13 лютого у Вінниці відбулось виїзне засідання Ради з просування експорту, яке організоване Офісом з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, за підтримки Вінницької обласної державної адміністрації, Вінницької міської ради та ОБСЄ. Діалогова зустріч мала назву «Влада до бізнесу».

Під час зустрічі обговорювались питання, які актуальні в першу чергу для підприємців, що займаються експортною діяльністю, або мають наміри розпочати реалізацію своїх товарів за кордон. Під час обговорення шукали спільні рішення для розвитку експортного потенціалу регіону та провели освітній семінар на тему експортного маркетингу.

«Ми приїхали сюди заради діалогу. На нашій зустрічі присутні мої колеги із Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та з Міністерства аграрної політики і продовольства. Саме з ними під час освітньої панелі ви зможете обговорити ті питання, які вас найбільше цікавлять. Я зупинюсь на пріоритетних напрямках нашого Міністерства у розрізі того, чим ми можемо бути корисні для українського бізнесу. На жаль, так склалося, що в українського бізнесу є досить низька довіра до співпраці із центральними органами виконавчої влади. Якщо на місцях вдалося відновити цю довіру і бізнес, особливо у Вінниці та області, і ви тісно співпрацює з місцевими органами влади, то на центральному рівні бізнес звик, що органи центральної влади не те, що не надають йому послуги, вони тільки йому заважають. Тому наше завдання сьогодні показати вам, чим ми можемо бути корисними у вашій експортній діяльності», - зазначила заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталія Микольська.

Вінницькі підприємці  дізнавались, як побудувати успішний експортний бізнес

Голова вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій розповів, що Вінниччина з оптимізмом дивиться на ринки світового продовольства. «Наша область традиційно була потужним аграрним регіоном, і та статистика, яку ми бачимо, дозволяє нам достатньо оптимістично дивитись на ринки світового продовольства – в регіоні 70% доданої вартості продукується якраз в галузі переробки. За минулий рік спостерігалась позитивна динаміка приросту обсягів експорту з Вінницької області, яка становила майже 25 %. До речі, експорт до країн Європейського Союзу за минулий рік зріс на 48%. Це – перша ластівка, яка символізує, що вже крок за кроком розпочалась реалізація Угоди про асоціацію із ЄС особливо її економічна частина», - повідомив Валерій Коровій.

Вінницькі підприємці  дізнавались, як побудувати успішний експортний бізнес

Заступник вінницького міського голови Владислав Скальський розповів про кроки, які було зроблено у місті для підтримки бізнесу і його експортної спроможності. «Ми працюємо в унісон з центральними органами, які вже визначили вісім головних пріоритетів. Позиція міста визначена в Стратегії «Вінниця: 2020», де другим пріоритетом є економічний розвиток, створення високого і якісного рівня зайнятості. Тут йдеться про розвиток підприємств, про створення умов, за яких кількість підприємців буде зростати, збільшуватиметься їхній прибуток, відповідно зростатиме їхня експортна діяльність і, як результат, ми матимемо більше якісних робочих місць», - сказав Владислав Скальський.

Вінницькі підприємці  дізнавались, як побудувати успішний експортний бізнес

Розповідаючи про кроки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, які спрямовані на створення системи інституцій з підтримки експортної діяльності українських підприємств, Наталія Микольська розповіла, що Уряд кардинально змінює підходи у цій роботі. «Пріоритет «Державна підтримка експорту» – це один з важливих пріоритетів Уряду Володимира Гройсмана на 2018 рік. Це говорить про те, що ми переходимо від форми, яка була раніше, коли Міністерство працює відірвано від бізнесу, до того, чим ми можемо допомогти бізнесу. І держава розуміє, що експорт є двигуном економіки, тому вона має не просто не заважати підприємствам, але серйозно підтримувати», - каже Наталія Микольська.

Також вона розповіла, що сьогодні триває потужна робота по запуску державної підтримки просування експорту. «Ні для кого не секрет, що в цілому світі діють експортно-кредитні агентства, агенції з просування експорту, торгівельні представництва за кордоном. Нажаль, в Україні за 25 років таких інституцій не створено. Цього року ми затвердили статутні документи експортно-кредитного агентства, і вперше в держаному бюджеті закладені кошти на його створення. Володимир Гройсман поставив переді мною завдання, щоб це агентство в цьому році почало надавати перші послуги. Відповідно, прошу всіх зацікавлених слідкувати за нами і допомагати нам зробити так, щоб це агентство працювало заради і для бізнесу», - зазначила заступниця Міністра економічного розвитку та торгівлі України.

Вінницькі підприємці  дізнавались, як побудувати успішний експортний бізнес

Також Наталія Микольська розповіла, що цього року вперше в державному бюджеті передбачені кошти на створення повноцінної інституції з просування експорту на базі Офісу з просування експорту. «Це важливо, бо держава має допомагати бізнесу виходити на нові ринки, бо самостійно, без підтримки держави, дуже важко знаходити нових партнерів за кодоном і отримувати підтримку державних органів інших країн. Також в наших планах запустити кілька пілотних проектів в дипломатичних установах, які будуть займатись економікою, та розпочати роботу ради з міжнародної торгівлі», - повідомила Наталія Микольська.

Робота в рамках діалогової зустрічі тривала цілий день. Після обіду пройшов освітній семінар, на якому йшлося про експортний маркетинг, продажі та інструменти розвитку експорту. Також експерти та консультанти Офісу з просування експорту познайомили представників вінницького бізнесу з інструментами виходу на зарубіжні ринки, як здійснюються міжнародні публічні закупівлі, як працює європейська мережа підприємств EEN, а також розказали про розширення економічних можливостей жінок-експортерок.

Додатково

ОФІС З ПРОСУВАННЯ ЕКСПОРТУ (EPO) – консультативно-дорадчий орган при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, який було створено як “єдине вікно” допомоги українським експортерам у виході на нові ринки https://epo.org.ua/



Переглядів: 3246
Поширень: 0