14-15 жовтня у Вінниці проходитимуть заходи до Дня захисника України. У п’ятницю на будівлі за адресою Соборна, 43 відкриють пам’ятну дошку на честь Начальної Команди Галицької Армії. Після чого на майдані Незалежності відбудеться презентація копії бронеавтомобіля часів Української Революції 1917-1921 рр. А 15 жовтня на вінничан та гостей міста чекає фестиваль військово-історичної реконструкції «Жива історія: Вінниця – столиця УНР».

14 жовтня в Україні відзначають День захисника України. «Протягом всієї історії формування нашої держави постійно були люди, які воювали і боролися за незалежність нашої України. Нині також триває боротьба за незалежність, захист цілісності нашої держави. День захисника України присвячений саме таким людям. Напередодні, 13 жовтня, відбудеться покладання квітів до Меморіалу Слави і Пам’ятного знаку Небесній Сотні та Героям АТО. Також пройдуть заходи 14 та 15 жовтня», – каже заступник директора департаменту культури міської ради Ганна Ковальчук.

У Вінниці вперше пройде унікальний фестиваль військово-історичної реконструкції «Жива історія: Вінниця – столиця УНР»

«14 жовтня о 11.00 відбудеться відкриття меморіальної дошки Начальній Команді Української Галицької Армії. Яка, волею долі, восени 1919 року опинилася у нашому місті. Під час відкриття пройде цікавий і видовищний церемоніал «Почесна Варта Тимчасової Столиці» за участі представників військової історичної реконструкції в одностроях того часу», – каже історик Олександр Федоришен.

А о 12.00 на Майдані Незалежності буде презентовано подарунок від двох громадських організацій: «Вінницьке історичне товариство» та «Честь і Слава» – копія бронеавтомобіля часів Української революції 1917 –1921 років – панцерника «Петлюра». «Він має безпосереднє відношення до історії нашого міста, адже у Вінниці декілька років базувалися панцирні підрозділи Українського війська. Є історичні фотографії пов'язані з нашим містом і саме завдяки ним було відтворено вигляд та написи на самому бронеавтомобілі. Автомобіль споруджували за кошти небайдужих вінничан та за підтримки і сприяння Вінницької міської ради. Його створення зайняло близько трьох місяців», – зазначив історик.

У Вінниці вперше пройде унікальний фестиваль військово-історичної реконструкції «Жива історія: Вінниця – столиця УНР»

Це реконструйований автомобіль, зроблений на базі радянської вантажівки ГАЗ-51. Звичайно, броня у нього буде тоншою ніж в оригіналі, але все робиться для того, щоб реконструкція візуально відповідала на всі сто відсотків оригіналу. «Сподіваюсь, що цей панцерник буде використовуватись й надалі, наприклад, під час уроків «живої» історії в школах. Подібних реконструкцій в Україні існує чотири – у Львові, Камянець-Подільському, Києві, а тепер ще й Вінниці. А на ходу лише два, і один з них – вінницький», – зазначив Олександр Федоришен.

15 жовтня о 14.00 на Європейській площі відбудеться військово-історична реконструкція бою «Дієва Армія Української Народної Республіки – Збройні Сили Півдня Росії». «У реконструкції візьмуть участь близько сотні людей – це реконструктори з Вінниці, Хмельницького, Києва, Одеси, Чернігова, – каже представник ГО «Честь і Слава» Юрій Прокопишин. – Ця реконструкція буде дійсно унікальною, адже тут вперше в Україні буде відтворення бою періоду перших визвольних змагань. Більше того, дійство відбуватиметься прямо у центрі Вінниці, що забезпечить простий доступ до цього городян. Під час боїв будуть використовуватись холості патрони і вибухові пакети для максимальної імітації подій. Глядачам потрібно не перетинати обмежень, якими буде відгороджене поле бою. Унікальність цієї події ще й в тому, що тут будуть відтворені події, які навмисне були викреслені з історії України».

У Вінниці вперше пройде унікальний фестиваль військово-історичної реконструкції «Жива історія: Вінниця – столиця УНР»

Олександр Федоришен розповів, що під час реконструкції глядачі побачать осінь 1919 року: «Бій, який буде відтворюватись, увійшов в історію України страшним словом «Чотирикутник смерті». Тоді українське військо було затиснуте з чотирьох сторін: армією денікінців, більшовиків, тоді ще не союзницьким польський військом та тифом. Також у реконструкції осені 1919 року допомагає Вінницький обласний музично-драматичний театр ім. Садовського. Оскільки починатиметься все з життєвої картини – з пар, які гуляють містом, людей, які займаються торгівлею, десь проходить весілля. І у вир міського життя втручається війна».

Також глядачі побачать уніформу збройних формувань того часу, відтворення якої зайняло десятки років. Оскільки мало мати фотографії, потрібно автентичний крій, тканину, яка інколи везеться з Європи тощо. Після фестивалю бажаючі зможуть поспілкуватись з реконструкторами, потримати в руках зброю 14-15 століть. А після реконструкції о 15.30 у кінотеатрі «Родина» пройде концерт кобзаря Тараса Компанченка «Пісні Визвольних змагань».



Переглядів: 3622
Поширень: 0