Сьогодні у Вінниці відбулося урочисте вшанування воїнів-кіборгів. Близько 50 захисників були нагороджені медалями «За оборону Донецького аеропорту». Відзначили й волонтерів. Вони отримали медалі «Сильному духом». Захід відбувся у Будинку офіцерів.

Сьогодні річниця пекельних подій у Донецькому аеропорту. У цей день згадують всіх, хто рік тому, в боях кров’ю та власним життям день за днем писали історію оборони Донецького аеропорту. 20 січня у Будинку офіцерів відбулися збори з нагоди відзначення бійців-кіборгів. Хвилиною мовчання усі присутні вшанували пам’ять про загиблих.

Цього дня близько 50 захисників Донецького аеропорту були нагороджені медалями «За оборону Донецького аеропорту». А волонтери, які підтримували наших бійців, отримали медалі «Сильному духом».

Серед нагороджених – кіборг Анатолій Глемейда. До війни він працював торговим агентом, як прийшла повістка, одразу вирішив йти захищати державу. «У зону АТО потрапив 8 листопада 2014 року, через два тижні вже були в селі Опитне під Донецьким аеропортом. Нас почали крити бомбами, мінами, «градами». Що таке війна я повністю зрозумів тоді, коли перший раз побачив, як привозять мертвих хлопців. Був в аеропорту. Сили, щоб витримали всі випробування мені давав синок, якому зараз 2,8 років. Пам’ятаю, що завжди молився Богу, щоб ще раз обійняти свого сина. Інколи говорив з ним по телефону, він завжди казав, що чекає мене. Також дуже підтримували хлопці, які були поряд», – розповів кіборг Анатолій Глемейда.

У Вінниці кіборгів нагородили медалями «За оборону Донецького аеропорту»

Вітаючи кіборгів заступник голови ОДА Ігор Івасюк сказав: «Ми знаходимося напередодні такого важливого загальнодержавного свята, як День Соборності України. Але події, які відбулися рік тому, зовсім по-іншому дають нам можливість дивитися на це свято. Справжні патріоти довели гідність і незламність українського народу, показали приклад самовідданої жертовності в ім’я свободи України і цілісності нашої країни. Ці 242 дні, протягом яких тривала оборона аеропорту, увійдуть в історію нашої країни назавжди. Українці показали себе справжніми патріотами і справжньою нацією. Дійсно, не витримав метал, не витримав бетон, але витримав людський дух».

У Вінниці кіборгів нагородили медалями «За оборону Донецького аеропорту»

«Багато прикладів мужності, титанічної витримки українців прописано в нашій історії. Під час національно-визвольних війн український народ із зброєю в руках боровся за незалежність своєї держави, мільйони життів втрачено саме за цю ідею. Без перебільшення, оборона Донецького аеропорту буде яскравим прикладом в новітній історії захисту кожного сантиметра нашої рідної землі», – зазначив голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник.

У Вінниці кіборгів нагородили медалями «За оборону Донецького аеропорту»

«Сьогодні ми вшановуємо захисників Донецького аеропорту, кіборгів, які стали історією для майбутніх поколінь. Завдяки вашому героїзму війна не поширилася по всій Україні. Від імені Вінницької міської ради хочу подякувати вам та сказати, що ми робитимемо все можливе для того, щоб підтримати родини наших героїв», – каже заступник міського голови Сергій Тимощук.

У Вінниці кіборгів нагородили медалями «За оборону Донецького аеропорту»

«Більше двох з половиною років тому проти нашого народу почалася війна. Ми її називаємо по-різному – гібридною, тихою. Але від цього нічого не змінюється. Ареною став наш Схід: Донецька і Луганська область. Але в якому б міcці це не розпочалося, все одно український народ не допустив би того, щоб його загарбали, зломили, знищили нашу молоду державу. Символом цієї боротьби став Донецький аеропорт і його захисники. Кіборги показали приклад згуртованості, мужності, героїзму. Я дякую батькам наших захисників за те, що ви виховали таких хлопців, дякую родинам, які чекали та підтримували героїв», – сказав заступник командувача Повітряних сил Збройних Сил України по роботі з особовим складом полковник Олег Грунтковський.

У Вінниці кіборгів нагородили медалями «За оборону Донецького аеропорту»



Переглядів: 7316
Поширень: 0