З початком літніх канікул у навчальних закладах міста розпочався сезон капітальних і поточних ремонтів. За останні три роки з міського бюджету капітальні видатки на ремонти та придбання обладнання для вінницьких шкіл зросли в десять разів. Сьогодні міський голова Сергій Моргунов відвідав три школи, де в цьому році заплановано провести комплекс робіт, які підвищать енергозбереження закладів.

В школі № 34 протягом літа заплановано провести утеплення фасаду. Роботи вже розпочато, їх мають завершити до початку навчального року. «Минулого року ми були вже у цій школі, коли тут розпочиналося утеплення даху. І вже тоді ми ставили в плани на наступний рік утеплення і оздоблення фасаду школи. Крім того, необхідно було встановити вікна в коридорах. І сьогодні, при огляді як проходять роботи, ми визначилися, що необхідно замінити ще двері», - розповів Сергій Моргунов.

Завдяки децентралізації майже 20 млн грн буде виділено в цьому році на капітальні ремонти шкіл Вінниці

Загалом на проведення робіт з термореновації школи з бюджету міста за два роки буде виділено 6,3 млн грн. При презентації проекту фасаду, яким він має бути після утеплення, меру не сподобалося кольорове поєднання. Він висловив думку, що кольорова гамма може бути цікавішою. І запропонував провести між учнями школи, які зараз відпочивають у пришкільному таборі, конкурс малюнків – якою діти бачать власну школу. Малюнок-переможець, можливо, в подальшому стане основою для уточнень до проекту.

Завдяки децентралізації майже 20 млн грн буде виділено в цьому році на капітальні ремонти шкіл Вінниці

У поряд розташованій школі № 35 теж буде проведено комплексну реконструкцію приміщення із застосуванням енергозберігаючих технологій. У 2015 році в навчальному закладі в коридорах було замінено 77 вікон на майже 500 тис грн. В цьому році в школі заплановано капітальний ремонт даху з утепленням, на ці роботи в міському бюджеті передбачено 3,6 млн грн. А на 2017-й буде плануватись утеплення фасаду закладу.

Завдяки децентралізації майже 20 млн грн буде виділено в цьому році на капітальні ремонти шкіл Вінниці

Ще в одній школі міста, № 16, також буде проведено комплекс робіт завдяки співпраці з оборонним відділом Посольства США в Україні. Минулого року школа отримала гуманітарну допомогу від американців на загальну суму півмільйона гривень. Це комп’ютерні столи, парти, столи та стільці, крісла, пральна машина, холодильник, спортінвентар та інше. А в цьому році за сприяння ремонтно-будівельного командування ВМС США в школі буде проведено ремонт фасаду із його утепленням (за винятком басейну), замінять старі дерев’яні вікна та двері, виконають підмостку вздовж стін, планується обладнання пандусом головного входу до школи, перепланування і ремонт роздягалень та коридору, що примикає до спортзалу, монтаж нових щитів для баскетболу та нової системи освітлення для спортзалу. У перелік робіт, визначених американською стороною, яка їх і фінансує, не увійшло утеплення приміщення басейну. Тому міська рада виділяє ще 1,3 млн грн. саме на ці потреби.

Завдяки децентралізації майже 20 млн грн буде виділено в цьому році на капітальні ремонти шкіл Вінниці

«Децентралізація дала нам можливість направляти більше на капітальні потреби. Наприклад, по дитячих садочках минулого року було направлено 8 млн грн, в цьому – 16 млн грн. Другий рік поспіль ми працюємо над оновленням дитячих майданчиків у садках, асфальтуванням і благоустроєм їх територій, заміною вікон, капітальним ремонтом дахів і заміною обладнання в їдальнях. Тобто це комплексний процес, який за один рік, звичайно, не можливо виконати. Але ви бачите, що у порівнянні з минулим роком коштів з міського бюджету передбачено вдвічі більше, - говорить Сергій Моргунов. – По школах в 2014 році міський бюджет на капітальні видатки зміг направити тільки 2 млн грн, в 2015 – понад 9 млн грн, а в цьому році – 20 млн грн. За ці кошти замінюють вікна, утеплюють фасади, реконструюють і утеплюють дахи. Досить серйозно ми сьогодні відносимося до заміни обладнання в їдальнях, адже це здоров’я наших дітей. В історії міста Вінниці ще не було таких можливостей виділення коштів з міського бюджету на капітальні видатки по освіті».



Переглядів: 3951
Поширень: 0