Непроста й суперечлива сторінка польсько-українських взаємин у 1918-1920 роках була темою чергової зустрічі в рамках Польсько-української дискусійної платформи, що відбулась 19 квітня в Галереї «ІнтерШик». Поштовхом для дискусії стали перегляд та обговорення документального фільму «Легіон. Хроніки Української Галицької Армії 1918 – 1919».

Фільм оповідає про розвиток подій на теренах сьогоднішньої Західної України від листопада 1918-го по липень 1919 року. Зокрема, про створення Української Галицької Армії на основі батальйонів січових стрільців (колишніх складових війська Австро-Угорщини); про розпад імперії Габсбургів та намагання народів центрально-східної Європи, серед них і поляків та українців, створити свої незалежні національні держави; про проголошення Західно-Української Народної Республіки та про спротив польського населення Львівщини українському національно-державному будівництву; протимчасову ворожнечу польських та українських сил, про їхні бої за Львів, роль Антанти, натиск більшовиків, возз’єднання ЗУНР та УНР, так званий пакт Петлюри-Пілсудського тощо.

У Вінниці обговорили фільм «Легіон» та історичні події, висвітлені в ньому

Документально-ігрова стрічка від режисера Тараса Химича торкається історії України та Польщі першої чверті ХХ століття. Автором сценарію виступив молодий український історик Олександр Пагіря. Сюжетна лінія створена на основі спогадів очевидців. Процес створення фільму тривав 15 місяців. Над ним працювала команда студії «Invert pictures». Це перший в Україні документальний фільм з використанням найсучасніших технологій у форматі 4K. Ініціатором створення фільму є громадська організація Українська Галицька Асамблея, у рамках проекту documentary.org.ua

У Вінниці обговорили фільм «Легіон» та історичні події, висвітлені в ньому

- З польської точки зору цей фільм досить суперечливий, але це не означає, що ми маємо від цієї теми ховатися і не говорити про це, - зазначив перед початком перегляду фільму віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці Войцех Мрозовський. Він також назвав символічним, що дискусія відбувалася в той же день, в який у Вінниці відзначили 96-у річницю угоди між Симоном Петлюрою та Юзефом Пілсудським про військову спілку УНР і Польщі для протистояння більшовикам.

Присутні студенти, науковці, представники громадських організацій та інші зацікавлені вінничани переглянули кінострічку, після чого відбулось обговорення і фільму, і згаданих історичних подій та сьогоднішнього сприйняття їх. Модераторами дискусії виступили історик, керівник ГО «Вінницьке історичне товариство» Олександр Федоришен та редактор газети «Слово Польське», голова ГО «Кресовяци» Юрій Войціцький.

У Вінниці обговорили фільм «Легіон» та історичні події, висвітлені в ньому

Йшлося, зокрема, про безпосередній зв’язок тих подій з Вінниччиною. Так, Олександр Федоришен розповів, що у Вінниці певний час розташовувалось керівництво (начальна команда) УГА, на наших теренах галичани потрапили у так званий чотирикутник смерті, оточені більшовицькими, польськими, білогвардійськими та румунськими військами. Втративши боєздатність і потерпаючи від тифу (близько 8 тис. бійців-галичан було поховано у Вінниці), Українська Галицька Армія іде на вимушений союз із військами Денікіна, потім стає частиною Червоної Армії, згодом, у квітні 1920-го, саме у Вінниці піднімає повстання проти більшовиків, а згодом частина УНА вливається до лав армії УНР – після того як до міста входять вже об’єднані (союзні) сили України та Польщі.

У Вінниці обговорили фільм «Легіон» та історичні події, висвітлені в ньому

- Зі спогадів моїх предків, які жили в місті Судова Вишня на Львівщині, знаю про випадки того часу, коли частина друзів та однокласників ішла воювати до лав Січових стрільців, а частина до Польського легіону. І в певний момент, на недовгий час, вони змушені були повернути багнети одні проти одних, - розказав Юрій Войціцький. Він також зауважив, що сто років тому у розташованому на українських землях Львові переважало польське населення, тому той край став ареною боротьби, коли два сусідніх народи, перемішаних імперіями, почали відроджувати свої держави…

У Вінниці обговорили фільм «Легіон» та історичні події, висвітлені в ньому

Учасники дискусії зійшлись на думці, що контроверсійні сторінки історії не варто замовчувати, проте не варто ставати заручниками минулого. Україна та Польща лишилися союзниками, і цю істину довело сьогодення.

- Хоча Росія устами Жириновського іноді намагається «підказати» полякам: заберіть, мовляв, в України Львів. Але цього ніколи не буде, тимчасове протистояння не повториться, Україна та Польща будуть партнерами, їхнє місце в Євросоюзі та НАТО, - підсумував Юрій Войціцький. 



Переглядів: 3524
Поширень: 0