Сьогодні Вінницький міський голова Сергій Моргунов відвідав село Медвідка, де триває відновлення будівель після вибухів на арсеналі боєприпасів під Калинівкою. За перші кілька днів після нещастя усі будинковолодіння були забезпечені шифером та склом, а в село виїхали ремонтні бригади із обласного центру.

Вінниця розпочала допомагати Медвідці ліквідовувати наслідки вибухів тиждень тому. Окрім обстеження будинків і визначення обсягів руйнувань, одразу розпочалось відновлення будівель та видача людям необхідних будівельних матеріалів. Власникам 114-ох будинковолодінь було видано 3100 листів шиферу (загалом це 5,8 тис. м2). Склом для відновлення вікон забезпечено 96 будинків.

До ремонтів було залучено близько сотні вінницьких працівників. «З комунальних підприємств міста у вихідні працювало близько 80-ти чоловік. Це в першу чергу добровольці, які виявили бажання попрацювати над відновленням будинків у Медвідці. Вони представляють різні комунальні підприємства, в першу чергу – це працівники Вінницької транспортної компанії та ЖЕКів, а також долучились і підрядні організації, які сьогодні проводять різні капітальні роботи у Вінниці, наприклад, підприємство, яке працює на 3-й черзі Космонавтів, або які виконували капітальні роботи у школах. Тобто ті, з ким міська рада працювала протягом року», - розповів Сергій Моргунов.

Упродовж тижня серед об’єктів соціальної сфери вже повністю відновлено дахи школи, фельдшерського пункту та пошти. Наразі шифером працівники Вінницької транспортної компанії закривають побиту покрівлю на сільському клубі. Діти в школу поки що не повертаються, вони продовжують навчання у вінницькій школі №5. А у самому навчальному закладі Медвідки наразі варять обіди для робітників, які відновлюють будинки, та фахівців МНС, які продовжують шукати та знешкоджувати боєприпаси, що розлетілись з арсеналу. Паралельно у сільській школі виконуються внутрішні роботи – ремонтують стелю та стіни.

За тиждень ремонтні бригади з Вінниці відремонтували у Медвідці понад двадцять будинків, школу та інші заклади

Вінницькі будівельники вже відремонтували покрівлі на 18 будинках, які знаходяться на вулицях Пушкіна, Шевченка, Садова, Золота, Підлісна, Центральна. В першу чергу це хати, де живуть літні люди, і які не можуть самостійно відновити свої покрівлі. Багато селян, отримавши будівельні матеріали, це вирішили робити самостійно, скооперувавшись із ріднею.

«Фактично силами наших вінницьких будівельників відновлено вже більше двох десятків будинків. Частина господарів проводили роботи самостійно, брали своїх родичів, і їм необхідні були лише будівельні матеріали. А там, де люди похилого віку, де живуть жінки, одинокі матері, то, звичайно, була надана допомога відповідних працівників наших організацій, - розповів мер Вінниці Сергій Моргунов. – По великому рахунку, зараз потрібно спокійно працювати, створювати нормальні побутові умови для людей, які потребують цього, і поступово повертатись до звичного життя».

За тиждень ремонтні бригади з Вінниці відремонтували у Медвідці понад двадцять будинків, школу та інші заклади

Повністю «з нуля» зводиться один будинок по вул. Садовій – стара хата господаря, чия жінка у ніч вибухів на арсеналі постраждала від вибухової хвилі і досі у лікарні, непридатна для подальшого нормального життя. Будівельники вже вимурували фундамент і наступного тижня планують зводити стіни.

За тиждень ремонтні бригади з Вінниці відремонтували у Медвідці понад двадцять будинків, школу та інші заклади

За тиждень ремонтні бригади з Вінниці відремонтували у Медвідці понад двадцять будинків, школу та інші заклади

Схожа ситуація ще в одному господарстві по вул. Центральній, де господарі вирішили перебратись у майбутньому до «літньої кухні». Тож її зараз розширюють і будують їм прибудову до цієї будівлі. Також виконано облицювання будинку по вул. Шевченка, ведеться будівництво господарської будівлі по вул. Пушкіна. Тривають роботи зі шпаклювання стін у 8 будинках. В планах – ремонт як мінімум ще п’яти хат, які потрібно обкласти або укріпити і замінити дахи.​



Переглядів: 4614
Поширень: 0