З листопада вінничани матимуть можливість за півціни вакцинуватись від різних штамів грипу, які будуть поширюватись цієї зими, а в центрах первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) з’являться експрес-тести, які допоможуть визначати, чи є в організмі вірус і якої групи. Ці заходи передбачені у новій програмі міської ради «Стоп грип», і на їх реалізацію передбачаються кошти у міському бюджеті. Програма «Стоп грип» вже схвалена виконкомом, і буде винесена на розгляд депутатів міської ради 29 жовтня.

Щороку на початку зими вірусологи повідомляють українцям про штами грипу, які будуть поширюватись в країні, та про небезпечні наслідки і ускладнення, які вони викликають. Головна рекомендація лікарів, яка спрямована на мінімізацію ризику зараження або ускладнення від грипу, – це вакцинація. Але серед українців лише одиниці використовують цей метод профілактики. Тому зазвичай вірус швидко поширюється та спричиняє ряд ускладнень (найчастіше пневмонію), які мають, в тому числі, летальне завершення.

Програма «Стоп грип» спрямована на зниження динаміки поширення вірусу серед вінничан та подолання його наслідків. Вона передбачає безкоштовну вакцинацію дітей з інвалідністю та позбавлених батьківського піклування. Всі інші вінничани можуть придбати її за 50% знижкою.

Люди, які відчувають у себе ознаки хвороби, зможуть пройти експрес-тести у лікувально-профілактичних закладах міста та за 15 хвилин з’ясувати, чи дійсно у них грип, чи звичайна застуда. Правильно встановлений діагноз допоможе більш якісно підібрати ліки та успішно справитись із хворобою.

Під час епідемічного періоду минулого року в Україні померло понад 390 людей, у Вінниці – 24 вінничанина. Щороку у нашому місті на грип хворіє від 90 до 150 тисяч мешканців, більшість з них – це діти. Майже дві тисячі вінничан мають важкий перебіг і лікуються стаціонарно. Тому у Вінниці була розроблена нова програма «Стоп грип», яка спрямована на зменшення наслідків поширення вірусу серед вінничан. А також – зниження захворюваності на грип і ГРВІ та попередження їх ускладнень.

«Аналізуючи попередні роки, ми знаємо, що епідемія грипу з кожним роком має все більше негативних наслідків. Тому, за дорученням міського голови Сергія Моргунова та за ініціативи департаменту охорони здоров'я, радників міського голови з питань охорони здоров'я а також лікарів було розроблено програму «Стоп грип», яка має на меті надати вінничанам необхідну допомогу перед епідемією, а саме, у профілактичному напрямку», – каже заступник міського голови Галина Якубович.

«Міська програма «Стоп грип» – це по суті унікальний проект для України, адже чогось подібного в жодному місті нашої держави немає. Міська влада пішла назустріч думці фахівців, виділила кошти на придбання швидких тестів на часткове відшкодування вартості вакцини – це безпрецедентний крок. Також хочу наголосити, що вакцинація – це один з найкращих важелів впливу на епідемію. Вона може нашкодити лише у тому випадку, якщо її зробити не за показами і знехтувати протипоказання», – каже радник міського голови з питань охорони здоров’я Юрій Мостовий.

Програму презентував директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. «Програма «Стоп грип» має комплекс заходів: специфічна профілактика, тобто вакцинація, вчасна діагностика з використанням швидких тестів, адекватне лікування, противірусна терапія. У випадку появи ознак захворювання вінничанам необхідно обов’язково звернутись до лікарів. Група ризику – це діти до 6 років, особи після 60 років, ті, хто мають хронічні захворювання, вагітні жінки. А також – група професійного ризику: люди, які працюють з великою кількістю населення», – розповідає Олександр Шиш.

Вінницька мерія розробила програму, яка спрямована на підвищення якості профілактики та лікування грипу

Щодо вакцинації, то її проводитимуть з урахуванням бажання та протипоказань. 18 жовтня Міністерство охорони здоров'я визначилося з вакциною на епідемічний період 2016-2017 років – це Ваксигрип. Цей препарат розроблений з урахуванням нових штамів грипу, тож буде ефективний в цьому сезоні. З 31 жовтня вінничани вже зможуть звертатись у Центри первинної медико-санітарної допомоги для вакцинації.

«Згідно з програмою, дітям позбавленим батьківського піклування та дітям з інвалідністю робитимуть вакцинацію безкоштовно. На це будуть виділені кошти з міського бюджету. Також міська влада буде відшкодовувати 50% вартості першим вінничанам, які матимуть бажання пройти вакцинацію, а це більше 10 тисяч людей, які зможуть скористатися програмою. Орієнтовна повна вартість вакцини складатиме близько 180 гривень. Вакцинація є добровільним заходом і має медичні протипоказання, тому ми застерігаємо вінничан від самовільного придбання вакцини у аптечних мережах», – продовжив Олександр Шиш.

Основним місцем для вакцинації будуть Центри первинної медико-санітарної допомоги, яких у Вінниці п’ять. Саме сюди потрібно звертатись вінничанам, щоб дізнатись, чи можна їм проходити щеплення. «У кожному центрі буде окремий лікар, який не вестиме амбулаторний прийом, а лише обстежуватиме вінничан, які бажають отримати щеплення. Якщо у людини немає протипоказань, відбувається етап придбання вакцини. Препарат оплачується у аптеці (50%) і люди повертаються із чеком у Центр первинної медико-санітарної допомоги, де в кабінеті щеплень проводиться вакцинація. Тоді проходить спостереження за раннім післявакцинальним періодом», – розповів директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

Також програма передбачає придбання у лікувально-профілактичні заклади міста швидких тест-систем для проведення дослідження на грип. Завдяки ним за 15 хвилин можна з’ясувати чи людина хвора на грип та дізнатись, якої групи вірус – А чи В. Важливо пам’ятати, що ці тести діють лише у перші три дні захворювання.

Довідка

Грип – це гостре вірусне захворювання, яке може вражати людей, не залежно від їх віку чи статі. Це наймасовіше захворювання людини, на яке в світі щороку хворіє 0,5-1 млрд людей. В Україні на грип та ГРВІ щорічно хворіють 9-10 млн чоловік, у структурі всіх інфекційних захворювань на грип та ГРВІ припадає 95%. Вірус грипу є досить злоякісним. Його ще називають внутрішньо-клітинним паразитом. Він призводить до значної інтоксикації організму. Небезпека грипу полягає в тому, що він може вражати серцево-судинну систему, дихальні органи, а також центральну нервову систему людини. За оцінками ВООЗ у світі щорічно від усіх варіантів вірусу грипу під час сезонних епідемій смертність становить від 250 до 500 тис. чоловік.



Переглядів: 4600
Поширень: 0