До кінця року 10-поверхівка по вулиці Учительській не лише змінить свій вигляд та оздоблення, а й стане енергоощадною. Вже кілька місяців тут тривають роботи по утепленню фасаду. Ця висотка буде однією із перших, де проведено повну термореновацію стін. Сьогодні із активними мешканцями цього будинку спілкувався міський голова Сергій Моргунов.

Щороку у Вінниці збільшується кількість багатоповерхівок, мешканці яких мають бажання провести термореновацію свого будинку. Тому після утеплення окремих під’їздів, чи кількох поверхів у місті починають з’являтись приклади, коли жителі, за підтримки мерії, беруться за утеплення усього фасаду. Один з таких – будинок по вул.Учительська,10

Два роки тому мешканці цієї багатоповерхівки прийняли рішення самоорганізуватись, створити ОСББ та взяти будинок на своє обслуговування. Люди кажуть, що на той час було багато сумнівів, чи зможуть вони самі доглядати та утримувати свою багатоповерхівку.

У 10-поверховому будинку по вул.Учительській повністю утеплюють фасад

«В мене є протокол перших зборів, де якраз видно, що не всі мешканці хотіли переходити до ОСББ. Я сам переживав. Але взявся, «закотив рукава» і почав працювати. Важливо, щоб люди бачили результати роботи, куди йдуть їхні гроші, які вони платять за комунальні послуги. І я хочу сказати, що після того, як ми взялися за утеплення будинку, ми дуже об’єднались. Тому нам багато вдалось. Нам дуже приємно, що нас підтримала міська влада», - розповів голова ОСББ Олег Побірський.

 У 10-поверховому будинку по вул.Учительській повністю утеплюють фасад

За словами в.о. директора департаменту житлового господарства міської ради Романа Фурмана, в 2014 році за кошти міського бюджету тут було виконано ремонт інженерних мереж, а за рахунок співфінансування з мешканцями – проведено капітальний ремонт системи електропостачання будинку. За допомогою державної програми з енергоефективності в будинку замінені вікна в під’їздах.

А у 2016 році тут вже проводиться утеплення фасадів усього будинку, площа якого 4,6 тис. кв.м. Товщина утеплювача – 10 см (пінопласт та мінеральна вата). 70% вартості робіт фінансується з міського бюджету, решта – внесок мешканців. На сьогоднішній день виконано половину робіт.

 У 10-поверховому будинку по вул.Учительській повністю утеплюють фасад

«Все залежить від того, наскільки мешканці того чи іншого будинку організовуються. Важливо розуміти, що сьогодні ОСББ – це одна із найкращих форм управління будинків. Тому що, окрім мешканців, проблеми цих будинків мало кого хвилюють, ніхто чужий не приїде і не вирішить їх. Сьогодні ми бачимо, який результат дає ініціатива людей по утриманню конкретного будинку, в тому числі і в питаннях економії енергоресурсів. І я хочу подякувати за таку ініціативу ОСББ та його керівнику. Я думаю, це гарний приклад будинкового самоуправління у місті Вінниці», - сказав міський голова Сергій Моргунов і додав, що таких мешканців потрібно підтримувати, тому доручив відповідному департаменту на наступний рік розглянути питання про асфальтування прибудинкової території, щоб усунути проблему утворення в дворі великої калюжі після опадів.

 У 10-поверховому будинку по вул.Учительській повністю утеплюють фасад

Голова ОСББ розповідає, що люди дійсно поступово стають більш активними у вирішенні загальнобудинкових питань. Наприклад, після кількох квартирних крадіжок мешканці зібрали кошти і встановили систему відеоспостереження. Сьогодні в одному з під’їздів триває капітальний ремонт. «Ми відмовились від синіх панелей радянського типу і робимо стіни у сучасному стилі з декоративним оздобленням», - додає Олег Побірський. Раніше в будинку встановили датчики руху на сходинкових клітинах, а в підвалах – LED-лампи освітлення.

У 10-поверховому будинку по вул.Учительській повністю утеплюють фасад

Сергій Моргунов говорить, що і по місту в цілому змінюється ставлення людей до своїх будинків. Мер зазначив, що цього року заявок на співфінансування утеплення фасадів багатоповерхівок надійшло майже вдвічі більше ніж минулого. На 2016 рік заплановано часткове утеплення 26 будинків. Вже проведено ці роботи на фасадах 14 будинків, на 10 будинках вони тривають, і ще на двох плануються зробити.

 У 10-поверховому будинку по вул.Учительській повністю утеплюють фасад

Додаткова інформація:

Впровадження заходів з енергозбереження в багатоквартирних житлових будинках можливе:

  • за державною програмою для ОСББ, де держава компенсує від 40-70 % вартості матеріалів та обладнання, Вінницька міська рада – 30% загальної вартості робіт і матеріалів, Вінницька обласна рада компенсує 15% відсоткової ставки кредиту.
  • за муніципальною програмою співфінансування, де 30% сплачують мешканці та 70% - міський бюджет.
  • якщо мешканці бажають створити ОСББ, міський бюджет оплачує капітальний ремонт одного конструктивного елементу будинку.



Переглядів: 4756
Поширень: 0