У рамках домовленостей, досягнутих на початку березня представниками Вінниччини під час відвідин румунських партнерів, делегація Ясського повіту упродовж трьох днів перебуватиме на території Вінницької області, відвідуючи інфраструктурні об’єкти регіону та зміцнюючи співпрацю на рівні територій.

Свій візит представники Румунії розпочали 6 квітня з офіційної зустрічі з керівниками Вінницького регіону.

Як відзначив у ході зустрічі голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, цьогоріч виповнюється 10 років з часу підписання угоди про співпрацю між Вінниччиною та Ясським повітом. За цей період відбулося чимало змін і в Україні, і в Румунії, та дуже важливо, підкреслив керівник ОДА, що регіони-партнери рухаються назустріч один одному.

Валерій Коровій повідомив, що сьогодні вже можна говорити про перші позитивні результати бюджетної децентралізації. До прикладу, торік місцеві бюджети базового рівня області, по відношенню до 2014 року, зросли на 45 %, а вже з початку 2016 року зростання продовжується в межах 55 %. Нині ж, відзначив Валерій Коровій, тривають процеси з передачі на базовий рівень адміністративних прав і повноважень. «Що стосується економічного розвитку, то Вінниччина на фоні інших областей України, попри всі проблеми, - це регіон, який потужно розвивається і питаннях промислового сектору, аграрного бізнесу, розвитку інфраструктури. Нам вдалося залучити в область потужні інвестиційні ресурси, і ми маємо позитивну динаміку до зростання», - повідомив очільник ОДА. Та разом з тим, відзначив він, є й чимало проблем, тому залучення інвестицій, створення легальних робочих місць, виведення бізнесу з тіні – питання, які стоять сьогодні на порядку денному.

До Вінниці завітала делегація Ясського повіту Румунії задля налагодження співпраці

Секретар же Ясського повіту Румунії Лакраміоара Верніка підкреслила, що з підписанням угод, про які було домовлено під час березневого візиту вінничан до Румунії (йдеться про укладення договору про співпрацю між комуною Мірославешти Ясського повіту та смт. Стрижавка, а також угоди про співробітництво Ясського університету ім. Іоана Куза та Вінницького державного педагогічного університету з подальшим створенням на базі останнього Центру дослідження україно-румунських та україно-молдовських взаємин), регіони-партнери пройдуть ще один етап в рамках своїх взаємин.

«Ми щоразу з гордістю говоримо, що Вінницька область є нашим надійним і найефективнішим партнером. Останнім часом, особливо торік, в нас дуже інтенсифікувалася співпраця. Тож ми пропонуємо, аби й 2016 рік став досить активним у наших взаєминах», - зазначила Лакраміоара Верніка.

До Вінниці завітала делегація Ясського повіту Румунії задля налагодження співпраці

На завершення зустрічі голова облдержадміністрації інформував румунських колег, що в рамках домовленостей про співпрацю між аеропортами Ясс та Вінниці представники регіону вже за два тижні відвідають своїх партнерів у Яссах. Що ж стосується відкриття у Вінниці представництва румунської фармацевтичної компанії «Антібіотіче», то, за словами Валерія Коровія, в цьому напрямку вже зроблено перші кроки, зокрема, знайдено потенційних партнерів для реалізації зазначеного проекту.



Переглядів: 3163
Поширень: 0