30 березня (четвер) о 15.30 у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса (вул. 600-річчя, 21, аудиторія 307) відбудеться зустріч з легендарним правозахисником, колишнім політв’язнем Семеном Фішельовичем Глузманом. Під час зустрічі буде презентовано друге доповнене видання його книги спогадів «Рисунки по памяти или воспоминания отсидента». Вхід вільний.

Семен Фішельович Глузман – лікар-психіатр і правозахисник, колишній дисидент та політв'язень, президент Асоціації психіатрів України, директор Українсько-американського бюро захисту прав людини від 1990 року, член Американського товариства психіатрів від 1979 року, член Королівського коледжу психіатрів Великобританії з 1980 року, член Канадської психіатричної асоціації з 1981 року, Товариства психіатрів і неврологів Німеччини, співголова Комітету «Бабин Яр» (разом із Мирославом Поповичем та Іваном Дзюбою). За його життя в 1977 році його ім'ям названа французька клініка Сен-Дені. Один із авторів Закону України «Про психіатричну допомогу». 1978 рік був оголошений роком Семена Глузмана від «Amnesty International». У 1998-1999 роках – експерт Організації Об'єднаних Націй з прав людини. Лауреат України «Людина року – 1999» як «Правозахисник року».

Семен Глузман про свою книгу спогадів «Рисунки по памяти или воспоминания отсидента»:

«Я міг би не писати цю книгу – можна було обійтись без неї. Я замислювався над написанням книги ще за радянської влади: наприкінці того, догорбачовського періоду, я написав передмову до майбутньої книги; потім мені забракло часу: вир подій, з'явилися професійні інтереси... Проте, чим далі, тим частіше я почав втрачати друзів, і я розумів, що після них не лишиться пам’яті – ці люди нікому не цікаві, хоча багато хто з них віддав життя за українську ідею…».



Переглядів: 2089
Поширень: 0