17 червня з 10:00 до 18:00 у Вінниці відбудеться Другий форум «Інтегрований розвиток Вінниці. Бачення. Моделі та цілі». Він проходитиме в культурному центрі «Галерея ХХІ» (Арт-галерея «Інтершик», вул. Архітектора Артинова, 12а). Тут експерти презентуватимуть напрацювання у розробці Концепції інтегрованого розвитку міста, які є відкритими і їх вже можна побачити на сайті міської ради​. Під час форуму всі бажаючі зможуть запропонувати свої доповнення, корективи, конкретні пропозицій щодо вже існуючих напрацювань або ж нові ідеї щодо розвитку міста. Про це сьогодні йшлось під час прес-конференції.

Другий форум «Інтегрований розвиток Вінниці. Бачення. Моделі та цілі» є логічним продовженням Першого форуму «Інтегрований розвиток Вінниці. Діалог. Залучення громадян», що відбувся 22 жовтня 2016 року. Експерти разом з представниками громадських організацій вже мають чимало напрацювань щодо створення Концепції інтегрованого розвитку міста. 17 червня вони винесуть на обговорення проміжні результати 2-го етапу проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні у Вінниці», SWOT-аналіз за окремими темами, бачення, моделі та цілі розвитку міста. Організатором форуму виступає Вінницька міська рада, він проводиться у рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні», що реалізується німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH», яка діє за дорученням Урядів Німеччини та Швейцарії.

«У рамках проекту Інтегрований розвиток міста робочі групи напрацювали дуже багато матеріалу, який вже розміщений у вигляді презентацій на сайті міської ради у розділі інтегрований розвиток міста. Під час другого форуму вони їх представлять для того, щоб вирішити, чи дійсно ці ідеї можуть бути застосовані для розвитку міста, або ж їх, можливо, потрібно вдосконалити. Взагалі, позитивні взаємовідносини і діалог між громадськістю і тими, хто здійснює виконавчі функції в міст,і є ціллю «Концепції інтегрованого розвитку міста», – каже заступник міського голови Владислав Скальський.

Владислав Скальський

«Важливо, що взяти участь у форумі можуть всі бажаючі. Напрацювання робочих груп є відкритими та публічними, з ними можна ознайомитись і під час форуму долучатись з конкретними пропозиціями, доповненнями, корективами, або ж запропонувати нові ідеї. Важливо, що новий стратегічно важливий документ розвитку Вінниці створюють багато людей, в тому числі представники громадських організацій, експерти. Тож у вінничан є місяць, щоб ознайомитись з вже наявною інформацією та підготувати свої пропозиції», – зазначила директор КП «Інститут розвитку міст» Аліна Дяченко.

Аліна Дяченко

«На форум ми запрошуємо всіх вінничан, адже нам дуже важливо почути думки самих мешканців. На першому форумі, який відбувся 22 жовтня 2016 року, у нас були присутні близько 150 людей. Сподіваємось, що цього разу прийде набагато більше людей, адже це можливість взяти участь у розробці важливих рішень для розвитку міста. До речі, незабаром завершуються ремонтні роботи на вул. Театральна, 29, де планується зробити громадський центр, куди зможуть приходити вінничани та висловлювати свою думку стосовно розвитку міста. Також спільно з вінницькою міською радою ми постійно обговорюємо питання поглиблення співпраці з громадськістю міста», – каже керівник проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» Матіас Брандт.

Матіас Брандт

Також на прес-конференції були експерти проекту. «Я курую напрямок культури та спорту. Під час роботи ми консультувались з громадськістю, збирали тематичні фокус-групи, радились з експертами, людьми з особливими потребами, відомими спортсменами, в тому числі, з олімпійськими чемпіонами, відомими культурними діячами. І те, що ми напрацювали, є дійсно продуктом, зробленим багатьма людьми, а не інформацією з Інтернету. На форумі наші матеріали будуть узгоджені з громадськістю. Сподіваюсь, що наша робота, якою ми займаємось вже близько дев’яти місяців, буде дуже корисною», – каже експерт проекту Юрій Войціцький.

Вінничан запрошують долучитись до створення документу з розвитку Вінниці – «Концепції інтегрованого розвитку міста»

Порядок денний Форуму складатиметься з 2-х основних частин: офіційного відкриття за участю очільників міста і області, представників Урядів України, Німеччини та Швейцарії, та практичної частини, під час якої громадяни матимуть нагоду взяти участь в обговореннях в одній з шести робочих груп за різними темами. Серед тем:

  • «Економіка і зайнятість, освіта і наука»,
  • «Культура, спорт, дозвілля, туризм»,
  • «Охорона здоров’я і соціальна сфера»,
  • «Технічна інфраструктура і охорона навколишнього середовища»,
  • «Транспорт і мобільність»,
  • «Міське планування і проектування».

Вінничан запрошують долучитись до створення документу з розвитку Вінниці – «Концепції інтегрованого розвитку міста»

Довідка

Проект «Інтегрований розвиток міст в Україні» спрямований на підготовку українських міст до децентралізації та посилення повноважень органів місцевого самоврядування шляхом їх підтримки в застосуванні підходів комплексного розвитку міст у відповідності до європейських принципів і цінностей, викладених у Лейпцизькій хартії сталого європейського міста. Проект передбачає широке залучення місцевих громад до розробки Концепції інтегрованого розвитку міста, що гарантує її успішну реалізацію. Проект охоплює чотири пілотних міста: Чернівці, Полтаву, Вінницю та Житомир, та має на меті перспективу його подальшого поширення та реалізації на національному рівні. Він переважно складається з нарощування потенціалу робочих груп та обміну знаннями між ними. Сталість проекту забезпечується за рахунок інтеграції місцевих експертів в консультаційні команди, включення до процесу місцевих зацікавлених сторін (зацікавлених громадян та громадських об’єднань) разом з представниками міських рад шляхом організації платформ обміну, а також обміну досвідом між містами. В результаті реалізації проекту чотири пілотних міста, Чернівці, Полтава, Вінниця і Житомир, зможуть впроваджувати стандарти сталого розвитку міст і застосовувати новітні підходи до процесів управління міським розвитком, а також обирати та готувати до фінансування значущі міські інфраструктурні проекти. Варто зазначити, що в результаті запровадження проекту планується надати пропозиції Уряду України щодо сприяння процесу реформування законодавства у сфері міського планування.



Переглядів: 2835
Поширень: 0