Нещодавно ми інформували про те, що для здійснення протиаварійних та консерваційних робіт пам’ятки архітектури національного значення «Мури», міськрада Вінниці схвалила передачу субвенції обласному бюджету у розмірі більше 2 млн. гривень.

Наразі пам’ятка архітектури належить Православній Церкві Московського патріархату і є кафедральним собором Вінницької єпархії. Духовенство собору зазначає, що вони замовляли документацію на проведення реставраційних робіт в Українського державного науково-дослідного та проектного інституту. Роботи мали розпочати у вересні, але фактичні протиаварійні роботи потребують більших ресурсів. Між релігійною громадою та депутатським корпусом виникнув ряд суперечок, адже наразі територія «Мурів» закрита.

Ми хочемо бачити на території простору креатив. Для того, щоб місцева громада мала туристичний об’єкт відкритий для громадськості, - прокоментував депутат обласної ради Володимир Барцьось.

Крім того, секретар Вінницької Єпархії Української Православної Церкви Владислав Демченко поділився, що результативність реставраційних робіт буде підвищена у разі, якщо прокладуть «оксамитовий шлях» (спеціальне покриття під трамвайними коліями).

Рух громадського транспорту створює вібрації, які пришвидшують руйнування Мурів та підземель костелу. Ми власним коштом провели дослідження і визначили, що тут обов’язково потрібно розпочати дорожні роботи, але поки перекритий Київський міст, це нереально зробити.

Вінницькі Мури пропонують зробити відкритим туристичним об’єктом після проведення реставрації

На засіданні постійної комісії облради з питань освіти, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини було вирішено створити робочу групу, яка пропонуватиме шляхи розвитку пам’ятки архітектури національного значення «Мури». До складу увійшли депутати, громадські та культурні діячі, історики, архітектори та представники релігійної громади: Ігор Івасюк, Сергій Матусяк, Володимир Барцьось, Людмила Станіславенко, Катерина Висоцька, Юрій Войціцький, Станіслав Городинський, отець Владислав Демченко, Тетяна Кароєва, Вікторія Колесник, Ольга Коляструк, Юрій Легінь, Михайло Потупчик, Євген Совінський, Олександр Федоришен, Наталя Морозова.

Наразі одним з перших питань з приводу збереження «Мурів» є визначення відповідального балансоутримувача, адже поки що складно говорити про якусь стратегію розвитку та ймовірне майбутнє пам’ятки.



Переглядів: 3989
Поширень: 0