Найближчим часом у Вінниці планується створення реанімаційного відділення на базі міської клінічної лікарні №1, розширення можливостей щодо реанімації недоношених у Центрі матері та дитини, облаштування амбулаторії по вулиці Шепеля. Про це йшлося сьогодні під час щорічного засідання колегії департаменту охорони здоров’я.

11 березня у Вінниці відбулося щорічне засідання колегії департаменту охорони здоров’я. На ньому розглядалися результати роботи медичній галузі за 2015 рік та плани на поточний.

«В минулому році у Вінниці за медичною допомогою до сімейних лікарів звернулося 274 тисячі вінничан. Було здійснено 15231 виїздів невідкладної допомоги», – розповів директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

Директор департаменту охорони здоров'я Вінницької міської ради Олександр Шиш

Також, розповідаючи про роботу у минулому році, Олександр Шиш зазначив, що минулого року у Вінниці було введено в експлуатацію після реконструкції приміщення амбулаторій загальної практики сімейної медицини по провулку Українському,6а та Данила Нечая,77а. Щодо пріоритетів галузі охорони здоров’я на поточний рік він відзначив: створення реанімаційного відділення на базі лікарні №1, розширення перинатального центру у центрі матері та дитини для реанімації недоношених новонароджених дітей, початок облаштування амбулаторії по вулиці Шепеля (колишня Примакова).

Заступник міського голови Андрій Рева проінформував присутніх про те, що вчора у приміщенні Верховної Ради України відбулася нарада щодо реформування медичної галузі. Було представлено бачення Міністерства охорони здоров’я України як цей процес відбуватиметься надалі. Концепцію реформування охорони здоров’я представляв один з заступників міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець.

«Згідно цієї концепції реформа системи охорони здоров’я в контексті децентралізації включає в себе кілька складових. Мінздрав пропонує створити орган, якого в Україні наразі немає, це так звана національно-фінансова агенція. Всі кошти, які на сьогодні передбачено на медицину і розподілено між майже 800 бюджетами, пропонується сконцентрувати в цій агенції. І вона, починаючи від рядового сімейного лікаря і завершуючи державними закладами охорони здоров’я, з кожним з них укладатиме контракт на надання громадянам послуг. Причому, агенція матиме право самостійно визначати, з ким договір укладати, а з ким – ні. Рішення є незалежним від всіх органів влади і вплинути на цю агенцію ніхто не зможе, – каже Андрій Рева. - Засідання завершилося тим, що Голова Верховної Ради Володимир Гройсман сказав авторам цієї реформи, що вони підійшли не з того боку – вас цікавлять гроші, а людей – якість медичної допомоги. Тому рішення було прийняте наступне – робочу групу по реформуванню системи охорони здоров’я очолив особисто Володимир Гройсман. Він фактично взяв на себе керівництво цих процесів, щоб узгодити чітке розуміння того, якою повинна бути медицина».

Заступник міського голови Андрій Рева

Підводячи підсумки колегії, міський голова Сергій Моргунов зазначив, що є багато важливих питань, над якими потрібно працювати. «Потрібно продовжувати працювати над програмою інформатизації галузі. Треба, щоб не просто стояли комп’ютери і в них вносилися дані про прийом пацієнтів, а щоб ця програма працювала і з точки зору ліквідації черг та правильного розподілу пацієнтів до лікарів. Зараз програма інформатизації буде впроваджуватися й на вторинному рівні», – каже Сергій Моргунов.

Міський голова Сергій Моргунов

Також міський голова зазначив, що більше уваги буде приділятися розвитку саме вторинного рівня медицини. «Щодо створення у місті реанімаційного відділення, то тут буде кардинально якісний підхід у роботі, в тому числі щодо матеріально-технічного забезпечення та підбору кадрів, – каже Сергій Моргунов. – Також потрібно працювати над розвитком страхової медицини, профілактикою захворювань, програмою по гіпертензії, «Стоп грип». Міська рада також готова надавати методичну та консультативну допомогу закладам охорони здоров’я щодо їхньої участі в грантових проектах».



Переглядів: 6020
Поширень: 0