Вінницька область продовжує перебувати у групі областей із найвищими показниками. Так експерти звертають увагу на реалізацію низки успішних інвестиційних проектів, які значною мірою вплинули на зростання економіки в регіоні, зменшення безробіття. Були відкриті кілька нових великих підприємств та створені тисячі нових робочих місць. Окрім того, голові ОДА вдалося завершити реконструкцію кількох великих соціально-інфраструктурних проектів: добудувати корпус обласної лікарні та оснастити його новим обладнанням, відкрити значну кількість освітніх закладів, здійснити ремонт доріг на суму 1,3 млрд. грн. тощо.

У 2017 році на Вінниччині мало місце зростання темпів промислового розвитку. Так, у січні-листопаді зафіксовано зростання промислового виробництва проти відповідного періоду попереднього року на 8,8%.

Також збільшилися темпи будівництва. У січні-листопаді 2017р. підприємствами області було виконано будівельних робіт на 2595,6 млн. грн. Індекс будівельної продукції у січні-листопаді 2017р. порівняно з січнем - листопадом 2016р. становив 117,9%.

Як і загалом по Україні, на Вінниччині відбулося зниження темпів розвитку сільського господарства. Індекс сільськогосподарської продукції у січні-листопаді 2017 року становив 93,6% до минулорічних показників. По Україні зафіксовано спад до 97,2%.

Торговельне сальдо області є позитивним. У січні - жовтні експорт товарів становив 962 млн. дол., імпорт - 336,1 млн. дол. Порівняно із січнем - жовтнем експорт збільшився на 30%, а імпорт - на 39%. Позитивне сальдо становило 626 млн. дол. (у січні-жовтні 2016р. позитивне - 498 млн. дол.).

У січні-вересні підприємствами та організаціями області було освоєно 6949,1 млн.грн капітальних інвестицій, ш,о на 34,5% більше від обсягу інвестицій за відповідний період попереднього року.

Сума невиплаченої заробітної плати працівникам підприємств та організацій Вінницької області на 1 грудня 2017 року становила 12,2 млн. грн. Відсутня заборгованість перед працівниками 18 районів області.

Ціни на споживчому ринку Вінницької області у листопаді порівняно з груднем 2016 року зросли на 11,5%. Темпи зростання доходів місцевих бюджетів у січні-вересні склали 139,9%, що є високим показником.

Експерти позитивно оцінили зусилля ОДА щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, пов'язаної із вибухами на військовому складі в місті Калинівка. Як повідомили КВУ у відповідь на інформаційний запиту Вінницькій ОДА, відповідно до доручень голови ОДА було сформовано перелік витрат на аварійно-відбудовні роботи в Калинівці. Запланована сума витрат - 25581,6 тис.грн. Серед іншого відповідні кошти мають бути спрямовані на відбудову 496 житлових будинків у Вінницькому та Калинівському районах.

За словами експертів область докладає значних зусиль для підтримки армії. Зокрема, було вказано на збільшення з 2017 року суми одноразової допомоги сім'ям загиблих військовослужбовців із ЗО до 60 тис. грн. У 2017 році з обласного бюджету було виплачено понад 800 тис. грн. учасникам АТО, що отримали поранення та майже 1 млн. грн. сім'ям загиблих військовослужбовців. За даними ОДА станом на кінець року в області було прийнято рішення щодо надання земельних ділянок 6,9 тис. учасників АТО.

Також було відзначено роботу ОДА із залучення інвестицій в регіон та створення нових робочих місць. Зокрема, мова йде про відкриття заводу японської компанії «Фуджікураа в місті Немирів, що дозволить працевлаштувати близько півтисячі працівників. Також у Вінниці запрацював завод державного підприємства «Електричні системи», що займається виробництвом кабельних джгутів для автомобілів. Гроші на організацію виробництва надала американська корпорація "Delphy". Відкриття підприємства дозволило працевлаштувати 600 осіб. Також з боку ОДА було анонсовано відкриття у Вінниці виробництва японської компанії "Sumitomo Соrp", що дозволить працевлаштувати щонайменше 2,5 тис. осіб. Загалом в області минулого року було реалізовано 25 інвестпроектів на суму 840 млн. грн., створено понад 800 нових робочих місць. Реалізація більше сотні інвестпроектів запланована на 2018 рік.

Позитивно було оцінено факт підписання Меморандуму між Міноборони, Вінницькою ОДА та Вінницькою міською радою щодо спільного використання аеродрому «Вінниця». На думку експертів це може позитивно вплинути на роботу аеродрому, оскільки дозволить вирішити ряд суто технічних питань щодо права власності на відповідну земельну ділянку та користування нею.

Злагодженою експерти назвали взаємодію ОДА із обласною радою і, зокрема, відзначили безпроблемне прийняття обласного бюджету на 2018 рік. Щоправда фахівці вказали на низку скандальних заяв облради в 2017 року. Зокрема, щодо вимоги заборонити торгівлю з окупованими територіями.

Експерти визначили, що голова ОДА приділяє велику увагу реконструкції та тепломодернізації навчальних та медичних закладів. За їхніми оцінками, проекти утеплення фасадів шкіл та об'єктів соціальної інфраструктури були значущими наприкінці літа та в осені. Окремо експерти звернули увагу на закінчення 25-річного довгобуду - добудову та відкриття хірургічного корпусу обласної лікарні. Новий корпус може вмістити 240 хворих, включає 15 операційних з сучасним обладнанням. Також вони звертають увагу на відкриття 6 центрів первинної медичної допомоги в шістьох ОТГ. Загалом в області проведено робіт з будівництва, ремонту та освітлення доріг на суму близько 1,3 млрд. грн. за 2017 рік.

Експерти також відзначили зміни на ринку праці у зв'язку з реалізацією в області низки інвестиційних проектів та відкриття нових підприємств (проект Delphi UBG Group, компаній Sumitomo, Fujikura). На підприємствах цих компаній вже створено тисячі нових робочих місць, ще кілька тисяч очікується у 2018 році. Загалом за словами експертів у області за минулий рік було проведено велику кількість тематичних фестивалів, які вплинули на розвиток малого бізнесу в районах області.

Експерти відзначили проблеми області в питаннях корупції в пенітенціарних установах області. Зокрема, в червні співробітники Національної поліції та обласної прокуратури викрили посадових осіб однієї з установ виконання покарань, яких підозрюють у вимаганні хабарів від засуджених та їхніх родичів.



Переглядів: 1930
Поширень: 0