Цей документ передбачає тісну співпрацю міської ради та техуніверситету в напрямку проведення різних наукових досліджень з метою підвищення ефективності управління міським господарством.

Предметом двостороннього договору є ряд робіт, які передбачають дослідження та створення інформаційних систем моніторингу та управління господарством міста Вінниці; спільне використання та удосконалення технологій та методологій, технічних засобів, методів, інформаційних систем та програм, які розробляються фахівцями кожної зі сторін; надання інформаційних, наукових, освітніх, науково-технічних та інших послуг.

Мерія вже має досвід співпраці з технічним університетом. Тепер, за словами міського голови Володимира Гройсмана, таке співробітництво буде глибшим. «Я вважаю, що мати на території міста технічний університет і не використовувати його науковий потенціал, просто нерозумно, - говорить мер Вінниці. - Я думаю, що перед нами відкриваються нові можливості, які ми будемо використовувати в роботі для подальшого розвитку нашого міста».

Впевнений у результативності такої співпраці і ректор технічного університету Борис Мокін. Він розповів, що високий рівень підготовки студентів навчального закладу вже оцінили за кордоном, а великі закордонні підприємства, такі як Simens та Philips, надали безкоштовно у користування спецобладання, аби студенти мали змогу на практиці використовувати свої знання і готуватись до роботи у дочірніх підприємствах цих фірм. «Роботи наших студентів конкурентоспроможні і професійні, - каже Борис Мокін, - тому ми будемо гарними помічниками в питаннях технічних і наукових розробок і досліджень».

Згідно з умовами договору, викладачі та студенти технічного університету матимуть усі ресурси та доступ до необхідної інформації міської ради для проведення дисертаційних досліджень, дипломного і курсового проектування. Теми, які будуть опрацьовувати студенти під керівництвом викладачів, визначенні додатком до угоди і заплановані до кінця цього навчального року. Вони стосуються різних сфер життєдіяльності міста, де потрібен аналіз ситуації, моніторинг реального стану, планування етапів розвитку галузей.

Серед них - обстеження екологічного стану витоків води у річки міста та розробка рекомендацій щодо його покращення; інвентаризація малих мостів комунальної власності (обстеження, уточнення геометричних розмірів, виявлення та фотозйомка пошкоджень, побудова 3D-моделі, розробка рекомендацій щодо напрямків і технологій модернізації). Також студенти будуть опрацьовувати інформацію про стан підземного переходу біля СЗОШ №29, пропонуватимуть технології його модернізації; розробляти проекти та технічну документацію енергозберігаючих систем автоматичного контролю та керування освітленням на основі світлодіодних джерел; відпрацьовувати проекти та технічні пропозиції щодо впровадження енергозберігаючого обладнання у житлово-комунальне господарство міста.

Втім, це не увесь перелік робіт, які будуть здійснюватись в рамках Угоди. Дослідницькі праці будуть спрямовані також на покращення стану навколишнього середовища, детальне вивчення складу атмосферного повітря Вінниці під впливом транспортних засобів та ще на ряд інших екологічних та проектних питань.

Досить важливим питанням, яким уже займались студенти технічного університету, є впорядкування транспортних маршрутів міста. Тепер цей проект буде доповнюватись і удосконалюватись. Особливу увагу представники технічного університету планують зосередити на пошуку нових місць для паркувальних зон, що на сьогоднішній день є досить актуальною проблемою у місті.

Наступний перелік питань, які потрібно опрацювати і визначити шляхи їх втілення у життя, буде розроблено на початку літа поточного року. Він буде розрахований на наступний навчальний рік. Міський голова зустрічатиметься із представниками технічного університету раз на два місяці, аби обговорювати нові ідеї, можливості їх втілення та першочергові завдання, які необхідно вирішувати.


Переглядів: 3291
Поширень: 0