У міській раді скликали робочу нараду з питання якості питної води – вінничани скаржаться на її неприємний запах. На «Цілодобову варту» скарги від містян почали надходити ще 6 червня.

За словами начальника КП «Вінницяоблводоканл» Олександра Чернятинського, зміни із запахом, що відбулися з якістю води на підприємстві виявили ще ввечері 5 червня і одразу посилили контроль за її очищенням.

"Так, вода має неприємний запах, але вона безпечна для споживання в якості питної води," – зауважив Олександр Чернятинський і передав слово для детальнішого роз’яснення ситуації своїй колезі, начальниці лабораторії підприємства Аліні Кравчук.

"Абсолютно знизився кисень до 0,4 одиниць – це дуже різке падіння, – каже Аліна Кравчук. – Деякі показники мали перепади в 5-6 разів. По природі зрозуміло, що ідеться про те, що після серйозних злив, які пройшли в окремих ділянках вище течії, відбувся змив у наше джерело в першу чергу сільськогосподарської хімії".

Журналісти з'ясували причину неприємного запаху води з-під крану

На водоканалі забруднюючі речовини з води забрали за допомогою коагулянтів. Тобто воду можна пити, але із неприємним запахом.

"Це дуже сильні одоранти, які людина відчуває при незначних концентраціях. Шкоди здоров’ю немає, але вода «неприємна»,- каже Аліна Кравчук і додає. – У нас сьогодні єдиний реальний вихід, який дозволений законом, – гіперхлорування. Але це не вирішить проблему, а лише замаскує її більш сильним запахом хлору. Ми принципово цього не робимо, хоча це було б дуже просто".

За словами начальниці хіміко-бактеріологічної лабораторії «Вінницяоблводоканл» Аліни Кравчук, тоді вода дійсно стане «шкідливою», адже у ній з’являться побічні продукти хлорування у високій концентрації.

Сьогодні, за словами головної спеціалістки відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби у місті Вінниці Людмили Крутікової, фахівці державної установи «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» беруть проби води на дослідження. Відповідний лист на їх проведення Держпродспоживслужба надіслала після численних звернень вінничан.

Журналісти з'ясували причину неприємного запаху води з-під крану

Заступник міського голови Микола Форманюк доручив відповідним службам контролювати ситуацію та щоденно на 17:00 доповідати про якість води, в тому числі про відсоток зменшення неприємного запаху.

"Ми як міська влада безпосередньо займемося питанням, де ж все-таки відбувся цей злив", – каже Микола Форманюк.

За словами Аліни Кравчук, Південний Буг залишається забрудненим, адже вода у ньому стояча. І ситуацію може погіршити або покращити можуть наступні зливи. Тобто, якщо у ґрунті залишилися добрива, то вони знову попадуть у річку, а якщо вже вимилися – то річка очиститься.

Журналісти з'ясували причину неприємного запаху води з-під крану

"Це суміш органічних речовин. Вам ніколи жоден хімік не зможе сказати, які конкретно це речовини, бо ідеться про дуже велику їх палітру, – каже Аліна Кравчук і додає. – А змив добрив відбувся вище Калинівки".



Переглядів: 7026
Поширень: 0