У Вінниці стартував новий проект громадської організації «Паросток» за підтримки МФ «Відродження», який спрямований на покращення якості життя людей з важкими порушеннями опорно-рухового апарату та вадами слуху і мовлення. Його ідея полягає у наданні різнопланової фахової допомоги в домашніх умовах. Масажисти, дефектолог, психолог, перукар та соціальні працівники будуть працювати з людьми з обмеженими фізичними можливостями безпосередньо у їх помешканнях.

Вінничани з обмеженими фізичними  можливостями будуть проходити  фізичну  та психологічну реабілітацію вдомаЛюди з важкими порушеннями опорно-рухового апарату постійно отримують необхідні послуги у Вінницькому центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінь», але випускники центру та решта інвалідів міста практично позбавленні соціального патронату та підтримки в кризових ситуаціях. Саме для таких людей і будуть працювати фахівці та волонтери в рамках нового проекту. Допомагатимуть їм і працівники міського Центру соціальних служб для молоді, які зажди підтримують усі прагнення та ідеї громадських організацій, що стосуються покращення життя людей з обмеженими фізичними можливостями.

Керівник проекту Ірина Саранча говорить, що фахівці працюватимуть не лише із дітьми з важкими вадами розвитку, а й з їхніми батьками, адже дуже важливо, щоб саме вони захотіли змінити життя своїх родин та активніше долучатись до усіх заходів, які проводяться для них. «Ми хочемо допомогти не тільки тим людям, яких ми знаємо, а й усім, хто цього потребує, - розповідає Ірина Саранча. – До нас можна звернутись за телефоном центру «Промінь» 35-01-05. Ми хочемо показати якомога більшій кількості людей, що вони можуть повноцінно жити і бути щасливими. Інвалідність це просто інша форма життя, яка не позбавляє людину отримувати задоволення від того, що вона живе на цьому світі. І на це мають право усі діти, які народжуються із вадами».

Вінничани з обмеженими фізичними  можливостями будуть проходити фізичну  та психологічну реабілітацію вдомаПсихолог проекту Лариса Полулях вважає, що долати психологічний бар’єр мають в першу чергу рідні інвалідів, бо саме вони гальмують соціальну адаптацію своїх дітей. «Основною мотивацією участі у цьому проекті для мене був досвід роботи у такому напрямку в Швеції. Я для себе завдання побачила саме в тому, щоб прибрати якомога більше ту грань, яка відділяє людей з обмеженими можливостями від людей, які називають себе звичайними, - розповідає Лариса Полулях. - Друге завдання - це пояснити людям з найближчого оточення, що вони мають повноцінно жити в суспільстві, користуватися всіма тими можливостями, які пропонує сучасний світ. Тому що дуже часто є батьки, опікуни чи інші родичі, які самі гальмують активну участь інваліда в суспільстві. І, можливо, коли ми будемо впроваджувати цей проект, ця грань буде потихеньку стиратись. Я б хотіла звернутись до усіх вінничан з проханням долучатись до нашого проекту. Нам потрібні волонтери, люди, які хочуть спробувати себе у іншій роботі, усі ті, хто має бажання допомогти та вільний час».

Підтримує проект і заступник голови Правління ГО «Паросток» Анастасія Ліщинська, яка сама пересувається на візку, але має надзвичайно велику внутрішню силу і бажання відкрити нові можливості для таких як сама. «Я, як людина на візку, зустрілась із тим, що ти замикається у собі і через психологічні перешкоди втрачаєш бажання активно жити. Для того, аби людина із фізичними проблемами і сама, і її оточення повірили у те, що вона комусь потрібна, що вона корисна у суспільстві, в рамках проекту працюватимуть багато спеціалістів. Інші фахівці будуть працювати над фізичною реабілітацією».

Важливе значення у суспільній адаптації людей з обмеженими фізичними можливостями відіграє вміння висловлюватись. Проблема із мовленням чи не найголовніша у питанні соціальної реабілітації. Дефектолог центру «Промінь» Галина Бура говорить, що найбільшу роль у розвитку дитини відграють батьки, які дуже часто не продовжують ту роботу над розвитком мовлення, яку починають спеціалісти-дефектологи. «Наше завдання полягає не лише у тому, щоб відкоригувати мовлення дитини, а й у тому, щоб вплинути на психологічні розвиток, зокрема, на всі психологічні процеси: мислення, пам’ять, уяву, увагу. Для того, аби ввести дитину в суспільство, їй потрібно відкоригувати саме мовлення, щоб полегшити спілкування дітей з іншими людьми. Ми допомагаємо батькам, розповідаємо, як правильно спілкуватись з дітьми, які погано говорять, і вчимо самим надавати допомогу, хоч і не професійну, але ту, яка полегшить їхнє спілкування. Якщо дитина погано розмовляє і її не розуміють інші, то це не означає, що їй не можна бути в дитячому колективі. Батьки намагаються захистити дитину і цим захистом вони їй шкодять. А дитині потрібне спілкування. Цього, на жаль, батьки не розуміють і гальмують їх загальний розвиток».

Проект триватиме у Вінниці протягом шести місяців. За цей час усі спеціалісти впевнені, що вони побачать гарний результат свої роботи, адже усі діти та молоді люди матимуть можливість з допомогою фахівців активно попрацювати над собою задля покращення свого стану здоров’я. А після цього вони будуть й надалі прагнути до повноцінного життя, не зважаючи на важкий стан свого здоров’я.


Переглядів: 4970
Поширень: 0