Днями у залі засідань міської ради, департаментом адміністративних послуг спільно з КП «Муніципальна поліція» та ГО «Гармонія» була організована зустріч з представниками та балансоутримувачами закладів масового відвідування з питань доступності до об»єктів соціальної інфраструктури. Уповноважена Уряду з питань прав людей з інвалідністю Раїса Панасюк та представник Центру реабілітації «Гармонія» Сюзанна Жуковська розповіли про важливість рекомендованого ухилу пандуса, ширини дверей, під’їзду до умивальника, використання важелевих або сенсорних кранів, ширини місця для паркування автомобіля людини з інвалідністю, можливого встановлення звукового пристрою для людей з порушенням зору тощо.

Вже чимало років у Вінниці діє програма «Місто Вінниця, зручне для всіх», яка передбачає адаптацію інфраструктури міста для потреб людей з обмеженими фізичними можливостями. На цю тему часто проводяться різноманітні навчання та семінари. Нещодавно про доступність розповіли вінницьким підприємцям та власникам закладів харчування, магазинів.

«Радує, що все більше закладів у Вінниці стають дружніми для всіх, в тому числі для мам з дітьми, людей з інвалідністю, – каже Уповноважена Уряду з питань прав людей з інвалідністю Раїса Панасюк. – У питаннях доступності важливими є ширина дверей, у яких зможе пройти як мама з дитячим візочком, так і людина з пакунками. На літніх площадках, якщо зроблений подіум, на нього повинен бути заїзд. Тож давайте створювати комфорт, який важливий абсолютно для кожного».

«Дуже важливо одразу враховувати доступність під час проектування закладу. Якщо він вже збудований, то потрібно індивідуально підходити до вже існуючих умов, – зазначила представник Центру реабілітації «Гармонія» Сюзанна Жуковська. – Доступність це не лише для людей з інвалідністю, а для 60 % жителів міста, це мами з дитячими візками, літні люди та інші».

Під час зустрічі йшлось про чимало важливих елементів для доступності. Так, пропускну ширину пандуса, як правило, потрібно робити 1,20 метра, але не менше 90 сантиметрів. Поверхня пандусів має бути рівна, без швів, не слизька, виготовлена не з граніту та мармуру. Двері в будівлі і приміщення на шляхах руху не повинні мати порогів, ручки дверей мають бути зручні для схоплювання рукою, а також, щоб люди могли їх відкрити рухом кисті руки або передпліччям. Двері проектувати потрібно таким чином, щоб вони відкривались в бік, протилежний від пандуса. Ширина з дверних полотен дверей має бути не менше 90 сантиметрів.

У туалетній кімнаті варто облаштувати умивальник таким чином, щоб до нього був прямий під’їзд, без перешкод для ніг людини в інвалідному візку, також важливою є висота його встановлення. Рекомендується використовувати важелеві крани або сенсорні.

Місця для паркування автотранспорту людей з інвалідністю треба розташовувати якнайближче до входу в будинки, місця громадського призначення, але не далі як 50 метрів. Шлях від місця стоянки до будівлі повинен бути без бар’єрів, а місця для стоянок позначені спеціальними знаками.



Переглядів: 3118
Поширень: 0