- Ну, ось і закінчився божевільний вояж Українського Діда Мороза із Вінниці по всій Україні. В цифрах це звучить не менш круто, бо за 26 днів наша команда відвідала 24 міста. З обласних центрів не були лише в окупованих Донецьку, Луганську, Сімферополі! На авто-оленях ми подолали відстань більш ніж 6000 кілометрів. Для порівняння це майже відстань від Києва до Якутська. Роздали більше 10 тисяч подарунків, в тому числі й дітям Донбасу та знамените вінницьке сало нашим хлопцям в АТО. Було круто! Може варто про цей екстрім тур написати згодом книгу? Адже разом із “Укрпоштою” в кожному місті мандрів вінницького Діда Мороза ми штампували спеціальні марки на конверти! Ура, я вдома у Вінниці знову в своїй резиденції в найкращому місті України, - написав після повернення із дивовижної святкової подорожі Український Дід Мороз він же Олександр Шемет.

- Де вас найкраще приймали?

- Дуже душевно було у сусідів в Хмельницькому і чим ближче до рідної Вінниці — тим душевніші люди! Це 100%! У Рівному, Львові, Чернівцях, Одесі, Херсоні, Запоріжжі, Дніпропетровську, Харкові та Сумах друзі допомогли з ночівлями і здорово погодували. Низький всім уклін. Єдине, що на Західній Україні вже не хочуть бачити і чути Діда Мороза, бо вважають це образ пережитком Союзу та дещо кацапізованим героєм... Там скрізь панує Святий Миколай! Тому до Львову, Франківська та Тернополю їхали із певною пересторогою. Звісно, нас там не били, але різати колеса обіцяли. Слава Богу, все минулось і пройшло гарно. Водночас, можу сказати, що Миколай у Львові приймає діток у своїй резиденції за 75 гривень із носа... Так, що в кожному місті свої дива, приколи та сюрпризи.

- В чому цей тур був екстремальним?

Наш фірмовий автобус ламався тричі. Найважча поломка сталась 40-50 кілометрів від Донецька на трасі при температурі за бортом мінус 25. Довелось донецьким МНСникам рятувати Українського Діда Мороза і зовсім не на санях! Так нас доля занесла в Добропілля, де ми знайшли чудових людей, душевного мера і мега-суперову 70-річну Петрівну, яка розтирала мене своєю домашньою самогонкою. Бо як це Петрівна не вип’є за Новий рік та мир 50 грам із Снігуронькою та її Дідом? Тому наступного року, як зберемось у дорогу, обов‘язково заїдемо у Добропілля вже із своїми міцними гостинцями та піснею з Поділля.

За 26 днів Дід Мороз із Вінниці відвідав 24 міста та роздав більше 10 тисяч подарунків

- А як до хлопців в АТО потрапили? Сєпари по вас не стріляли?

Це була окрема історія, яку не забуду до кінця життя. Бо із Слов’янська у Северодонецьк через замети їхали не автобусом, а спецавто через блок-пости. Під’їхали ми, а нас питають “Кого везете?”. Водій у камуфляжі каже “Діда Мороза!”.

Знову питають хлопці з автоматами “Живого чи мертвого?”. Я вже не витримую і кричу: “Живого!!!”. Виявляється, в тих краях є відомий бандит-сепаратист на прізвисько “Дід Мороз” і на нього давно вже полють наші бійці...

Як потім ми всі сміялись разом словами не передати! Втім, можу відверто сказати, що на Донбасі живе багато щирих і справжніх душею та серцем українців. І їх вже так дістала ця біда і війна, що ви собі не уявляєте. Там не все просто, але це Україна! Якщо не скрізь за мовою, але за змістом і суттю.

І “Росла собі ялиночка” діти Донбасу співали разом із Дідом Морозом із Вінниці із рукою на серці як Гімн України так, що в мене по очах сльози текли. Це було незабутньо...

За 26 днів Дід Мороз із Вінниці відвідав 24 міста та роздав більше 10 тисяч подарунків

- Подарунки твої були, звісно із Вінниці?

Ні, цукерки від “АВК” із Вогняною Мавпою, але хіба це має значення? Всього роздали 10 тисяч пакунків із солодощами на відділеннях “Укрпошти” і по дитячих будинках, інтернатах, всіх, хто вірить в новорічну казку та Діда Мороза.

- А проштамповані Дідом Шеметом марки і конверти йшли на ура?

Найцінніші виявились не марки від команди Діда Мороза, а штампи... Бо за ними стояли в черзі навіть 70-річні “супер-дітки” - відомі філателісти та колекціонери конвертів з усієї України, особливо у Львові та по всій Західній Україні.

За 26 днів Дід Мороз із Вінниці відвідав 24 міста та роздав більше 10 тисяч подарунків

- За рідною Вінницею Мороз сумував?

- Не можу передати словами як хотілось додому... Хоча найгарніша ялинка України, якій б я дав “Оскар” була у Полтаві. Новорічна ілюмінація №1 у Дніпропетровську. Крижані скульптури — це Харків. Львів дуже гарний, розкручений під туриста і комерціалізований на свята. В Сумах моя колекція розбагатіла новим підстаканником, але його доведеться декомунізувати. Частували нас добре так, що часом голова боліла.

Скрізь було добре, але дома найкраще. За час мого туру в резиденції чергували мої побратими — брат Віктор в костюмі Святого Миколая, режисер та журналіст Анатолій Борсюк, співак та композитор Юрій Грицюк, шоумен Олександр Теренчук та почесний громадянин Вінниці Віктор Бронюк на Василя. Але я обіцяю кожному хлопчаку та дівчинці Вінниччини, що їхній Український Дід Мороз в Новому році виконає всі їхні мрії та побажання від Лего до “Тато повернувся з війни!”.

Вітаю всіх вінничан, українців від Заходу і до Сходу, бажаю торбу добра, мирного неба, родинного тепла, віри в Бога та власні сили! Ваш Дід Мороз Олександр...



Переглядів: 2684
Поширень: 0