У кінці серпня виник не зовсім зрозумілий ажіотаж навколо забудови житлового масиву "Барський", що біля межі Вінниці. Конфлікт, що виник між забудовником і власником земельної ділянки, залагоджено за допомогою поліції. Будівництво триває, дві фірми з'ясовують свої стосунки в судовому порядку. Але неординарна ситуація, заручниками якої могли стати, в цілому, близько  тисячі людей, обернулася певними "інформаційними війнами".

Страховка для мешканців

Землі Якушинецької сільраді, що розташовані поруч з Вінницею - між Барським шосе і ставками,  - були "роздані" приватним фірмам, які, в свою чергу, перепродали їх або здали в оренду для забудови житловою нерухомістю. На сьогоднішній день на колишньому полі будують кілька компаній, тому там зводяться як двоповерхові особняки і таунхауси, так і багатоповерхівки.

У 2015 році ЖБК "Барський" і ТОВ "Дюк-06" уклали договір суперфіцію, який передбачав право забудови земельної ділянки площею 3,13 га. За ним забудовник брав на себе зобов'язання звести на території багатоповерхівки, а власнику землі передати нерухомість площею 2 тис. м2. Причому, згідно з документом при переуступці прав, за наступниками зберігалися обов'язки фірм, які підписали договір. Паралельно з цим при введенні в експлуатацію житла та створення в будинку об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) власник зобов'язувався передати йому землю.

Після невдалого рейдерства на ЖБК «Барському» під Вінницею продовжують будувати

Як запевняє глава правління ЖБК Володимир Хоменко, будівельні роботи почалися відразу ж після оформлення всіх дозволів і погоджень. У грудні 2016-го і травні 2017 року забудовник здав в експлуатацію три секції одного будинки. По інших об’єктах роботи тривають з різними ступенями готовності: деякі - «на виході», а на інших - ведуться лише фундаментні роботи.

Якщо сьогоднішні і майбутні мешканці, можна сказати, застраховані, то відносини забудовника з колишнім власником землі влітку нинішнього року серйозно зіпсувалися. Починаючи з 2015-го, сама ділянка "перекочувала" з власності "Дюк-06" спочатку у володіння засновнику фірми Віктору Рибаку, а потім - його ж ТОВ "Дюк-Комерц". Сам договір суперфіцію закінчився в червні 2017 року.

У липні ЖБК "Барський" звернувся з позовною заявою до господарського суду Вінницької області, щоб отримати рішення, за яким хотів зобов'язати "Дюк-Комерц" передати землю на баланс ОСББ першого будинку. Справа в тому, що новий власник землі відмовився приймати нерухомість і передавати земельну ділянку ОСББ згідно з договором суперфіцію.

У свою чергу, "Дюк-Комерц" подав зустрічний позов, яким наполягає на визнанні недійсним договору дворічної давності. Дещо несподіваний поворот. Виходить, що 2 роки велося будівництво, а потім власник вирішив "відмовитися" від договору. Виходячи з цієї логіки, у умовно третьої сторони може виникнути бажання оскаржувати факт придбання цієї землі ТОВ "Дюк-06" з передачею її сільраді або державі.

Не стоянки - а квартири і гроші

Як пояснив "Реалу" власник "Дюк-Комерц" Віктор Рибак, забудовник відмовляється передавати йому квартири, а пропонує стоянки під автівки. Оскільки такий варіант його не влаштовує, то він намагається розв’язати суперечку в судовому порядку, а поки наполягає на "заморожуванні" процесу спорудження нових будинків.

"Забудовник повинен був передати нам нерухомість ще до закінчення терміну договору, чого він не зробив", - уточнює Віктор Григорович. Директор "Дюк-Комерц" Роман Марчук додає, що стоянка під авто або гаражі їх фірму в якості розрахунку не влаштовують. Вони наполягають на розрахунку виключно квартирами або грошима.

Тим часом, сам забудовник надав документи, з якими він звертався до власника земельної ділянки, щоб той прийняв нерухомість у володіння і передав землю на баланс ОСББ. Володимир Хоменко пояснює, що оскільки ніякої реакції не було, довелося звертатися до суду.

Обидві сторони підтверджують, що до забудовника неодноразово зверталися в письмовій формі з пропозицією підписати новий договір на ту саму ділянку, але з переоцінкою. Осучаснена вартість ділянки в кілька разів вище, ніж була раніше.

Володимир Хоменко

"Ніхто і сперечатися не буде, що ціна ділянки подорожчала. ЖБК "Барський" на даний момент проклав всі інженерні мережі, після чого на місці "пустелі" з'явився масив з рядом таунхаусів і котеджів, а на момент підписання договорів росли одні бур'яни. У договорі немає жодного слова про переоцінку", - зазначає забудовник, запевняючи, що виконав всі умови договору і "додати більше немає чого".

По суті, виходить, що оскільки за два роки земля подорожчала, за бажанням власників ділянки ЖБК «Барському» та ОСББ потрібно зібрати додаткову суму. В. Хоменко категорично проти такої постановки питання і зазначає, що "ніяких квартир ЖБК "Барський" не обіцяв і в принципі обіцяти не міг".

"Згідно з протоколом, кожна з 12 секцій брала участь в будівництві стоянок, що віддаються за дану земельну ділянку її власнику, а ЖБК "Барський" не є власником всіх секцій", - уточнює забудовник.

Він вказує, що при будівництві критих стоянок власник землі сам замовив детальний план території, затвердив його на сесії Якушинецького сільради, контролював оплату, яка надійшла на рахунок громади в повному обсязі. При цьому Володимир Хоменко зазначає, що весь забудований масив через бездіяльність голови сільради В. Романюка виявився в патовій ситуації з іншої причини.

Після невдалого рейдерства на ЖБК «Барському» під Вінницею продовжують будувати

"Згідно з детальним планом території, землі спільного користування повинні бути передані Якушинецькій сільраді. На сьогоднішній день навіть дороги всього масиву залишилися у володінні компанії В. Рибака ", - пояснює забудовник.

Заступник мера Вінниці Сергій Матусяк зазначає, що знає Володимира Хоменка, як відповідального підприємця і мецената, який інвестував кошти в благоустрій Лісопарку, спорудження спортивного ядра і реконструкції спортзалу в школі №10, а також як людину, яка завжди виконує обіцяне.

Невдале рейдерство

Мабуть, оскільки правоохоронні органи і судові інстанції не могли вирішити конфлікт так, як хочеться "Дюк-Комерц", представники цієї фірми намагалися зайняти будмайданчик силою. Як уточнює В. Хоменко, 28 серпня "відбулася спроба рейдерського захоплення" самого майданчика, житлових будинків і об'єктів незавершеного будівництва. Люди, які представилися співробітниками фірми-власника землі, привезли битовку й охорону, щоб фізично зайняти об'єкти.

На місце прибула поліція. Вивчивши документи, правоохоронці ввічливо попросили тих, хто приїхав, покинути територію, і через годину вони пішли. На наступний день біля в'їзду на будмайданчик самоскид висипав щебінь, перегородивши дорогу. Поліції знову довелося втручатися. Забудовник розблокував об'єкт, а щебінь згодився для підсипки під'їзних шляхів.

"Після цього опоненти пішли іншим шляхом. У деяких ЗМІ з'явилися публікації, які дискредитують нашу компанію. Ріелторам стали надходити дивні sms про "незавершене будівництво" на "Барському". Проти нас почалася "чорнушна" кампанія, але ми будували і будуватимемо. Всі документи на ведення робіт відповідають законодавству. Це можна перевірити як в нашому офісі, так і держорганах ", - стверджує Володимир Хоменко, уточнюючи, що власниками нерухомості як побудованої, так і тієї, яка будується на даній ділянці, є не тільки члени ЖБК "Барський", але і члени інших кооперативів.

За його словами, до березня 2018 року планується здача в експлуатацію двох, а в липні ще однієї секції. Як зазначає забудовник, при зведенні будинків використовуються будівельні матеріали з теплоізоляційними властивостями, які через дорожнечу не всі застосовують в багатоповерхових будинках. Самим мешканцям в майбутньому це дозволить взимку економити на опаленні.

Якщо оцінювати ситуацію об'єктивно, то "квартирно-гаражні" відносини конфліктуючих сторін не повинні позначатися на тих, хто купує житло. Втім, і не відображаються. Поки ОСББ не передали землю під будинком, мешканці за неї не платять. Щодо іншого, то хоча "барський конфлікт" може стати прецедентом і до подібних спроб блокувати будівництво можуть вдатися на інших майданчиках, він не зачіпає інтереси власників квартир. І не повинен. 



Переглядів: 5594
Поширень: 0