Сьогодні у прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбувся брифінг за участі начальника управління у справах національностей і релігій ОДА Ігоря Салецького та уповноважених представників Ради Церков та релігійних організацій Вінниччини.

На брифінгу було оприлюднено «Звернення до громадськості Вінниччини», повний текст якого наводиться нижче:

Ми уповноважені представники членів Ради Церков та релігійних організацій Вінниччини звертаємося до мешканців Вінницької області

Хрест - це головний символ християнства, що являє собою знаряддя страти Господа Ісуса Христа, на якому Він був розіп'ятий для спокутування гріхів світу. Хрест Христовий є знаменом перемоги над дияволом і символом жертовної любові Бога до людей. Вшановуючи хрест, віруючі віддають подяку за жертву, яку приніс Спаситель на хресті, для примирення і поєднання людини з Богом.

Про святість хреста Христового і необхідність його побожного вшанування, члени Вінницької обласної ради Церков і релігійних організацій, нагадують громадськості Вінниччини у зв'язку з тим, що ми, як і всі городяни, стали свідками у нашому місті чергового факту ставлення до хреста, яке не відповідає його святості і може ображати почуття віруючих людей.

Вчора, 17 лютого, невідомі нам особи на площі Небесної сотні встановили хрест, який мають намір освятити і присвятити його пам'яті загиблим героям. Безумовно, герої, які віддали своє життя на Майдані, захищаючи право українців жити у чесній, вільній та незалежній країни, заслуговують гідного вшанування і молитви за них. В їх пам'ять на Європейській площі встановлено меморіальний знак, біля якого представники всіх конфесій моляться за їх упокій, а також за мир в нашій країні і процвітання народу України.

Рада Церков закликає вінничан не використовувати релігійну символіку в акціях, не пов'язаних з релігією

Вчорашня установка хреста на площі Небесної сотні за своїм характером і способом здійснення дуже схожа з акцією, яку в грудні минулого року провели організатори протесту, встановивши перед будівлею міськвиконкому ряд хрестів та одягнувши на них футболки з портретами загиблих на Майдані. Ми вже давали оцінку тій незграбній акції пам'яті, яка межувала з блюзнірством по відношенню до хреста, який в даному випадку замість символу Христової жертви і знаком подяки Богу за Його любов, став прапором політичної інтриги. Ми дякуємо Богові, що тоді наш спільний голос був почутий і сподіваємося, що, саме завдяки йому прибрали хрести, встановлені не на тому місці, де до них ставилися б з належною повагою.

Сьогодні ми знову звертаємося до організаторів акції з установки хрестів і разом свідчимо, що дана акція не має підтримки від жодної з Православних конфесій, а також від Римсько-Католицької і від Греко-Католицької Церков. Нам невідомо, хто благословляв установку даного хреста і ми одностайно стверджуємо, що наші священнослужителі не будуть його освячувати.

Організаторам акції хочемо нагадати, що був час в безбожному ХХ столітті, коли знаходилися люди, які хулили хрести і зривали їх з храмів Божих. Доля більшості з цих людей склалася сумно, бо, як говориться у Святому Письмі, «Бог зневаженим не буває». Дії організаторів вчорашньої акції хоча зовні протилежні діям згаданих гонителів хреста Христового, але по своїй суті дуже схожі і близькі по духу. Бо хрест ними встановлювався не для того, щоб стати символом Христової жертви, об'єктом шанування і поклоніння, а також місцем молитви за душі убієнних героїв. На жаль, хрест на Театральній площі встановлений лише як символ політичної діяльності і зухвалої задумки групи людей, розрахованої на те, що ні у кого не підніметься рука прибрати хрест. Але невже ці люди вичерпали всі ідеї і у них не залишилося іншого способу проявити свою політичну і громадську активність, крім того, як виставити в центрі міста хрест?

Закликаємо організаторів даної акції до розсудливості і тверезої оцінки своїх вчинків. Просимо не провокувати негативне ставлення до головного символу християнства і не допускати своїми діями образи почуттів віруючих різних християнських конфесій. Просимо, якщо їх щирим бажання є шанування пам'яті героїв, направити свої зусилля, щоб Хрест в їх пам'ять був встановлений з благословенням і молитвою в тому місці, в якому йому буде віддаване належне шанування як символу жертовної любові Бога і пам'яті про убієнних - біля памятного знаку Героям «Небесної сотні».

Звертаємося не тільки до організаторів даної акції, а й до всіх політичних і громадських організацій області у майбутньому не використовувати хрест і іншу релігійну символіку в акціях, які не пов'язані з релігією і не мають підтримки представників християнських Церков.

від Римсько-католицької церкви - єпископ Леон Дубравський

від Української православної церкви - митрополит Симеон

від Української православної церкви Київського патріархату - єпископ Михаїл

від Української автокефальної православної церкви - митрополит Роман

від Української греко-католицької церкви - протопресвітер Миколай



Переглядів: 3498
Поширень: 0