П’ять міст України: Луцьк, Львів, Харків, Миколаїв, а також Вінниця, запускають локальні онлайн-сервіси, які автоматично аналізують офіційні дані міських рад та обробляють інформацію щодо роботи їх депутатів. Ці сервіси розробила команда Rada4you.org Громадянської мережі ОПОРА. Сьогодні у Вінниці відбулася презентація локальної версії сайту.

Відтепер городяни та громадські організації можуть перевірити, як працює кожен з депутатів Вінницької міської ради – чи відвідує сесії та як голосує за ті, чи ніші проекти рішень. Це стало можливим завдяки локальному онлайн-сервісу, розробленому командою Rada4you.org Громадянської мережі ОПОРА за зразком всеукраїнського сервісу, який аналізує роботу депутатів Верховної Ради.

Півтора роки тому відбулися зміни у законодавстві, які зобов’язали міські ради оприлюднювати результати поіменного голосування на своїх офіційних сайтах. За словами директора департаменту інформаційних технологій міської ради Володимира Романенко, Вінницька міська рада вже давно публікує дані з результатами голосування депутатів у форматі ПДФ, це публічна інформація і будь-хто з нею може ознайомитися.

Однак за словами представника команди Rada4you, експерта Громадянської мережі ОПОРА Григорія Сорочана, якщо громадянину, журналісту чи громадській організації потрібно проаналізувати, як голосує певний депутат необхідно завантажити всі файли і виконати величезну аналітичну роботу. «Наша команда розробила робота – це спеціальна програма, яка заходить на офіційний сайт міської ради, зчитує цю офіційну інформацію по результатах голосування, вкладає в свою базу даних, здійснює певні підрахунки для кожного депутата і голосування та видає ряд показників, - зазначає експерт. – Дуже важливою є комунікація з міською радою. Без їх підтримки цього не можна було б зробити».

«Будь-який громадянин, маючи доступ до інтернету через смартфон чи комп'ютер, може зайти на цей сайт і подивитися як фактично працює його обранець, або та чи інша партія», - каже регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області Наталя Величко.

Скориставшись сервісом ​ можна ознайомитися із загальною інформацію про кожного депутата та отримати аналіз його діяльності – сайт самостійно підраховує відвідування засідань, дотримання фракційної дисципліни, як депутат голосує порівняно з депутатами своєї фракції, а також визначає «друзів» по кожному з голосувань. Обробка даних сервісом триватиме близько доби після публікації їх на офіційному сайті міської ради. Всю інформацію можна отримати у форматі відкритих даних.

Як зазначає Григорій Сорочан, сервіс тільки запущено, тому якийсь час можливі технічні неточності та помилки. Про них можна повідомити, написавши повідомлення розробникам внизу головної сторінки. ​



Переглядів: 3333
Поширень: 0