Вилиту з бронзи меморіальну дошку загиблому випускнику Донецького національного університету Юрію Матущаку відкрили 21 квітня у Вінниці. Розмістили її у холі головного корпусі вишу. Так увічнено подвиг колишнього студента історичного факультету, бійця батальйону «Дніпро-1» з позивним «Вітер». Юрій Матущак загинув у серпні 2014 року при виході з Іловайського котла під час так званого «зеленого коридору». Розстріляний бойовиками герой півроку вважався зниклим безвісти, поки його останки не ідентифікувала експертиза ДНК… Прро це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук Олександр Домбровський

Вшанувати пам’ять побратима прийшли бійці тоді ще батальйону, а нині – полку патрульної служби поліції особливого призначення «Дніпро-1».

У нас - тільки добровольці, немає тих, кого призвали, а лише ті, хто за покликом душі пішов захищати рідну Україну. На теперішній час - уже 30 загиблих хлопців. На території полку встановлено меморіал, який, до речі, виготовили за ескізом одного з наших бійців – нині теж, на жаль, загиблого. На меморіалі - фотографії та імена всіх наших загиблих побратимів. І Юрко – серед них, – сказав інструктор полку, член штабу національного захисту Дніпропетровської області Павло Закіпний.

Своїми спогадами про мужність та сміливість Юрія поділився і його друг дитинства і кум, а ще – соратник по громадській організації «Поштовх» Сергій Зливко.

Юра завжди був патріотом. Особливо гостро відстоював українське національне відродження ще тоді, коли це було в Донецьку дивиною – за часів правління «Партії регіонів». Будучи студентом, разом з членами патріотичних організацій Юрій долучався до вшанування військових УНР і впорядкування їх могил. Це дуже символічно, що українських героїв Донецька будуть пам’ятати і шанувати в його університеті, у Вінниці, у всій державі, – сказав Сергій Зливко.

Полотно з вишитим орнаментом з дошки зняли ректор ДонНУ Роман Гринюк та батько загиблого Віталій Матущак. Батько бійця – художник за фахом, саме він створив ескіз пам’ятної дошки для сина... Ще у лютому він презентував його під час благодійної виставки-продажу своїх картин, гроші з якої спрямовували на виготовлення дошки. Робили її два місяці.

Юра був достойним хлопцем, і треба шанувати його пам’ять. І я вдячний усім, хто допомагав морально і матеріально у виготовленні цієї дошки. Бо тих коштів, які зібрали за картини, просто би не вистачило. Дякую вам, – сказав, ледь стримуючи сльози, батько героя.

Кошти надсилали із Вінниці, із Києва. Серед меценатів, які відгукнулися на прохання Віталія Матущака допомогти у створення меморіальної дошки, був і народний депутат від Вінниччини Олександр Домбровський. Подяку від ДонНУ за вагомий внесок отримував помічник парламентарія Максим Царенко.

Дуже символічно, що виготовлення цієї меморіальної дошки стало спільною справою для всіх нас – і для вінничан, і для донеччан, і для киян. Вже пішовши зі свого земного життя, Юрій став рідним для Вінниччини. Я переконаний, що і у вінницьких школах і вузах на прикладі життя Юрія Матущака педагоги навчатимуть своїх учнів. Я впевнений, що прийде той день, коли його пам’ять вшанують і на рідному Донбасі, – сказав Максим Царенко.

Довідка: Юрій Матущак – випускник історичного факультету ДоННУ 2009 року. Став ініціатором створення громадської організації «Поштовх», яка мала на меті сприяти українському національному відродженню в Донецькій області. Досліджував у Польщі трагедію на Волині 1943 року. Після повернення з-за кордону став активним учасником Євромайдану, а згодом – рядовим міліції МВС України, бійцем Полку патрульної служби поліції особливого призначення «Дніпро-1».

У серпні 2014 р. опинився в Іловайську. Під час виходу з так званого «зеленого коридору» колону, в якій був Юрій Матущак, розстріляли бойовики. Шість місяців Юрій вважався зниклим безвісти, поки у лютому 2015 р. повторна експертиза ДНК не підтвердила його загибель.

Указом Президента України від 14 листопада 2014 р. «За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», рядовий міліції МВС України Юрій Віталійович Матущак нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно). Також має відзнаку полку «Дніпро-1» - Лицарський хрест доблесті ІІІ ступеня.



Переглядів: 2846
Поширень: 0