 15.40 там розпочнеться мітинг-реквієм «Збудуймо пам\'яті негаснучий собор».

Рівно о 16-й буде оголошено хвилину мовчання. У Вінниці зупиниться транспорт та робота на виробництвах. Після чого розпочнеться акція «Запали свічку». «Скільки людей померло мученицькою смертю в ті роки, не знає ніхто. - розповідає заступник міського голови Микола Гунько. - Їх налічується від 7 до 10 млн. чоловік. Багато з них - діти. І це насправді дуже страшно. Саме тому ми повинні запалити «свічки пам\'яті», щоб вшанувати всіх загиблих.»

Заходи, приурочені 76-м роковинам Голодомору, розпочнуться 22 листопада у Вінницькому академічному музично-драматичному театрі ім. М. Садовського. Відомі колективи з різних куточків України виконають музичний твір Йоганнеса Брамса «Реквієм». Під керівництвом диригента Петера Маркса (Німеччина) у всеукраїнській прем\'єрі твору братимуть участь академічний муніципальний камерний хор «Вінниця», Хмельницький муніципальний хор, хор «Глорія» (м. Львів), Львівський симфонічний оркестр та солісти Львівського і Одеського оперних театрів.

Про пам\'ятний знак.
Скульптура хлопчика-янгола - твір члена Національної Спілки художників України Володимира Овраха. Вона символізує чистоту і невинність жертв Голодомру 1932-33 років, більшість з яких були діти. А колоски в руках янгола нагадують про так званий «Закон про п\'ять колосків». За ним жорстоко карали тих, хто, намагаючись врятуватись від штучно створеного голоду, потай збирав колоски в полях.

Місце, де встановлений пам\'ятник, також символічне. Поруч знаходиться монумент жертвам політичних репресій 1937-38 років і пам\'ятник січовим стрільцям.


Переглядів: 3218
Поширень: 0