Таким був основний меседж брифінгу начальника ГУ ДФС у Вінницькій області Руслана Осмоловського на тематику законодавчих новацій, які торкнуться у 2017 році приватних підприємців-фізичних осіб, так званих ФОПів.

Перш за все високопосадовець надав присутнім журналістам статистичну інформацію. Станом на 1 жовтня 2016 року на обліку у Вінницькій області перебувало понад 46,6 тисяч суб’єктів підприємницької діяльності на загальній системі оподаткування. Вони мали б вести облік доходів і витрат та сплачувати податок з доходів фізичних осіб за ставкою 18 відсотків і військовий збір за ставкою 1,5 відсотка з чистого доходу. Утім, тільки близько 2,9 тисяч із них або 6.2% мали, згідно з поданою ними звітністю, певні доходи. Решта ФОПів – це понад 43,7 тисяч, впродовж року не отримували жодної гривні доходу, а 17 тисяч з них взагалі не звітувала. Таких платників у службі відносять до, так званої „сплячої” категорії. Причина їх появи різна. Частина ФОПів реєструвалась задля отримання коштів у центрах зайнятості. Когось змушували отримати статус підприємця роботодавці, щоб мінімізувати податкове навантаження.

Від закриття ФОПів Вінниччина не втратить жодної бюджетної гривні

Скориставшись тимчасовою вигодою, потім багато років поспіль ці громадяни так і залишилися в статусі суб’єктів підприємницької діяльності. І така ситуація тривала допоки законодавці не внесли зміни, відповідно з якими усі вони з 1 січня зобов’язані сплачувати єдиний внесок у розмірі 704 грн., навіть якщо не мали ніяких доходів. Саме ці зміни і послугували підставою для закриття у останній місяць 2016 та на початку поточного року більш ніж 12  тисяч ФОПів.

Руслан Осмоловський

Утім це не межа, – зауважує Руслан Осмоловський, – Враховуючи статистичні дані, у службі очікують на закриття ще 30 тисяч „сплячих” підприємців. І така своєрідна інвентаризація тільки на користь. Насамперед, фахівці служби зможуть більш якісно надавати сервісні послуги реально працюючим громадянам – суб’єктам підприємницької діяльності. Натомість, не будуть витрачати свій час, при адмініструванні податків та виконанні контрольних функцій, на підприємців – „фантомів”. А от бюджет від цього не втратить нічого, оскільки близько 86 відсотків надходжень від підприємців-громадян формують платники єдиного податку. А їхня кількість на 1 січня 2017 року проти аналогічної дати минулого року зросла на 1759 осіб”.

Від закриття ФОПів Вінниччина не втратить жодної бюджетної гривні



Переглядів: 3540
Поширень: 0