Сьогодні, 11 жовтня, у приміщенні вінницького iHUB презентували мобільний додаток «Цитати Любомира Гузара». Його розробила молода вінницька ІТ-компанія Appgress спільно з Українською Греко-Католицькою Церквою за підтримки Вінницької міської ради, автор ідеї - радник міського голови Андрій Юсов.

Постать відомого українського релігійного діяча, який для українського суспільства є беззаперечним моральним авторитетом, надихнула молодих вінницьких спеціалістів, що працюють в ІТ-сфері, створити мобільний застосунок із сотнями цитат Блаженнішого. Адже його висловлювання на різні гострі і не прості запитання, завжди вражали мудрістю та ясністю, водночас відрізнялись високим європейським інтелектом. Своєю простотою міркувань Любомир Гузар завоював довіру і популярність українців. Проект підтримала Українська Греко-Католицька Церква, Вінницька міська рада, IT-компанія «Appgress» та вінницький iHUB. Для реалізації проекту знадобилося кілька місяців.

«Любомир Гузар відійшов у вічність у травні 2017 року, але його слово продовжує працювати на країну і переконувати у людських чеснотах не тільки прихожан Української Греко-Католицької Церкви, а й представників різних конфесій і патріотів своєї країни. Зараз все більше людей читають на ходу у своїх смартфонах, тому й виникла ідеї розробити такий мобільний додаток», – каже радник вінницького міського голови Андрій Юсов.

У Вінниці презентували мобільний додаток «Цитати Любомира Гузара», який розробили місцеві IT-шники

Презентувати проект вирішили у жовтні невипадково. Саме у жовтні 2012 року, напередодні відзначення Покрови Пресвятої Богородиці, Любомир Гузар приїздив до Вінниці і відвідав місцеву парафію Покрови Пресвятої Богородиці. Речник УГКЦ і колишній прес-секретар Любомира Гузара, отець Ігор Яців під час презентації відзначив, що йому приємно, що додаток презентують саме у Вінниці.

У Вінниці презентували мобільний додаток «Цитати Любомира Гузара», який розробили місцеві IT-шники

«Хотілося б подякувати автору ідеї за те, що не просто було озвучено ідею, а й її реалізовано. В 2011 році ми видали збірник цитат Блаженнішого Любомира. Ми прийшли до нього з цієї ідеєю, і він відреагував досить спонтанно й емоційно. Він просив, щоб йому дали спокій. Я тоді йому сказав, що це потрібно для українців, щоб вони могли користуватися цими цитатами. Тих, хто приходив до нього на службу, він перше, що питав, – «Чим можу послужити?». Для мене велика радість, що цей мобільний додаток виготовлений у Вінниці, а не у Львові чи Києві. Я уже його завантажив собі на мобільний, це цікаво, має гарний дизайн. Поки ми не маємо точних планів, як будемо вшановувати пам’ять Блаженнішого. Але одна із його настанов – працювати. Є «Спільнота Любомира Гузара», і от вони працюють над тим, аби активно реалізовувати в життя ідеї Любомира Гузара, - розповів отець Ігор Яців.

У Вінниці презентували мобільний додаток «Цитати Любомира Гузара», який розробили місцеві IT-шники

Самі розробники, представники IT-компанії Appgress розповіли, що за основу взяли збірку цитат Любомира Гузара. Вислови згруповані за рубриками, що дає змогу відшукати тематичну цитату. База постійно оновлюється. Однією із особливостей застосунку є отримання час від часу «спливаючих» повідомлень з випадковими цитатами - це можливість отримати пораду і натхнення у випадковий момент. Також розробники додали біографію Блажейнішого. Цікаво, що висловами можна поділитися і у Фейсбуці.

Реалізація застосунку «Цитати Любомира Гузара» розроблена на мобільних платформах Android та iOS. Розробниками ведеться подальша робота по розширенню функціоналу. Зокрема, вони вже оновили версію на Google Play з доданим новим функціоналом, який зараз тестують. А також займаються оформленням сторінки застосунку на маркетплейсах.

У Вінниці презентували мобільний додаток «Цитати Любомира Гузара», який розробили місцеві IT-шники

«Це проект некомерційний. І коли нам запропонували стати розробниками даного застосунку, ми не довго вагалися. Вплив Блаженнішого на формування сучасного суспільства важко переоцінити. Я інколи натрапляв в інформаційному просторі на цитати Любомира Гузара, і цей додаток буде хорошою нагодою їх перечитати. Додаток буде оновлюватися і поповнюватися новими висловами», - пояснив представник IT-компанії Appgress Руслан Романюк.

В подальшому додаток планують запустити п’ятьма мовами, якими володів Любомир Гузар. Наразі у мобільному додатку є більше 200 цитат українською мовою. Цю новинку уже завантажив собі на телефон міський голова Сергій Моргунов.

У Вінниці презентували мобільний додаток «Цитати Любомира Гузара», який розробили місцеві IT-шники

Про ІТ-компанію Appgress:

Ця молода вінницька команда займається розробкою мобільних застосунків та веб-сайтів. Одним із реалізованих рішень від Appgress є мобільний застосунок для вінничан - rozklad.in.ua. Це реалізація однойменного веб-сайту на мобільну платформу Android.

Команда Appgress бере участь у різних ІТ-конференціях та заходах українського та міжнародного значення. Її спеціалісти проводять курси по програмуванню в рамках співпраці з ІТ-школами та навчальними закладами Вінниці.



Переглядів: 4580
Поширень: 0