Також обговорювалось питання про перспективи розвитку та реформування галузі протягом наступних п\'яти років.

За словами начальника управління охорони здоров\'я Вінницької міської ради Тамари Васильчук, упродовж минулого року на 47% зріс позитивний приріст населення міста - помітно зростає рівень народжуваності та знижується показники смертності. Щодо стану здоров\'я вінничан, то впродовж останніх років зростання загальних захворювань не спостерігається. На сьогоднішній день занепокоєння викликає велика кількість хворих на цукровий діабет та з проблемами системи кровообігу.

Учасники колегії відзначили, що за останні роки у закладах охорони здоров\'я міста досить успішно були впроваджені сучасні технології лікування інфаркту міокарду на госпітальному та догоспітальному етапі, почали використовувати нові перинатальні технології. Крім того, значна увага приділялась якості надання швидкої медичної допомоги вінничанам. Також було створено відділення для ветеранів війни, кабінет ендокринної мамології та «Клініки дружньої до молоді», а також введено в дію програму «Веселий лікар». У 2009 році було оновлено матеріально-технічну базу лікувальних закладів міста, ефективно використовувались стаціонарозамінні форми лікування та ряд інших вдалих організаційних рішень. Це допомогло покращити якість обслуговування вінничан у медичних закладах.

У найближчій перспективі медики планують частину послуг пологодопоміжної служби перевести на госпрозрахункову основу. Буде створено сучасну систему надання першої невідкладної допомоги інсультним хворим. Крім того, для кожного мешканця Вінниці буде розроблятись електронний медичний паспорт. Як повідомила Тамара Васильчук, це нововведення дасть змогу в оперативному режимі отримувати повну інформацію про пацієнта та бачити реальну картину необхідних обсягів медичної допомоги.

Наприкінці засідання міський голова Володимир Гройсман повідомив, що, з одного боку, він задоволений тим, як спрацювали медики у минулому році, проте залишаються невирішеними ще досить багато проблем. Зокрема, це збільшення фінансування галузі та кадрова політика, спрямована на відбір кращих спеціалістів та залучення до медичної практики перспективних молодих лікарів. Питанням №1 залишається і побудова якісно інших стосунків «лікар-пацієнт», що сприятиме підвищенню рівня довіри та якості обслуговування хворих. «Здорова людина, вчасна та якісна допомога, шанобливе ставлення - це те, чого ми прагнемо, - говорить очільник міста. - Крім того, ми маємо підвищити рівень відповідальності медперсоналу, аби не допускати помилок. Я звертаюсь до колективів лікувальних закладів: проявляйте ініціативу, аби спільно ми могли розробити та втілити рішення по реформуванню галузі охорони здоров\'я обласного центру».


Переглядів: 2930
Поширень: 0