Другий цикл Національного конкурсу ІТ-проектів в сфері електронної демократії  «EGAP Challenge» розпочався ще у грудні  2016 року. Ініціатива належить Державному агентству з питань електронного урядування та Фонду Східна Європа.  Загалом програма спрямована на покращення комунікації між владою і громадянами. Загальний призовий фонд циклу – 2 мільйони гривень. Для того, щоб отримати кошти необхідно згенерувати ідею, обґрунтувати її важливість для суспільства та теоретично презентувати сервіс, який міг би полегшити життя громади та роботу владних структур.

У центрі інновацій та підприємництва iHUB нам розповіли, які саме проекти розробляються наразі у Вінниці.

- Спочатку тут на хакатоні відібрали два вінницьких проекти і два приїжджих, але коли закінчилася преінкубація, то далі пройшли учасники, які територіально не з Вінниці. В кожній області, яка приймає участь у «EGAP Challenge», на інкубації має бути чотири проекти, - розповіла піар-менеджерка Анна Савчинська.

Таким чином, в рамках «EGAP Challenge» готується розробка чотирьох проектів, які представлять незабаром для широкого загалу:

1. Проект «Розумна країна» працює над сервісом для управління якістю обслуговування клієнтів великими держкомпаніями. Розробники планують зробити програму, яка збиратиме інформацію від усіх, хто користується послугами Укрзалізниці, Укрпошти, Автодору, тощо. Електронна послуга допоможе громадянам працювати зі зворотнім зв’язком щодо якості послуг, а керівники компаній зможуть реагувати на певні недопрацювання. Проект «Розумна Країна» - це шанс збільшити ефективність, запровадити прості та дієві методи моніторингу і змінити якість надання послуг у державній сфері.

Проект «Розумна країна»

2. Команда проекту «Є-Мова» прагне інтерактивно допомогти вивчати українську. Ідея виникла після прийняття законопроекту про мови. Волонтери вирішили, що ситуацію варто міняти і спробували організувати курси української мови у різних містах України. Розробники сервісу «Є-Мова» проаналізували ситуацію з вивченням української мови онлайн, і стало очевидно, що бракує хорошого сервісу

проекту «Є-Мова»

- Ми віримо в те, що онлайн-платформа стане наступним кроком на шляху створення в Україні пілотного центру з вивчення та популяризації української мови і літератури, яка згодом масштабується також на закордонні центри, - зазначила координаторка проекту Є-мова Анастасія Розлуцька.

3. Проект «Znaideno» - це платформа, що дає можливість ефективно використовувати супутникові знімки. Наразі цей стартап є унікальним в своєму роді, тому що дозволить опрацьовувати великі об’єми геопросторової інформації. «Znaideno» має створити веб-платформу для громадського, журналістського та державного контролю. Таким чином відповідні контролюючі органи зможуть використовувати проект, як систему моніторингу та запобігання правопорушень. Наприклад, вирубка лісів – це глобальна проблема сьогодення. Сервіс дозволить слідкувати  за подібними порушеннями і виявляти їх якнайшвидше. Також супутниковий моніторинг стану посівів дозволить вести спостереження за нецільовим використанням земельних ресурсів, порушенням земельних меж та сівозмін, що призводять до деградації ґрунтів. Сервіс дозволить контролювати проблему занедбання територій стихійними сміттєзвалищами, скидання виробничих відходів у водойми, самовільна розробка корисних копалин, осушення озер та боліт, забудови прибережних зон.

Проект «Znaideno»

4. Проект «Smarttickets» розробляє web-платформу та мобільні додатки для користувачів iOS та Android, який дозволятиме зручно спланувати подорож між місцем відправлення та місцем прибуття, з урахуванням найекономнішого, найшвидшого, найкомфортнішого маршрутів. Додаток оброблятиме дані про різні види транспорту: авіа, залізничний, автобусний, міський. Також розробники обіцяють, що за допомогою «Smarttickets» можна буде забронювати або придбати он-лайн єдиний електронний квиток на всю подорож, застрахувати себе або речі під на час подоржі, забронювати готелі, замовити таксі чи переглянути розважальні заходи у місці призначення.

Проект «Smarttickets»

До кінця травня команди мають представити вже не прототипи, а реально функціонуючі продукти. Наразі ймовірне функціонування електронних платформ тестують на теренах Вінниччини. Про особливості кожного сервісу окремо ми розповімо у наступних публікаціях, тому слідкуйте за новинами.



Переглядів: 2023
Поширень: 0