Рік тому Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні і три провідні мобільні оператори України: life:), КиївСтар та MTС - об’єднали свої зусилля з метою подолання явища торгівлі людьми, ініціювавши створення безкоштовного короткого мобільного номеру.

Короткий мобільний номер «527» спрямовує всі дзвінки до безкоштовної національної інформаційної служби МОМ, що надає інформацію про сучасні реалії виїзду за кордон та небезпеки, які можуть спіткати українських мігрантів, включаючи торгівлю людьми й наслідки нелегального в’їзду і перебування в іншій країні. З початку роботи номера національна безкоштовна гаряча лінія МОМ «527» отримала 15 439 дзвінків, 126 осіб були визначені адміністраторами тернопільської національної інформаційної служби як потерпілі від торгівлі людьми.

Явище торгівлі людьми останнім часом стало одним з основних викликів сучасній міграції та правам людини, вимагаючи рішучої, повної та узгодженої відповіді з боку урядів, приватного сектору, громадянського суспільства та міжнародної спільноти разом. За підрахунками, близько 100 000 громадян України потерпіли від торгівлі людьми з 1991р.

Координатор національної гарячої лінії, пані Марина Пасічник, перелічила переваги короткого номеру «527» та підкреслила широкий спектр інформаційних послуг, що надаються спеціалістами, які відповідають на дзвінки : «’527’ є інструментом, який надає можливість великій кількості людей отримати інформацію з питань легальної та нелегальної міграції, а також консультації щодо безпечного перебування закордоном і убезпечення себе від потрапляння в тенета торгівців людьми. Окрім того, гаряча лінія надала нам можливість виявити потерпілих від торгівлі людьми і надати їм подальшу реінтеграційну допомогу».

Голова Представництва МОМ в Україні, пан Джефрі Лабовіц, підкреслив, наскільки важливим є прецедент, створений бізнес-партнерами МОМ - life:), КиївСтар, та MTС: “незмінні конкуренти вперше об’єднали зусилля демонструючи соціальну відповідальність та партнерство, за для вирішення проблем, які спіткали українське суспільство. Приголомшливий успіх цієї ініціативи має надихнути інші українські компанії взяти цей приклад до уваги й продовжити роботу з убезпечення українських громадян, підтримавши зусилля з протидії торгівлі людьми в Україні.”

З 2001 року МОМ в Україні надала допомогу понад 5000 потерпілим від торгівлі людьми, включаючи медичну та психологічну реабілітацію, професійне навчання, реінтеграційні гранти, юридичну допомогу, представництво інтересів потерпілих від торгівлі людьми під час судових процесів і т.д.


Переглядів: 5093
Поширень: 0