Сьогодні, 16 січня, у Вінницькій міській раді презентували Муніципальний ситуаційний центр, який створений у рамках програми «Безпечне місто». Для моніторингу ситуації до єдиної міської системи відеоспостереження під’єднано більше 400 камер. Як працює центр у взаємодії з правоохоронними та екстреними службами, перевірив міський голова Сергій Моргунов.

Ситуаційний центр, який розмістився у будівлі Вінницької міської ради, працює у тестовому режимі з жовтня 2017 року. Відтепер повноцінно виконує свої обов’язки. Центр являє собою диспетчерську, в якій ведеться онлайн-спостереження ситуації у місті завдяки наявній системі відеоспостереження. Працівники центру моніторять місця найбільшого скупчення людей, об’єктів, які потребують посиленої уваги з погляду громадської безпеки. Зокрема, камери встановлені на виїздах та в’їздах у місто, магістральних вулицях, перехрестях, площах, вокзалах, зупинках, навчальних закладах тощо.

Наразі до центру під’єднано 427 камери у публічних місцях. У тому числі уже є можливість моніторити ситуацію у 25 школах, і процес включення в систему триває. Також встановлено 2 роботизовані оглядові камери, які підтримують віддалене управління напрямком і зумом та мають кут огляду 360 градусів. Одна із них показує Київський міст, ще одна - площу Гагаріна. Відео із усіх камер спостереження може виводитися на відеостіну. 

У міській раді презентували Муніципальний ситуаційний центр

Якщо працівники центру помічають правопорушення чи екстрену ситуацію, повідомляють поліцію, «Цілодобову варту» або на гарячу лінію екстрених служб. ​Від початку роботи центру зафіксовано понад 1000 правопорушень. Найбільше із них стосуються сфери благоустрою – 45%, порушення правил дорожнього руху – 40%, публічного порядку – 10% та 5% - дорожньо-транспортні пригоди.

«У штаті – 6 осіб, в тому числі, учасники АТО. Цілодобово по змінах чергують 3 працівники, з грудня минулого року до чергування долучилися працівники патрульної поліції. За час роботи центру були виявлені крадіжки, хуліганство, бійки, шахрайство, угон авто, пошкодження комунального майна, вандалізм. А також аварійні ситуації – пориви мереж водопостачання та водовідведення, пожежі», - розповів керівник Вінницького муніципального ситуаційного центру Олег Старжинський.

У міській раді презентували Муніципальний ситуаційний центр

У міському ситуаційному центрі, окрім патрульного, чергує представник Державної служби з надзвичайних ситуацій. Це дозволяє оперативно повідомляти про складну ситуацію та скеровувати екіпажі на виклик найкоротшим шляхом.

«Це очі міста. Багато ДТП у нас є за участі машин з іноземними номерами, часто порушники тікають з місця події. Ми звертаємося до ситуаційного центру, і вони нам допомагають. Хочу зазначити, що наш вінницький розшук кращий в Україні. Вони розшукують 90,4% угнаних автомобілів. Із 100 машин вони знаходять 90», - каже начальник управління патрульної поліції міста Вінниці Редван Усеінов.

Уся отримана відеоінформація зберігається та аналізується. За потреби відеозаписи надаються правоохоронним органам. Так, за час роботи центру надавалися відповіді по 53 запитах. Справи були розкриті.

У міській раді презентували Муніципальний ситуаційний центр

Вінницький міський голова Сергій Моргунов під час відвідування муніципального ситуаційного центру наголосив, що безпека вінничан – це головне. А робота центру уже доводить свою ефективність для міста.

«Ми працюємо фактично з жовтня 2017 року. Впровадження програми «Безпечне місто» розпочали ще у 2010 році. Поступово нам потрібно було створити мережу оптоволоконного зв’язку. Сьогодні ми маємо більше 400 камер, які знаходяться і в приміщеннях і на вулицях. Початок цієї роботи є позитивним і оптимістичним, за короткий час вдалося виявити чимало правопорушень. Хочу наголосити на тому, що таких Муніципальних центрів в Україні практично немає, подібні створюються під егідою Нацполіції. Надалі нам необхідно збалансовано визначатися з тими місцями, де необхідно ставити камери з високою якістю зображення, коштують вони близько 30 тисяч гривень. Наша програма по безпеці передбачена на кілька років. Лише цього року ми плануємо встановити в місті близько 200 камер. В першу чергу ми їх підключатимемо в закладах соціальної сфери – школах, садочках і лікарнях. Також в майбутньому плануємо до ситуаційного центру підключити систему «Рубіж», яка дасть можливість контролювати автомобілі, які заїхали та виїхали з міста», - зазначив міський голова Сергій Моргунов.

У міській раді презентували Муніципальний ситуаційний центр

Також у планах встановити обладнання, яке завдяки спеціальним датчикам реагуватиме на витоки хлору, аміаку, нафтопродуктів тощо.



Переглядів: 8365
Поширень: 0