За «Індексом публічності місцевого самоврядування» Вінницька міська рада серед 22-х обласних центрів України зайняла четверте місце. Дане дослідження є проектом Громадянської Мережі ОПОРА та має на меті оцінити, наскільки публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика муніципалітетів та яким є внесок міського голови, депутатів та виконавчих органів в цей процес.

Третій рік поспіль Громадянська Мережа ОПОРА спільно з партнерами проводить загальнонаціональне дослідження муніципалітетів щодо публічності та відкритості. У 2016 році загальний показник Вінниці склав 64%. Як і попереднього року міська рада має задовільний рівень публічності.

«Існує певний набір показників, в цьому році їх 240 (проти 220 минулого періоду), які згруповані за критеріями та індикаторами для того, щоб полегшити аналіз. Але кожен показник чітко вимірюється та вивіряється для того, щоб забрати момент суб’єктивної оцінки. Кожен з суб’єктів владних повноважень має свою вагу у загальній оцінці. Таким чином формуються рейтинги окремо – по міському голові, виконавчих органах та депутатах, та загалом по індексу публічності міста, - розповідає координатор проекту «Індекс публічності» Тетяна Науменко. - За основу при формуванні цих оціночних показників взято міжнародні стандарти, ряд Законів України, нормативних актів, і ті добрі практики, які існують в наших містах і їх варто було б переймати іншим містам задля підвищення своєї публічності».

Вінницька міська рада за публічністю та відкритістю увійшла в п’ятірку лідерів загальнонаціонального рейтингу

По дослідженню індикаторів, які стосуються діяльності Вінницького міського голови Сергія Моргунова, то вони вказують на те, що публічність мера міста – 74%, це третє місце серед міських голів 22-х міст.

Рівень публічності органів виконавчої влади Вінницької міської ради має позначку 69%. Серед позитивних зрушень ініціатори дослідження відзначають: впровадження системи електронних петицій; розміщення ряду інформації у форматі відкритих даних на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних. На веб-сторінці ради відсутній цілий ряд відомостей, які раніше не досліджувалися, але увійшли до цьогорічного моніторингу.

Проте експерти звернули увагу на публічність депутатів міської ради, зокрема на звітування обранців.

Директор КП «Інститут розвитку міст» Аліна Дяченко зазначила, що таке дослідження є дуже важливим, зокрема для того, щоб реально оцінити, на якому етапі наразі знаходиться відкритість та публічність міської ради та на які індикатори варто звернути увагу: «Нам надзвичайно приємно, що ми продовжуємо залишатися в першій п'ятірці в Україні та маємо задовільний рівень публічності, в той же час – є над чим працювати. Особливо з приводу депутатського корпусу. Вочевидь, це пов'язано з тим, що це новий депутатський корпус, тому будемо продовжувати роботу в цьому напрямку. Разом з тим, ми хотіли б побачити інструментарій, або індикатори дослідження наступного року. Тому що є те, що вимагає законодавство, а те, що може бути добровільним».​



Переглядів: 3378
Поширень: 0