В 2017 році життя та здоров’я усіх вінницьких бійців, які йдуть в зону АТО, буде страхуватись за кошти міського бюджету. Цей механізм дозволить у разі отримання військовими важких поранень збільшити виплати на лікування до 50 тис. грн та зробити цей процес більш зрозумілим та оперативним.

На одному з недавніх засідань виконкому міськради міський голова Сергій Моргунов дав доручення департаменту соціальної політики відпрацювати удосконалений механізм муніципальних виплат учасникам АТО у випадку поранення, або сім’ям військових у разі втрати найріднішої людини. Нове рішення має передбачити кілька принципових моментів – дозволить виділяти більше коштів важкопораненим, передбачати індивідуальний підхід до кожного учасника АТО, зробити процес виплат більш оперативним тощо.

Наразі з міського бюджету пораненим виділяється 25 тис. грн незалежно від важкості тілесних ушкоджень, у випадку смерті героя сім’я загиблого отримує 100 тис. грн. Спеціалісти департаменту соціальної політики, поспілкувавшись з учасниками АТО та волонтерами, долучили до цієї роботи фахівців муніципальної страхової компанії «Місто». І вже 10 листопада подали на розгляд виконавчого комітету відповідний проект рішення. 18 листопада його розглядатимуть депутати міської ради на черговій сесії.

«Суть новації полягає у тому, що кожен наш вінничанин, який буде служити в АТО, починаючи з січня 2017 року, буде застрахований та знатиме, що громада подбала про нього, а у разі страхового випадку, матиме захист він або його родина», - каже заступник міського голови Галина Якубович.

Галина Якубович

Попередньо механізм страхування воїнів АТО розробляла муніципальна страхова компанія «Місто». Але, відповідно до законодавства, на цей вид послуги буде оголошено тендер. Укласти договір страхування військові зможуть одразу у військкоматі. Страхова компанія має подбати про те, щоб воїнам не додавалось зайвого клопоту, і процедура оформлення угоди займала мінімум часу. Кошти вони не будуть сплачувати, усі витрати бере на себе міський бюджет.

Голова правління ПАТ «СК «Місто» Геннадій Крамер розповідає, що цей проект по страхуванню бійців АТО для України є унікальним, а для страхової компанії, яка переможе у тендері, – соціальним, адже не передбачає отримання прибутку. «Дуже важливий момент, коли кожен житель міста, який іде на війну, має страховий поліс, де чітко вказано, які страхові виплати передбачені йому або його родині. Крім того, механізм страхування дозволяє дуже чітко прописати, хто саме, коли не дай Боже щось трапиться, буде отримувати кошти - чи це дружина, чи мама, чи діти. Дуже важливо, що механізм страхування дозволяє у стислі терміни отримувати безпосередньо на персональний рахунок кошти. Ми передбачаємо, що це буде максимум п’ять днів для розгляду документів і три дні на проведення виплати», - каже Геннадій Крамер.

Геннадій Крамер

Важливість психологічного аспекту підтвердив і голова Координаційної ради ветеранів АТО і волонтерів Вінниці, голова ГО «Вінницький союз учасників АТО» Роман Смішний. «Коли до нас звернулись щодо участі в розробці даного проекту, дійсно, всі відгукнулись позитивно. Ми виходили з того, що кожен воїн, який буде мобілізований, або піде служити за контрактом, буде застрахований вже безпосередньо йдучи в зону АТО. Позитивним є те, що паралельно буде працювати програма, по якій незастрахований воїн теж зможе отримати виплати у випадку поранення, а його сім’я – у випадку смерті військового», - говорить Роман Смішний.

Роман Смішний

Для усіх тих військових, які зараз перебувають в зоні АТО, виплати будуть здійснюватися за старою процедурою – через департамент соцполітики Вінницької міської ради.

Додатково

Наразі надання пільг та допомог учасникам АТО за рахунок коштів міського бюджету передбачені Комплексною програмою «Основні напрямки соціальної політики у м. Вінниці на 2015-2020 роки» . Протягом 2014-2016 років 89 учасникам бойових дій в АТО, які отримали травму, поранення, контузію, каліцтво виплачено по 25 тис. грн матеріальної грошової та 21 сім’ї військовослужбовців, які загинули, проведено виплату по 100 тис. грн. Загальна сума видатків склала 5,3 млн. грн.



Переглядів: 5192
Поширень: 0